Sirće
Alo!
Sirće

Alo!

Sirće, Foto: Alo!

Voće i povrće, koje je puno bakterija i hemikalija, trebalo bi oprati sirćetom, limunovim sokom ili sodom bikarbonom. Treba prati i namirnice sa nejestivom korom poput lubenice i dinje, a pre čišćenja voća i povrća, potrebno je očistiti i radnu površinu, daske i pribor koje ćete koristiti za rezanje i dobro oprati ruke sapunom i toplom vodom. Ako pribor i kora nisu čisti, bakterije sa površine sirove hrane mogu doći u unutrašnjost tokom sečenja ili guljenja.

Kako bi voće i povrće bili sigurni za jelo, potrebno ih je dobro oprati kako biste se rešili svih bakterija i hemikalija koje se nalaze na površini, a ispiranje pod mlazom vode često nije dovoljno, upozorava nutricionista Branka Mirković.

- Ruke ne možete dobro oprati bez sapuna, a posudu gde su bili pesticidi ne možete oprati samo vodom. Čak ni dugotrajno ispiranje u vodi neće odstraniti pesticide. Uzgajivačima se ne isplati, jer bi morali da ponovo prskaju posle svake kiše i zato proizvođači pesticida daju garanciju da kiša, odnosno voda, ne ispira pesticide. Sirće, rastvor sirćeta, limun i limunska kiselina uklanja bakterije sa povrća, ali ne i pesticide. Zato, napravite blagi rastvor deterdženta za sudove i operite voće i povrće koje nema oštećenu koru i dobro isperite pod mlazom vode. Dobro je isprano kada je voda potpuno bistra. Povrće i voće koje je prekriveno tankim slojem voska, a to su pre svega agrumi, pre upotrebe operite rastvorom sirćeta i vode ili guljenjem skinite vosak - ističe nutricionista.

Džulijin recept

Holivudska glumica Džulija Roberts je predstavila sprej za odstranjivanje pesticida iz voća i povrća, koji možemo sami napraviti kod kuće. Možemo ga upotrebiti za većinu voća i povrća. Toplo vam preporučujemo da i agrume i banane (pre nego ih ogulite) takođe operete. SASTOJCI: l čaša vode l čaša belog alkoholnog sirćeta l kafena kašičica sode bikarbone UPUTSTVO: Sastavne komponente izmešajte i ulijte u staklenu posudu koju možete koristiti kao sprej. Voće poprskajte sa svih strana. Ostavite da tako deluje 5 do 10 minuta, a nakon toga voće operite pod mlazom tekuće vode. Za veće količine voća tako pripremljenu tečnost sipajte u posudu i u nju položite voće i povrće.