Vatromet ispred Hrama za srpsku Novu godinu
Tanjug/Sava Radovanović 14-01-18
Vatromet ispred Hrama za srpsku Novu godinu

Tanjug/Sava Radovanović 14-01-18

Vatromet ispred Hrama za srpsku Novu godinu, Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ovogodišnju proslavu srpske Nove godine kod Hrama obeležili su horovi muzičkih škola "Stanković" i "Grocka", muzički program "Shake and Spear", bdenije i moleban kao i tradicionalni vatromet tačno u ponoć.

Na platou ispred zgrade opštine Zvezdara u Bulevaru kralja Aleksandra za besplatnu zabavu na otvorenom zaduženi su Miligram i Dženan Lončarević.

Po tradiciji, u Skadarliji koja je najpopularnija oko novogodišnjih praznika, bilo je vrlo živo a restorani su bili puni. Gosti su dočekivani kuvanom rakijom, kako red nalaže.

U crkvama se drži praznično bdenje, moleban koji se služi na kraju svake godine.

Srpska nova godina dočekana je i u drugim gradovima, Novom Sadu, Nišu, Čačku, Somboru, Jagodini.

Kultni slovenački industrijal sastav "Lajbah" nastupio je na dočeku pravoslavne Nove godine u prepunoj Velikoj sali Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

U okviru dočeka pravoslavne Nove godine u Maloj sali SNP nastupila je instrumentalna petorka "Imar", koja je već od prvih taktova svoje tradicionalne keltske muzike "kupila" sve prisutne, prenevši ih zvukom vekovima unazad na irska i britanska ostrva.

Kao specijalni gost, na nastupu "Imara" pojavio se poznati izvođač grlenskog i vizantijskog muzičkog stila Slobodan Trkulja, u čijoj muzici inspirisanoj Srbijom i Balkanom su uživali svi u Maloj sali SNP-a.

U organizaciji Fondacije "Novi Sad 2021" 13. januara se povodom dočeka pravoslavne Nove godine na 38 različitih lokacija predstavilo preko 150 izvođača raznih žanrova muzike, a po prvi put u istoriji organizovanja proslave tog praznika, svi događaji su održani u zatvorenom prostoru.

Muzikom, igrom i pevanjem tri kulturno umetnička društva u holu Železničke stanice u Novom Sadu obeležen je početak proslave dočeka pravoslavne Nove godine u Novom Sadu.

Doček je organizovan i na Gradskom trgu u Čacku, uz Dejana Petrovića i Big bend orkestar.