Šipak
Profimedia
Šipak

Profimedia

Šipak, Foto: Profimedia

Takođe, ustanovljeno je da se u osušenom šišku, a i u proizvodima dobijenim prerađivanjem ovih plodova, može zadržati znatan deo tog inače nestabilnog vitamina.

Šipak je pored toga bogat izvor karotina i vitamina P. U šipku ima još i vitamina E i vanilina, od čega zdrobljene koštice imaju ugodan miris. Zbog vitamina C šipak služi kao sredstvo za jačanje imuniteta. Šipak sadrži i treslovine koje imaju sposobnost stezanja, a to olakšava probleme sa prolivom, posebno onima koji je izazvan groznicom.

Pektini i organske kiseline iz šipka imaju diuretički učinak, a organske kiseline podstiču izlučivanje sokova za varenje te tako ublažavaju gastritis. Novija istraživanja su pokazala da bi šipak mogao da pomogne ublažavanju bolova i povećanju pokretljivosti zglobova zahvaćenih artritisom. Osobe kod kojih lako dolazi do skupljanja peska i kamenca u bubrezima ili mokraćnom mehuru trebalo bi duže da piju čaj od šipka.

Čaj za jačanje imuniteta

Pomešajte 10 grama šipka, 20 grama kamilice, 20 grama zove, 10 grama matičnjaka, 10 grama lista borovnice, 10 grama koprive, 10 grama stolisnika, 5 grama nevena i 5 grama hibiskusa. Kašičicu mešavine prelijte šoljicom vruće vode, ostavite da otstoji 10 minuta i procedite.

Mešavina za čišćenje krvi

Pomešaj 20 grama šipka, 10 grama listova breze i 10 grama pirevine. Prilikom pripreme čaja kašičicu mešavine prelijte šoljicom kipuće vode, ostavite da pokriveno stoji 15 minuta i procedite. Pijte tri šoljice čaja na dan.

Protiv skupljanja kamenaca u bubrezima

Čaj od zdrobljenih semenki kuvajte pola sata, a zatim ostavite da pokriven odstoji još jedan sat. Lepog je ukusa jer semenke sadrže vanilin. U narodnoj medicini koristi se kod kamenca, bolesti bubrega i mehura, kao i reume.

Tagovi

Komentari (4)

uros-ani

17.09.2016 20:52

Ovo na slici je sipurak a ne sipak.Sipak je nar.

iz daljine

18.09.2016 00:03

@uros-ani - ovo mi prekodrinski Srbi zovemo šipak,a za nar nismo ni znali,dok ne dođosmo u Bg.

savski venac

18.09.2016 13:29

Čemu ljutnja prekodrinski Srbi pa nije isto ni govorno područje, ni običaji, ni razni izrazi i reči al se vi već uvrediše što vam neko reče kako se šta zove, ako vam ne valja zna se gde je izralz...

savski venac

18.09.2016 17:12

@savski venac - Izvinjavam se treba da piše izlaz a ne izralz, daktilografska greška...