Vršnjačko nasilje Tuča dečaka Nasilje u školi
Profimedia
Vršnjačko nasilje Tuča dečaka Nasilje u školi

Profimedia

Ilustracija: Profimedia

Nažalost, ovo nije bio prvi put da je dete bilo zlostavljano. Dečakov otac Ljutvo S. Tvrdi za "Kurir" da njegov sin konstantno trpi psihičko i fizičko maltretiranje u školi i da sada preti da će se ubiti jer ne može više to da trpi.

Ljutvo objašnjava da je njegov sin fino i vaspitano dete, sa svim peticama i da se zato ne sviđa vršnjacima.

- U dva navrata deca su mi jajima gađala kuću i vrešali mu majku. I pored upozorenja iz škole, ostala je ta mala grupica njih koji ga i dalje prihički i fizički zlostavljaju. Bojim se da će se desiti ono najstrašnije. Sin mi ponavlja kako će se ubiti jer ne može da podnese maltretiranje u školi. Dečak se promenio, jedva komunicira i stalno se zatvara u sobu - kaže očajni ota.

- Bojim se da će se sa mojim detetom desiti isto što i sa Aleksom i Mahirom, nedužnim dečacima koji su bili žrtve nasilja u školi. Scve ovo radim da sačuvam svoje dete i da ukažem na problem kojim se slabo ko bavi. Moje dete je vaspitano, živahan je i voli školu, život i ljude, ali u poslednje vreme više nije isti - kaže on.

Zamenica direktora i školski psiholog pomažu, kaže on, ali saradnju nije uspeo da ostvari sa razrednim starešinom. U timu za zaštitu dece od nasilja OŠ "Stefan Nemanja" poručuju da rade sve što je u njihovoj nadležnosti, te da će protiv odgovornih dečaka biti preuzdete mere.

Komentari (45)

vox

01.12.2016 08:02

Ma sta rade sve ,nasilnike te decake izbaciti iz skole i tacka.Ako ne onda neka roditelj krene da sam trazi resenje,nema mu druge,ovo zvanicnim putem nista ne vredi,uzmi pravdu u svoje ruke,tata

Sale

03.12.2016 18:41

@vox - Molim oca da procita kako je jedan otac iz Apatina pomogao svom sinu.Kada od skole nije pruzena adekvatna pomoc da se decak zastiti od maltretiranjavrsnjaka iz razreda ,otac je od sestog pa do kraju osmog razreda isao sa sinom u skolu,sedeo sa njim u skolskoj klupi i bio sa sinom na odmorima.Decak je sada u srednjoj skoli u Somboru .Tamo je sve u redu.

restlovi

01.12.2016 08:06

Razumem te u potpunosti. Imam slican problem tj. vise od pola odeljenja sa jednim poprilicno agresivnim decakom i to u 1. razredu. Cak i policija je bila prinudjena da intervenise, majka decaka smatra da skola treba da joj vaspita dete dok mu ona kuci dozvoljava agresivne videoigrice. Radnici u socijalnom navodno rade sa njim dok se ja pitam kako je on mogao dobiti uverenje da je spreman za skolu kad je jos u predskolskom evidentiran kao nasilnik. Zar nema specijalno odeljenje za takve???

dragana

01.12.2016 10:55

@restlovi - Svi imaju taj problem manje-više,ali onda se zauzmeš za svoje dete,jer od psihologa,učitelja i direktora nema ništa.Svoj problem rešila sam posle roditeljskog sastanka,dotičnu mamu sam pozvala sa strane i rekla joj da ako njen sin još jednom samo priđe,mom sinu docicu kod njih kuci i prvo ću nju da odvalim od batina pa onda malog zlotvora neće me ni malo biti briga što je dete,jer je zlikovac.Od tada pa do sada sa tim malim više niko nema problem što će reći sve se može uz par "lepih" reči.

majla

01.12.2016 11:47

@restlovi - Ja bi isto ko ova dragana @restlovi. Prvo uhvatim mamu verbalno za gusu pa joj fino objasnim da ako njeno dete pridje na metar mom detetu da ce da joj poleti perje i nova frizura jer ja sam jedna izuzetno zastitnicki nastrojena mama sa primesama potencijalne agresivnosti prema drugim mamama cija deca uznemiravaju moje dete. E sad ako se doticna mama ne dozove pameti, tu je nas tata koji ima jos bolje vaspitne metode. Ma ajde bezi... da mi neko maltretira dete a ja da kukam po novinama.

srbija

01.12.2016 08:06

Taj mali batinaš ima ica? Dijaog s ocem bi bio možda deo rešenja a zatim jedna dobra porcija slatkiša nedokazanoj zloći bi dovela do obrta ?

Кутузов

01.12.2016 08:25

Иди код родитеља те "деце" и туци,туци док не поплаве,само тако ће престати,кад виде да немају више леђа која их штите.

Pedja

01.12.2016 08:35

VAPAJ OČAJNOG OCA Sin će mi se ubiti jer ga tuku u školi! I ti si mi neki otac. Pravac skola, direktora za gusu, roditelje nasilnika za gusu.. a ako sve hoces mirnim putem, posle batina u dom zdravlja po potvrdu lekara o nanetim povredama, slikas masnice i crvenila i prijavis policiji.

Majka

01.12.2016 09:05

Uzas.Deca puna besa,roditelji"prezauzeti",profesori "nemocni",a skolski sistem se raspada. Bilo je toga i pre 30,40 godina,ali ne u toj meri i znalo se za tog jednog ili dva decaka da su problematicni i niko nije voleo njihovo drustvo.Sad ako si fin i kulturan,nisi"IN"...

Majka

01.12.2016 09:15

...ako si drzak i bezobrazan,omalovazavas druge,koji su u svemu bolji od tebe,kreveljis se na casu,psujes ucitelja,rugas se detetu koje nema majku,lazes na drugare,gadjas decu kamenjem,komentarises s podsmehom sta ko oblaci,sta ko nosi za uzinu(a taj neko lepse i urednije obucen svaki dan,a nosi i kvalitetniju uzinu )...E,to je"IN"

anja

01.12.2016 12:31

@Majka - Tamara to je ok. pokazati mu samoodbranu, ali... problem je u tome sto nasilnik nije nikada sam jer je kukavica pa mu je potrebna podrska dva tri idiota i sta tu moze zrtva? kada ne moze skola da nadje resenje uzeti stvar u svoje ruke i braniti svoje dete kako najbolje znas i umes i pokazati nasilnicima gde im je mesto, samo i deca su danas cudo smeju se i slikaju te scene a u nase vreme uvek smo stitili slabije, pa i mi smo nekada bili deca ali ovakvo divljstvo nije zabelezeno,

Biljana

01.12.2016 09:42

Uvesti kazne za roditelje te dece pa i zatvor ..zajedno na prevaspitavanje..

ja

01.12.2016 10:08

Lepo odeš pa razrednog starešinu napenališ,pa onda odeš kod dotičnog dečaka koji ga maltretira i njegovih roditelja pa mu kažeš pred njima da ćeš ga otkinuti od batina i njega i majku mu i oca ako ti još jednom pipne dete.Ili će te prijaviti policiji pa će tako krenuti da se nešto dešava ili će da ga se okanu što će biti pre.U svakom slučaju sve je bolje od toga da ti se dete ubije dok ti sediš i kukaš.Tako sam bar ja rešila problem mog deteta.

Tamara

01.12.2016 11:20

@ja - Svaka cast . Mada bi mu ja ponudila jos jedno zivotno resenje - porazgovarati sa svojim detetom OSLOBODITI GA pokazati mu dva tri udarca I DA MALI SUTRA U SKOLI RAZBIJE ONOG KO GA MALTRETIRA . Tacka . To ce mu odrediti buduci zivot . Kakvo samoubistvo - samo okreni kompletnu situaciju da taj sto te maltretira posle od bruke pocne da razmislja o samoubistvu . Sve se okrenulo - u nase vreme bijes neko dete i SOPSTVENI OTAC TE RAZBIJE OD BATINA STO SI DIRAO DRUGA - a sad ih roditelji ohrabruju ???

Primus

01.12.2016 11:13

Ministar PROSVETE i Predsednik Vlade Srbije-odmah za ručice da se uhvate i da odu na teren.

Mirjana

01.12.2016 11:41

"Cine sve sto je u njihovoj moci". A sta je to? Pisanje po disciplinskim sveskama, posmatranje, razgovori i smanjenje ocena iz vladanja decu koju uopste i ne zanima da zavrse skolu? U prevodu, guranje problema pod tepih, jer zakon to omogucava, dok nevina deca, koja hoce da uce ispastaju. Vazno da se polemise o uniformama, bespotrebnim knjigama i casopisima i o raznim drugim nebitnim stvarima. Ne znam ni sama sta vise da napisem kad nema svrhe.

Miliana

01.12.2016 13:39

@Mirjana - Pozvati roditelje problematicne dece, upozoriti njih na posledice, A to su, iskljucenje iz skole, ukoliko se stvari ne poprave, takodje Preispitati razrednog, zasto stiti ovu problematicnu decu, i njemu Takodje staviti do znanja da ce snositi veliku odgovornost, ukoliko Se ne "opameti"

Mirjana

01.12.2016 15:26

@Mirjana - Miliana, tako bi trebalo ali zakon kaze da se osnovac ne moze izbaciti iz skole. Moze se na kraju procedure predloziti prebacivanje u drugu skolu i to samo ako roditelj pristane. Kada bi postojale adekvatne kazne za roditelje bilo bi drugacije. Na zalost ne postoje. Roditelji takve dece se ne odazivaju pozivima nisu spremni na saradnju ili, pak ne vide nista lose u ponasanju svog deteta. Sistem je zatajio. Zakoni losi. Dobra deca ispastaju, a deca nasilnici su zapustena deca koja mogu biti dobra

Majka

01.12.2016 15:35

@Mirjana - BRAVO! Potpuno tacno. WAVAG

PETA GIMNAZIJA KAO KAZNA

01.12.2016 12:14

Ovako razmisljaju mnoga deca.Neko zbog tortute vrsnjaka ,a neko zbog karastrofalnog ponasanja i nerazumevanja nastavnog kadra, Upisao sam dete u Petu gimnaziju i ne mogu da se nakajem, Mislim da je u svakom zatvoru i logiru bolji kadar, Podele testove,podele jedinice citavom razredu i ne shvataju da su te jediniice i nihove.Divna deca,svi pristojni ,vaspitani,odlicni djaci a zbog par profesora koji su vec nadaleko poznati po nepedagoskom ponasanju i neradu ,pomisljaju da urade nesto sebi.

Ana

01.12.2016 12:26

Da li je minisrar prosvete ziv? Da li se premijer seca sta je taj minisrar sve obecao i da li primecuje da je i on obmmanuo gradjane? Najavio je da ce roditelji moci da da budu vise ukljuceni u rad skola,da daju ssvoje misljenje a to se nije desilo..Uljuljkani prosvetari ne rade nista,ali od dece traze mnogo.Sve bi se tor promenilo kada bi znali da ce njihov rad biti pod lupom, U svakom kolektivu se zna ko je u njga zalutao ali se to pusta iz nepoznatih razloga. Pitajte pa procenite..

saller.ns

01.12.2016 12:29

Nađeš im tate pa ih tako olešiš od batina,a ne da pišeš po novinama.Budi OTAC tom detetu.

Majka

01.12.2016 12:38

Vec sam poslala dva komentara,ali moram i ovaj,jer me tema uzasava i plasi. Razumem tog oca jer je covek i razmislja kao svesno bice i verovatno mu se nije lako spustiti na nivo tog polusveta,niti mu je lako ostvariti bilo kakvu normalnu komunikaciju sa tim roditeljima.Nastavnicima su,tako oni kazu,ruke vezane,a direktori idu linijom manjeg otpora,svak cuva poziciju.Ovo mora da se kaznjava najostrije,jer drugacije kod nas nece biti bolje!Sistem je zakazao,a o ljudima da ne govorim!

s.milutinovic

01.12.2016 17:57

@Majka - CNe volim što to kažem, ali.."ako ne može milom može silom " Neki ne razumeju lepu reč, verovatno će ružnu razumeti.

Milo

01.12.2016 15:00

Batina iz raja izašla. Nađi nekog starijeg klinca da ga otkine od batina. Poželjno u školskom dvorištu da ga ponizi pred svima.

Rale

01.12.2016 17:12

Ako nisi u stanju lično da naslupaš nasilnike i roditewlje im ,plati nekom ološu.Da vidiš kako od nasilnika postanu naplašeni zečevi. Inače moju ćerku je maltretirao jedan od tih bolesnih manijaka,a onda sam otišao kod njegovog oca kući i namlatio ih porodično.Nikad više nije pomislo da nasrne na moju ćerku.

Tamara

01.12.2016 18:10

@Rale - A zamisli da si dosao u kucu kod pogresnog oca - pa da te iz svoje kuce odveze do bolnice ... Tako da ne pali coveka svi bi nesto otisli i prebili roditelje - junak do junaka na tastaturi . Otac ovog decaka je u godinama i ne moze da se bije ali lep mu je savet dao neko od komentatora - uvek postoje nemirni decaci kojima moze da kupi hamburger i cigare ili da im jednostavno da 1000 dinara - mali ce biti zasticen ko beli medved . To je zivot - da te ne bi dirali ili bijes ili placas .

JA

02.12.2016 08:17

@Rale - @Tamara-tvoj komentar je smešan na nivou razmišljanja deteta.Prvo zašto bi plaćao nekome da ga štiti,ako ima roditelje?A drugo veruj mi iz ličnog iskustva znam da su roditelji tih problematičnih "dečaka" zaista najveći miševi koji ako prema njima nastupiš agresivno odmah se povlače.Jer oni ne uče svoju decu takvom ponašanju,jednostavno ne uče ih ničemu,ta deca nemaju roditeljsku pažnju i upravo je u tome problem.

Tamara

02.12.2016 11:20

@Rale - Moj komentar tebi moze da bude smesan koliko hoces - ali kad bi moje dete tuklo tvoje dete i da ti dodjes u moju kucu da meni nesto glumis - tvoja gluma bi mogla da se nastavi samo u urgentnom centru . To je sustina . A sto se tice placanja mnogi roditelji su normalni dobri ljudi kojima bijenje jednostavno nije ni na kraju pameti - a vidis i njih ne moze da zaobidje nevaspitana stoka - tako da i ti dobri ljudi moraju da razumeju NAS REALAN ZIVOT DAKLE HAMBURGER I PIVO i dobice postovanje i mir .

ja

02.12.2016 12:14

@Rale - @tamara-Draga ja ti kažem šta sam uradila i urodilo je plodom,urodilo bi i kod tebe veruj mi.Drugo ti si budala ako na taj način razmišljš,a treće svaki normalan čovek će nastojati svoje dete da zaštiti.Moj sin je odreagovao sam i uzvratio,ali pošto nisam želela da misli kako je ispravno pribegavati tuči,to sam rešila ja,sa ocem i majkom agresivno i sada je sve ok.A ti si ta koja je hrabra na tastaturi kako kažeš,i siliš se iza ekrana u lice ne bi smela reč da pisneš kao što nisu ni oni.

JECA

02.12.2016 12:17

@Rale - @TAMARA-u a ti si neka ribetina?Klasičan način razmišljanja roditelja jednog budućeg huligana.Kada bi ti došla u kuću izvinjavala bi se sve u glas sa detom ti neustrašiva.Eto upravo zbog ovakvih roditelja i deca su takva.

Tamara

02.12.2016 13:56

@Rale - Dace Gospod Bog da nas jednom spoji sudbina ... onda mozemo pozvati i ''alo'' da opise nase razresenje problema . Ja vam garantujem da ce biti onako kako ja kazem .

DRAGANA

02.12.2016 22:44

@Rale - Ne razumem zašto ove dve žene pokušavaju da dokažu ovoj Tamari bilo šta kada je očito da je žena kompletna budala sa određenim kompleksima koja zagovara vršnjačko nasilje.A budale nisu vredne ničijeg vremena.

Tamara

03.12.2016 09:58

@Rale - Ne mogu da odolim - na koji nacin to ja zagovaram vrsnjacko ili bilo kakvo nasilje ? Jesam li ja ili doticne zene ukljucujuci i junaka na vrhu rekla da bih otisla u neciju kucu da prebijem roditelje i da mi se kao misevi izvinjavaju sa sve detetom ? Ne . Naprotiv ja sam se iskljucivo bavila ocem ovog decaka koji je zrtva a otac jednostavno ne moze da mu pomogne . To je bilo sve . I moj savet coveku da postojimo MI KOJI MOZEMO DA MU POMOGNEMO . Dakle sve ste okrenuli i shvatli koliko ste mali .

ja

03.12.2016 10:35

@Rale - @tamara-ok,tvoja mora biti poslednja,shvatili.Ali vidim da si prespavala i probudila se trezvenija.Samo hoćemo da kažemo da treba zaštititi svoje dete,možda sam ja lično reagovala impulsivno rešavajući svoj problem ali se isplatilo i nije mi žao.Ne verujem u pomoć države i mislim da je besmisleno tražiti pomoć jer je ona uređena tako da je uglavnom "nemoćna" pred tekućim problemima kojih je sve više.Ne prihvatam da je normalno da dete digne ruku na sebe a sve češće se to dešava.Zato čuvajmo ih.

Tamara

03.12.2016 19:07

@Rale - E bravo - @ja@ - vidite da mozemo da budemo ljudi SAMO DA SE ISTI SUDARIMO medjutim nesporazum je bio u mom komentaru gore ''hamburger i pivo i placanje ako ne mozes da se bijes'' - nijedne sekunde ja nisam htela da omalovazim coveka niti da pokazem svoje ludilo - sustina je MORAM DA SE PONOVIM da bih ja ustala i za tudje dete - nisu svi ljudi ludi kao ja i ti i nas i ne diraju ZNA SAVRSENO STA MOZE DA OCEKUJE e decaku s ocem u godinama koji ne moze da ga zastiti - mi moramo pomoci TO JE ZIVOT .

Peđa iz Novog Sada

01.12.2016 17:56

Poštovani g. Ljutvo, tražite da uprava škole, ako već nije, organizuje "mrežu zaštite" za Vašeg sina. To im je dužnost prema važećem Protokolu o suzbijanju vršnjačkog nasilja u školama.

Lidija

01.12.2016 20:07

Problematicna deca su ona deca o kojoj niko nije brinuo na adekvatan nacin od pocetka pojave problema. Tako je bilo lakse. Onda kad dodju u vise razrede svi vide problem koji postoji godinama ali se time niko nije bavio kako treba i kad je trebalo. Nema vise pomoci. A ako su mu kucu gadjali jajima ima posla i za policuju. Danas jaja - sutra bomba. Problem je mnogo dublji i verovatni "ni u cijoj nadleznosti".

suzana

01.12.2016 20:28

reagujte odmah sta cekate.da se jos jedan mladi zivot ugasi.s kojim pravom ga neko maltretira.spasite dete pobogu ljudiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

Nastavnica

01.12.2016 23:33

Roditelji, udružite se, izađite na ulice, tražite promenu zakona. Škola više nije bezbedno mesto za našu decu. Nastavnici ne mogu puno, nastavnici viđaju decu dva puta po 45 minuta u proseku, nastavnici ne mogu da prevaspitaju loše vaspitanu decu, nastavnici imaju svoju decu koju uopšte nije lako vaspitati u današnje vreme, nastavnici imaju male plate, premalo poštovanja a preveliku odgovornost. Nastavnici su ljudi ko i vi. Šta biste vi uradili da ste nastavnici?

JECA

02.12.2016 08:12

@Nastavnica - Da sam nastavnik,problematičnog magarca bih svaki dan po pet puta slala kod direktora,psihologa,zvala roditelje pa i socijalnu službu,što je odličan način tako radi učiteljica u našem razredu,odnosno radila je dok nije smirila jednu usijanu glavu.Kada roditelj odbija saradnju,a dete je već četvrti razred i preti da preraste u huligana moraju se preduzeti drastičnije mere,a ne tvrditi da ste nemoćni.

Majka

02.12.2016 08:26

@Nastavnica - Uglavnom svi imamo malu platu i to nije razlog da budemo nehumani i okrecemo ledja ljudima i nevolji,a pogotovo deci.Vaspitanje se nosi od kuce,ali i skola bi trebalo da bude obrazovno-vaspitna ustanova,da usmeri na pravi put one nevaspitane.Cim nastavnik prvi put primeti devijantno ponasanje kod ucenika treba da upozori roditelje,pa ako nema koristi onda obavezno direktora,psihologa i dalje ako treba.Mi vam poveravamo nasu decu i zelimo da budu bezbedna pod broj 1.Srbijo probudi se!

Dina

02.12.2016 09:04

@Nastavnica - Kad dodju do nastavnika onda je vec kasno. Devijantno ponasanje se kod mnoge dece javlja jos u vricu. Ima konkretnih slucajeva koje znam. Samo kazne za roditelje i promena zakona o maloletnickoj delikvenciji. Kakvi standardi a EU? Da bi smo primenjivali sve sto traze od nas treba da imamo njihove standarde u svakom smislu te reci. Ima nastavnika koji se opravdano plase da udju na cas u pojedina odeljenja, jer su im zaista vezane ruke. Niza ocena iz vladanja je budalastina.

Ljilja

02.12.2016 09:12

Razumem nastavnike. Treba da se udruze svi normalni ljudi, i roditelji i nastavnici i da se jednom stane na put nasilju u skolama i verbalnom i fizickom. Grupu problematicnih cini mali broj koji terorise celu skolu. Plate su vecini male, ali bi trebalo da sacuvamo dostojanstvo, a ne da stalno idemo linijom manjeg otpora. Ovo stalno ponavljam na roditeljskim sastancima ali me svi gledaju belo. Svako dete moze da postane zrtva.

Marijana

02.12.2016 09:21

Da li neko od nadleznih cita ove komentare? Da li vi veliki shvatate da decu sa strahom saljemo u skolu? Da li su zgradurine za bogatase, raznorazne dzidzabidze vaznije od bezbednosti dece u skolama? Sta vi resavate, u sta ulazete nase pare? Alo, u skolama ima ogrooomnih problema. Hoce li se neko pozabaviti time. Roditelji i nastavnici su najmanje krivi a najlakse ih je optuziti. Sta treba da se desi da problemi pocnu da se resavaju?