Zakucao Armani: Marko Simonović
Aleksandar Dimitrijević
Zakucao Armani: Marko Simonović

Aleksandar Dimitrijević

Zakucao Armani: Marko Simonović, Foto: Aleksandar Dimitrijević

Simon je gotovo sam razbio „manekene” iz Milana. Sasuo im je pet trojki, od toga četiri u rasponu od 11. do 15. minuta. Pritom, ceo meč ih je bukvalno „ubijao” u odbrani, a na kraju, kao šlag na tortu, došla su i ona dva monstruozna zakucavanja... Za ukupno 23 poena i potvrdu ličnog evroligaškog rekorda.

Osim Dejana Radonjića i Saleta Đorđevića, najveće zasluge idu i na adresu mladog stručnjaka Milana Gurovića, koji mu je 2013, kada je Simon bio u krizi i bez šanse u Zvezdi, promenio pogled na košarku. To je i Marko odavno priznao.

Najbolji trojkaš Evrolige!

Kada ga krenu trojke, Marko ne zna da stane. Osetili su to na svojoj koži Galatasaraj (trojke 4/6), Barselona, (3/5), Uniks (3/4), Bamberg (3/4), a sada i Armani. Milanezima je uručio čak pet i tako izbio na treće mesto po ukupnom broju ubačenih trojki. Ima ih 20, a ispred su samo Kit Lengford (22) i Bobi Dikson (21). Međutim, Simonović je daleko precizniji. Njegov procenat je 51,28 odsto, Lengford ima 43,1, a Dikson 44,6.

- Sećam se toga, baš ga je tresla kriza. Menjali smo mehaniku šuta, ali i njegovu „glavu”. Ostajali smo posle svakog treninga i ubacivali po 400 šuteva. Ne šutirali, nego ubacivali. Znači, po 600 pokušaja. I to ne iz mesta, nego iz kretnje. Na utakmici, puls ide i do 160, i telo treba da se navikne da bude smireno. Zato me je i oduševio protiv Armanija. Običan gledalac to ne vidi, ali on svaki šut izbacuje isto, pravovremeno, pod pravim uglom. Sve ja to pratim, jer znam šta smo radili. Vidi se da puca od samopouzdanja - kaže Gurović za „Alo!”.
Ali nije u pitanju samo šut. Marko i ulazi pod koš, zakucava, trči kontre, asistira, igra perfektnu odbranu. Praktično - radi sve!

Milan Gurović

Aleksandar Dimitrijević

Milan Gurović, Foto: Aleksandar Dimitrijević

- Naravno, pa pogledajte samo njegovu građu. Postao je kalibar i za NBA ligu! Ima tu motoriku, voli „run and gun” košarku, što da ne. U najboljim je godinama, a sa ovim telom može da igra još pet sezona na vrhunskom nivou. Ne izlazi, ne pije, ne puši i tek će eksplodirati. Pritom je i sjajna persona, profesionalac. I dok sam bio u Zvezdi, dolazio je ranije, istezao se, išao u teretanu. Na pravom je putu, nije mu kasno za NBA.

Gurović nema dovoljno komplimenata za „svog đaka”.
- Lepo je videti i da u odbrani može da uhapsi svakog igrača, da igra lažnu četvorku, preuzima rizik... I te 2013. sam mu rekao da usavrši odbranu i šut i da će biti vrhunski igrač. To je i skapirao i ide ka tom putu. Tek će on pokazati koliko zna - zaključuje Gurović.

Rekord - 47 trojki na treningu

Markov rekord po ubačenim trojkama u nizu je 47. Uspeo je to 2013. jureći upravo Gurovićev rekord (51). „Pa odakle vam to?“ (ha-ha-ha), pita se Gurović i dodaje: „Živa istina. Sećam se, Dejan Milojević mi je dodavao, igrao sam u Galatasaraju. Jurio sam neki turski rekord od 48 trojki. Kada sam ga prestigao, počeo je da mi baca loptu u noge i pala mi je koncentracija. Simon je posle pokušao, ali nikad nije uspeo. A malo mu je falilo...“

 

Zvezda u poenima posle 17 utakmica

1. Marko Simonović 184
2. Ognjen Kuzmić 153
3. Marko Gudurić 150
4. Milko Bjelica 150
5. Čarls Dženkins 145 

Komentari (1)

jedna zvezdasica

19.11.2016 11:50

A najgore mi je bilo što su reporteri Sport kluba s druge strane Drine tu ne zelim da vredjam, nego ne prenose sa zarom kao naši reporteri, kad viknu Simonović...