Dragoslav Kosmajac
RAS
Dragoslav Kosmajac

RAS

Dragoslav Kosmajac, Foto: RAS

U Viši sud u Beogradu juče je stigao nalaz komisije veštaka građevinske struke, koji su uradili detaljno veštačenje parcele 5.000/1 na Zvezdari, koja je i predmet tog suđenja. Naime, optužnica tereti Kosmajca da je nezakonito stekao 7,5 ari zemljišta tako što je nagovorio dvojicu geodeta, kojima se takođe sudi u tom postupku, da ga upišu kao jedinog vlasnika parcele i tako oštetio državu za 95.000 evra. Međutim, zaključak veštaka je da „katastarska parcela 5.000/1 nije bila obuhvaćena aktom o eksproprijaciji”.

- To znači da parcela nikada nije ni bila u vlasništu države. Prema tome, proizilazi da Kosmajac nije ni mogao da ošteti državu, jer ona nije bila vlasnik spornog zemljišta - objašnjava naš sagovornik upućen u slučaj.

Na prethodnim ročištima svoje iskaze dali su i brojni svedoci. Neki od njih bile su Kosmajčeve komšije od kojih je on, prema njihovim svedočenjima, kupovao sporne placeve u periodu od 1995. do 2005. Svi su posvedočili da su lično prodali zemljište i da su za to bili adekvatno i na vreme plaćeni. I sam Kosmajac je, iznoseći svoju odbranu, tvrdio da je placeve kupovao od svojih komšija, a svoju priču je potkrepio i kupoprodajnim ugovorima koje je dostavio sudu.

- Spornu zemlju kupio sam lično od svojih suseda, koji su dali saglasnost za to. Nije mi jasno odakle to da je zemlja državna, pošto sam pri kupovini konsultovao advokate. U životu nisam nijedan kvadrat uzurpirao, već sam sve pošteno platio - izneo je Kosmajac ranije u svojoj odbrani i zapitao se da li je ijedan sličan slučaj završio pred sudom i uz ovoliku medijsku pompu.

Jedva našli veštake

Inače, Viši sud u Beogradu iz četvrtog pokušaja je uspeo da pronađe građevinske veštake koji će dati stručno mišljenje u postupku protiv Kosmajca. Veštačenje su, pod izgovorom da nemaju vremena i dovoljno ljudi, odbili Geodetski fakultet u Beogradu i Poljoprivredni fakultet u Beogradu, a potom i Građevinski fakultet u Novom Sadu.

On je tokom suđenja dostavio i uverenje iz Republičkog geodetskog zavoda, kojim se utvrđuje da Republika Srbija nikada nije bila upisana, niti je sada upisana kao vlasnik sporne parcele 5.000/1.

Iznenađujuće je bilo i svedočenje Saše Jurića, predstavnika državnog pravobranilaštva, koji je rekao da je „šteta po državu hipotetička”.

- Šteta bi nastupila u slučaju da je Kosmajac prodao upisanu zemlju. Da se to desilo, država bi mogla da tuži Kosmajca - rekao je Jurić pred sudskim većem.

Sudija Tatjana Sretenović navela je juče da je tročlana komisija veštaka uradila detaljnu i obimnu analizu sporne parcele, a da su branioci i advokati taj nalaz i mišljenje dobili dan ranije, zbog čega je odložila saslušanje veštaka, kako bi svi stigli da se upoznaju sa rezultatima veštačenja.

Podsetimo, Dragoslav Kosmajac uhapšen je u spektakularnoj policijskoj akciji novembra 2014. godine, a tada je od nadležnih organa etiketiran kao „najveći narko-bos u Srbiji”. Međutim, istraga nije utvrdila da se Kosmajac bavio trgovinom narkoticima, pa je protiv njega podignuta optužnica samo za zloupotrebe sa građevinskim zemljištem, dok je optužni predlog za utaju poreza odbijen, jer je utvrđeno da nije reč o krivičnom delu, već o prekršaju.

Komentari (5)

zagondzija

18.11.2017 21:01

bravo Kosmajac

Nebojsa

19.11.2017 00:28

Ja ime ne smem da mu izgovorom a on oslobodjen

savic branko celavi

19.11.2017 02:07

ovaj kosmajac isti dragance automaticar s vma

aca021

19.11.2017 06:53

Sta ce reci sef?

Nemanja

20.11.2017 04:05

Cika Kosmaje tuzi sad lepo drzavu i odvali nas na sudu pa da lepo svi poreski obaveznici placamo zbog greske cika Vucka par godina odstetu