Vavedenje
Wikipedia/Manuel Panselinos
Vavedenje

Wikipedia/Manuel Panselinos

Ilustracija, Foto: Wikipedia/Manuel Panselinos

Vavedenje je uspomena na događaj zapisan u Jevanđeljima kada je Bogorodica u pratnji svojih roditelja Joakima i Ane, stupila pod svodove Jerusalimskog hrama.

Na vratima hrama dočekao ih je starac Zaharija, otac Jovana Preteče, koji je Mariju uveo ne samo u hram, već i u deo nazvan Svetinja nad svetinjama, u koji je mogao da uđe samo prvosveštenik.

Marija je tamo ostala devet godina, a uvođenje device Marije na mesto za prvosveštenike i postupak Zaharijin u hrišćanstvu se tumači kao deo proročanstva o dolasku Spasitelja.

Nakon upokojenja njenih roditelja Joakima i Ane, sveštenstvo je odlučilo da Mariju uda za 80-godišnjeg udovca Josifa, koji je već imao odraslu decu.

Prema pedanju, time su zadovoljeni strogi propisi koji ne dozvoljavaju da devojka ostane devica do kraja života, već je svaka morala da se uda. Marija je živela u Josifovoj kući kao što je živela u hramu pa je, po hrišćanskoj legendi, ona bila prva monahinja - ona koja je život zaveštala Bogu.

Vavedenje se u narodu naziva i Sveta Prečista i smatra se posebno ženskim praznikom.

Prema verovanjima u istočnoj Srbiji, na današnji dan na osnovu vremena moguće je predvideti rod useva – vedro nebo znači i dobre useve.

Ovaj praznik slavili su i stočari koji tog dana, prema predanju, nisu uzimali u ruke makaze, srpove ili kose.

Vavedenje je praznik Bogorodice koju najviše poštuju žene jer se ona smatra njihovom zaštitnicom. Prema predanju, na današnji dan, Presvetoj Bogorodici se mole nerotkinje kako bi dobile porod.

Komentari (5)

renata

04.12.2017 09:06

Odakle im ovo da je Josif bio starac?! To u Svetom Pismu ne pise. Takodje ne pise da je zivela u hramu, niti da je isla u Svetu goru koja je osnovana tek u desetom veku. Crkve su mnoge stvari izmislile. Nije im dovoljno sta Bozja Rec kaze nego dodali puno nelogicnih prica koje idu u prilog njihovom obezvredjivaju Svetog Pisma. Na kraju Biblije pise da je proklet ko ista doda ili oduzme ovoj knjizi. Neka se zamisle u sta stvarno veruju.

stranac

04.12.2017 13:41

@renata - pise,postoje cak 2 verzije njihove starosti,on 33 a ona 14 i on 80 a ona oko 12 ali kako god okrenes to je cista pedofilija.a ovo je jos cudnije:marija je imala 2-3 godine kad je otisla u hram,izasla je sa 12-14 i udata je za starca da ne bi bila devica (cvrc!) i onda je kao devica od 15 godina rodila isusa...ajd se dogovorite,jel bila ili nije bila devica??i posle ovih nebuloza hriscani prebacuju muhamedu sto je njegova zena ajsa imala 14 godina a on bio matori deda.definitvno,svi su bolesni...

Ivana

04.12.2017 13:34

Slava joj i milost na Presvetoj Bogorodici nek daje na svi puno zdravlje,sreca,mir i blagoslov.Srecna slava na svi koju slave.Amin

macan gurovic

04.12.2017 16:54

@Ivana - ako nam bude davala srece veselja zdravlja kao 90 tih pa nadalje kuku nama kukavcima.