Apoteka Apotekarka Farmaceut
Shutterstock
Apoteka Apotekarka Farmaceut
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kako “Alo!” saznaje, 11 serija "eferalgana" od 90 mililitara, u jačini od 30mg/ml, povučene su iz prodaje iz svih apoteka u Srbiji.

Beogradska firma “Amikus”, koja je u Srbiji nosilac dozvole za stavljanje leka u promet i garantuje za njegovu bezbednost, navela je povukla taj lek sa tržišta pošto su otkrivene poliuretanske čestice u opremi za njegovo pakovanje. U pitanju su serije napravljene od 2013. do 2015. godine.

Ta firma, u svom obaveštenju Agenciji za lekove, nije objasnila šta to konkretno znači za mališane koji su “eferalgan” pili od 2013. godine, a na njihove telefone niko se juče popodne nije javljao.

Serije koje su povučene

Kako su naveli u “Amikusu” seije koje se povlče su P1447, P2581, P4737, P6077, P8419, P9468, R1794, R1767, R2228, R2686, R3180.

S druge strane, apotekarka Vukosava Stevanović iz “Apotekarskog jezgra”, kaže za “Alo!” da su poliuretanske čestice jedinjenja nečistoće i nisu dozvoljene u pakovanju, niti lekovima.

- Sigurno je da mogu da imaju negativne efekte. Samo je pitanje u kojoj razmeri, što zavisi od njihove količine. Osnovno pitanje kako se taj lek uopšte našao na tržištu. Ako ga sam proizvođač povlači, a ne nadležni, to znači da se lek našao na tržištu pre dobijanja sertifikata o isptavnosti serije. Inače, “eferalgan” se vrlo često koristi za skidanje temperature deci, jer je njegova osnovna supstanca paracetamol - navela je ona.

Agenciji za lekove kažu da su dobili informacije o povlačenju serija sirupa “eferalgana” od nosioca dozvole.

- Nemamo evidentiranih neželjenih reakcija na taj lek u Srbiji, niti informacije da je ta kontaminacija leka izazvala bilo kakve dodatne probleme. Ovo je preventivno povlačenje sa tržišta - naveli su oni.

Komentari (2)

Rade V

22.12.2015 17:16

Ocekivano, alims je cool. Nije ni cudo sta se sve tamo desava vec dugo, kada su prvo dvoje ljudi, te nekad cenjene ustanove, potpuni anonimusi u svetu analitike lekova tj. nedokazani u bivsoj firmi. Neka se neko raspita u vrsackom Hemofarmu o njima. Nedokazani strukovno ali dokazani po podobonosti i servilnosti kod Veljovica i cuvenog "sina" Radomira i jos nekih njima "isplativih" i friendly firmi! Svaka cast ovoj apotekarki, da nema takvih postenih, hrabrih i posvecenih, sta bi bilo..

Sustina

22.12.2015 20:39

Bravo za "Alo".U svim ostalim novinama je zaboravljena sustina, a to je: Kako se lek nasao u prodaji, tj. kako je Agencija za lekove izdala sertifikat kojim je odobrila njegovu upotrebu? Drugo je pitanje da li ce drzava reagovati i posle,ko zna kog po redu skandala, smeniti ficfirica Jacovica iz Kragujevca,koji ne zna gde je supalj i nije svestan kolika je neznalica, a nalazi se na celu ustanove koja se bavi najozbiljnijim poslom,a koja direktno moze uticati na zdravlje ljudi,kao u ovom slucaju