Slovenija, haos u kampu Šentilj
Profimedia
Slovenija, haos u kampu Šentilj

Profimedia

Slovenija, haos u kampu Šentilj, Foto: Profimedia

Za predlog Slovenačke demokratske stranke (SDS) da godiššnja kvota izbeglica koji mogu biti primljeni u Sloveniju, s pravom da zatražže azil, ne sme biti veća od broja onih kojima je prošle godine odobrena međunarodna zašštita glasalo je 11 poslanika, a 44 je bilo protiv, dok ostali nisu glasali.

Protiv referenduma i limitiranja broja izbeglica glasali su poslanici stranaka koje čine koalicionu vladu premijera Mire Cerara, a glasove za održžavanje referenduma uz zastupnike SDS-a dalo je i nekoliko parlamentaraca opozicionih demohrišćana iz stranke Nova Slovenija (NSI).

Pobornici održžavanja referenduma u raspravi pre glasanja tvrdili su kako izbeglice i potencijalni azilanti predstavljaju opasnost za nacionalni identitet i da se ne radi o klasičnim izbeglicama koji bi u zemlji boravili privremeno nego o ekonomskim migrantima bez prava na međunarodnu zašštitu koji se iz Evrope ne nameravaju vratiti u svoje zemlje nakon ššto u njima završše oružžani sukobi.

Parlamentarna većina tvrdila je pak da bi određivanje kvota za izbeglice koji mogu zatražžiti azil značilo krššenje međunarodnih konvencija koje jamče pravo na azil, ali i slovenačkog ustava i evropske regulative.

Slovenija bi idućeg meseca trebalo da počne da prima migrante i izbeglice u okviru dogovorenih kvota za njihovu relokaciju iz Italije i Grčke.

Prema rečima držažvnog sekretara u ministarstvu unutrašnjih poslova Boštjana Šefica, oni bi dolazili u grupama od 40-50 ljudi mesečno, a Slovenija se obavezala da će u prvoj fazi primiti 572 izbeglica.