Krajem godine uvek sledi skok cena
Đorđe Kojadinović
Krajem godine uvek sledi skok cena

Đorđe Kojadinović

Krajem godine uvek sledi skok cena, Foto: Đorđe Kojadinović

Razlozi za podizanje cena proizvoda i usluga samo se ređaju. Tako će nakon poskupljenja zbog viših cena struje, te nakon toga i goriva, veliki broj namirnica najverovatnije doživeti i dodatni skok zbog mogućeg poskupljenja pšenice i kukuruza.

Kako za „Alo!“ objašnjava analitičar Branislav Gulan, član Odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), seljaci očekuju da poskupe pšenica i kukuruz jer im je cena trenutno na izuzetno niskom nivou.

- Ako te žitarice poskupe, to će povući i rast cena svih ostalih prehrambenih proizvoda. Naime, ako poraste cena pšenice, to će povući poskupljenje hleba i gotovo svih prehrambenih proizvoda, a zbog kukuruza bi poskupelo meso jer se stoka hrani njime - ocenjuje Gulan.

On objašnjava da, iako je ovogodišnji rod izuzetno dobar, te ćemo imati oko 7,5 miliona tona kukuruza i oko 2,8 miliona tona pšenice, njihova cena na berzi je trenutno minimalna, te realno treba očekivati poskupljenje.

Meso

Dušan Milenković

Meso, Foto: Dušan Milenković

No, da eventualni rast cena kukuruza i pšenice ne bi trebalo da bude značajniji, smatra Žarko Galetin, direktor u ostavci Produktne berze.

- Jesu trenutno minimalne cene tih žitarica na berzi, ali i ukoliko počnu da rastu, to neće biti do onog nivoa na kojem su bile prošle godine. Zato ne vidim neki pravi, ozbiljan razlog da bilo šta poskupi po osnovu cene inputa kukuruza, odnosno pšenice - ocenjuje Galetin za “Alo!”.

On pak podseća da se neretko dešavalo da i pored jeftinog kukuruza meso poskupi i obrnuto.

Branislav  Gulan

Medija centar

Branislav Gulan, Foto: Medija centar

Da je mala šansa da cena pšenice i kukuruza podigne cene ostalih proizvoda, smatra i agrarni analitičar Vojislav Stanković.

- Kukuruz i pšenica su berzanski proizvodi, a prema mojim informacijama ponuda je trenutno veća od tražnje, te ne vidim prostor za neke značajnije promene njihovih cena. Takođe, ova godina je kod nas izuzetno rodna, a s druge strana kupovna moć veoma mala, te po tom osnovu nema baš prostora za podizanje cena. Istovremeno, troškovi proizvodnje rastu i tako su proizvođači u rascepu između male kupovne moći građana i rasta troškova proizvodnje - navodi Stanković.

Save

Komentari (7)

Peki

18.10.2016 07:11

Sta poksupi kolektivni gradjanski bojkot toga ili minimalna potrosnja pa da vidimo.

DEKI

18.10.2016 07:29

..nije bitno sto nemamo hleba,sto je sve poskupelo 10 puta unazad 2 godine,sto su plate u buli,sto je siromastvo jedina slika Srbije..premijeru dovedi nam u grad jos bar 3 Kineza zbog igracaka da imamo gde da kupimo...jer Kinezi imaju najbolje igracke.

rijeka1937

18.10.2016 08:26

Iako je stočna hrana dostigla najniži nivo,mesari podigli cenu svinjsom i živinskom mesu ,iako je pšenica 14 din,a kukuruz 12 dinara.Za razliku u profitu pitajte Matijevića,koji je kupio u Zagrebu hotel "Palas".

Roka

18.10.2016 10:00

Ne jedem ni jedno ni drugo. I zdraviji i više para za more i skijanje !!!

mikica

18.10.2016 11:31

Pekari traze poskupljenje hleba, a koliko znam cena zita nije poskupela. Cak je i jeftinije u odnosu na proslu godinu. Ali naravno oni traze poskupljenje jer sve sporedne faktore uzimaju u obzir. ?

Moca Seljak

18.10.2016 19:48

Reko bi koliko vredi 1 kg psen' Vredi; 1 sibica i 1 zvaka'1'5 jaja2 klase a da bi kupio kiflu sa kremom treba da dam oko 5 kg psenice' Sto se tice mesa jednostavno ko bi bio lud da uhrani svinju u klasi 100 kg za100 eu kad njena proiz' prelazi100 eu to je istina nase stvarnosti Srpskog Seljaka'

XXL

22.10.2016 09:24

Interesantno i van ekomomske logike da proizvod poskupi, a sirovine nisu promenile cenu. Nego zašto su čekali toliko dugo od formiranja nove Vlade da podižu cene finalnih proizvoda?