NATO pakt Logo
Wikipedia
Crna Gora zastava

Profimedia

Ilustracija: Profimedia

Za predlog zakona o potvrđivanju ugovora glasalo je 46 poslanika vladajućih partija i jedne opozicione stranke od ukupno 81 poslanika koliko broji crnogorski parlament.

Sednica je održana na Cetinju i protekla je bez rasprave, a predlog Protokola o pristupanju NATO poslanicima je obrazložio premijer Duško Marković.

On je rekao da će članstvo Crne Gore u NATO imati "snažan pozitivan efekat na Zapadni Balkan i povoljno uticati na stabilizaciju prilika u regionu".

Marković je poslanicima rekao da je "NATO snažno ohrabrenje svim regionalnim aspirantima da se reforme isplate i da politika otvorenih vrata ostaje validna i snažno prisutna".

On je kazao da će Crna Gora kao nova članica Alijanse "snažno podržati integracione napore zemalja Zapadnog Balkana".

Članstvo Crne Gore u NATO će biti dugoročna garancija njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, bezbednosti države i njenih građana, rekao je Marković.

Po njegovim rečima, pristupanje Alijansi predstavlja podsticaj za dalji razvoj države i "vetar je u leđa za sporovođenje reformi na putu ka EU".

Za usvajanje protokola glasali su i poslanici opozicione Socijaldemokratske partije (SDP) Ranka Krivokapića koja je zbog toga ;privremeno prekinula bojkot Skupštine. Ostatak opozicije protivi se ulasku u NATO i traži da se o tome raspiše referendum.

Krivokapić je kazao da nije dobro kad je mala zemlja na rascepu civilizacija.

"Nijedna zemlja nije imala toliko propadanja i nazadovanja, od dobijanja datuma do članstva", istakao je Krivokapić.

On je kazao i da pojedine partije podržavaju NATO iz nužde.

"Kad već podržavamo žrtve napada u Murinu, treba poštovati i žrtve napada na Dubrovnik, njih 167", kazao je Krivokapić aludirajući na izjavu Markovića da žrtve NATO bombardovanja u Murinu nikada neće biti zaboravljene.

"Crna Gora je sada trajno i u vremenu i u prostoru sigurna zemlja", rekao je Krivokapić.

Dok su poslanici usvajali odluku o ulasku Crne Gore u NATO ispred zgrade u kojoj je održana sednica okupilo se nekoliko stotina pristalica opozicionog Demokratskog fronta koji se protivi NATO članstvu i traži održavanja referenduma o tom pitanju.

Skup je protekao mirno, ali je na kraju zapaljena zastava NATO-a, a čelnici DF poručili su da će "u pogodnom trenutku" promeniti odluku o ulasku u NATO.

Učesnici protesta nosili su transparente na kojima je pisalo "NATO ubice krvave su vam ruke", "Niste ovde dobrodošli", srpske zastave i crnogorski krstaš barjak.

Ispred zgrade Skupštine opštine Cetinje, na ulazu u grad i na ulicama, bilo je vidljivo pojačano prisustvo policije.

Usvajanjem Protokola o članstvu u NATO završena je nacionalna procedura pristupanja Crne Gore severnoatlanskom savezu.

Da bi Crna Gora i formalno stupila u Alijansu, potrebno je da Protokol potvrde sve zemlje-članice, posle čega bi generalni sekretar NATO-a trebalo da joj uputi formalni poziv za prijem.

Crna Gora očekuje da će na predstojećem samitu NATO, krajem maja u Briselu, učestvovati kao punopravna članica, budući da je protokol do sada potvrdilo 26 od 28 članica.

 

Komentari (7)

Cetinje

28.04.2017 17:36

se predalo?????

ILija me

28.04.2017 21:57

@Cetinje - izdao i Cetinje predao.

Paja

28.04.2017 17:39

Mudar potez i koristan za Crnu Goru. Da smo mi jos 90e usli u Nato danas bi Srbija bila velesila na Balkanu. Milosevic je za nas odabrao put sukoba sa celim svetom i izlozio nas kataklizmi da bi se on licno i klika oko njega obogatili.

Razumes

28.04.2017 21:56

@Paja - li ti sebe šta si napisao?

mrki

28.04.2017 19:07

prodane duse.izdajice srpskog roda

OTAN

29.04.2017 09:38

Odlična vest za Crnu Goru ! Proruski DF će u "pogodnom trenutku promeniti odluku o članstvu u NATO-u"?! Mogu samo da pale zastave,mrze zapad i pate za rusijom! Od referenduma nema ništa jer za njega kasno. Jadransko more i obala postaju "dvorište" Alijanse,a ovi DF ruski simpatizeri će morati da drugu-caru put-in-u ispostave izveštaj zašto to nisu uspeli da spreče.

Pera Detlic

29.04.2017 11:17

Sta bi od crnogorskog obraza, cojstva i junastva?