Silovanje dečak tužan dečak nasilje plakanje
Shutterstock
Silovanje dečak tužan dečak nasilje plakanje

Shutterstock

Potresna ispovest silovanog dečaka, Foto: Shutterstock

Istraga koja se vodi unutar Vaspitno-popravnog zavoda u Kruševcu daće odgovor na pitanje da li je i zbog čega I. Š. (17) silovao svog dve godine mlađeg cimera M. A. (15). Mališan je pregledan kod lekara, koji je utvrdio da zlostavljani ima povrede koje odgovaraju silovanju. 

Procedura u KP Kruševac

U slučajevima kad se prijavi silovanje postupa se po sledećoj proceduri: nakon prijave štićenika on se upućuje u ambulantu vaspitno-popravnog doma na pregled, a zatim se upućuje u gradsku bolnicu na specijalistički pregled, kako bi se utvrdilo da li je došlo do fizičkog kontakta i eventualnog postojanja povreda. Potencijalni izvršilac silovanja automatski se smešta u prostorije pojačanog nadzora kako bi se na taj način izbegao bilo kakav kontakt sa žrtvom i eventualna reakcija drugih štićenika prema počiniocu.

- Bio je sa mnom u sobi. Obojica smo zbog pljački u poluotvorenom tipu. Napao me je kada su svi zaspali da neko ne bi video i da ne bi mogao da mi pomogne. Kada se zadovoljio, pustio me je i zatražio da nikome ne kažem šta mi je radio. Sve me je bolelo i odlučio sam da progovorim i odmah sam slučaj prijavio nadležnima - ovako je inspektorima pričao silovani mališan. 

Nasilnik I. Š. odmah nakon prijave je sklonjen i nalazi se pod posebnim nadzorim, dok je napastvovani u stacionaru.

Kako „Alo!” saznaje, ovo je prvi put da je I. Š. nasrnuo na nekog od štićenika i da ga je povredio.

- Maloletni nasilnik iskoristio je priliku da ostne sam u sobi sa M. A. Kako je stariji i krupniji od svog cimera, savladao ga je i pocepao mu odeću. Tek ga je ujutru prijavio - dodaje naš izvor.

Inače, u Vaspitno-popravnom domu Kruševac trenutno ima oko 200 štićenika. Što se tiče broja štićenika koji su trenutno u domu zbog seksualnih delikata, sedmorica štićenika je upućeno u taj dom zbog krivičnog dela silovanja. U okviru tretmana prema ovim štićenicima posebna oblast koja se realizuje i sprovodi jeste razvijanje zdravog, uzrastu primerenog seksualnog ponašanja. Uključuju se u radionice koje se bave edukacijom o polno prenosivim bolestima, kao i u druge radionice, koje tretiraju smanjenje učestalosti i intenziteta nasilničkog ponašanja, kontrolu besa i agresivnosti.

Kako pomoći žrtvi?

Kada je reč o žrtvi silovanja, preduzimaju se sledeće radnje: razgovor sa štićenikom (žrtvom) obavlja matični vaspitač, psiholog i psihijatar. Na osnovu stručne procene utvrđuje se stepen potrebe za ukazivanjem drugih stručnih intervencija, uključujući i psihijatrijsku pomoć. U daljem radu rad sa žrtvom se intenzivira, a maloletnik se uključuje u suportativni tretman.

 

Komentari (13)

eee

12.08.2017 21:25

bas mi zao, sve neka Fina deca

Bože

12.08.2017 21:52

Ko ce sada podneti ostavku? Ježim se! Mi žene treba da se aktiviramo!

Milojko

12.08.2017 22:37

Pokrenuti peticiju za uvođenje novog zakona o siledžijama - KASTRIRANJE - i više nikada neće imati priliku da druge povredi na isti način.

momazver

12.08.2017 23:06

Jadnih li i sterilno uobičajenih uopštenih mesta,koja u životu nikad nisu dala stvarne kvalitetne rezultate.POVRATNIKA KOLIO HOĆETE i sexualnih naročito.*I.Š, JE PRVI PUT NASRNUO....* budalaština...ima ih još,garant...ali žrftve ćute...uplašene..To vam je poput ledene sante.Najveći deo se - ne vidi!

Buzdovan

12.08.2017 23:41

Silvatelj UVEK ponovi svoje bolesno delo silovanja. Taj bolesnik ce ponovo silovati nekoga. Tog silovatelja i sve ostale silovatelje treba kastrirati da vise nikada ne bi poovili takav cin. Maloletki silovatelj se treba osuditi kao punoletna osoba. Izmana zakona treba hitno da se izvrsi da svi maloletnici koji pocine delo silovanja, ubistva, razbojnistva uz pretunju bilo kojim oruzijem i oruzane pljacke i za delo nanosenje teskih telesnih povreda da se osude kao punoletna lica. To treba hitno.

goga

13.08.2017 05:58

Ovaj jadan decko ce imati posledice ceo zivot,a silezdija ce i dalje nastaviti da siluje,i ko zna koliko je vec do sada silovao ali jadnici se boje da prijave,zato kastriranje je najbolja kazna!!!

kostadin

13.08.2017 06:49

Neka RTS snimi seriju o sivom domu i promoviše kriminal i omogući nekom partijskom filmadžiji da makne pare.

SMENA CELOKUPNOG

13.08.2017 07:04

RUKOVODSTVA DOMA.

Amater

13.08.2017 12:15

@SMENA CELOKUPNOG - PITANJE JE DALI JE BAS OVAKO BILO,DA NIJE HTEO MOGAO JE DA SE PRODERE I SVI BI GA CULI PA I STRAZARI KOJI SU U BLIZINI SVAKOG PAVILJONA.TOGA JE BILO I BICE U SVAKOM ZATVORU ALI SE CUTI.U VPD KRUSEVCU JE TOGA BILO I BICE OBICNO SIROMASNIJI I NEDOVOLJNO JAKI DOMCI CINE USLUGE PA CAK I SEKSUALNE DOMCIMA SA JACIM OSOBINAMA ZA CIGARE,SLATKISE,KLOPU ITD.

Ja

13.08.2017 13:00

Amater Izvini , ali koja je poenta tvog komentara! Da naglasis da je ovog uvek bilo, pa je normalno! Da naglais da to momci rade za pare! E pa niti je normalno, niti je ovaj to radio za pare, vec je bio silovan! Da li treba da ti se nacrta, zgadijo retardirana, verovatno si i sam ovo radio decacima!

E DA MI JE MOJ

13.08.2017 13:18

ZEMLJAK LEKA RANKOVIC DA PRVO UNIŠTI DOMACE NEPRIJATELJE I STANE PRED SPOLJNE NEPRIJATELJE. SPOLJNI BI SE RAZBEŽALI. KAKO NEKE NIJE SRAMOTA DA TVRDE DA SE TO RADI U DOMOVIMA! GDE JE DIREKTOR, VASPITAČI I ČUVARI? JEL IMAJU POSLA KAO ONA MED.SESTRA U LESKOVCU PA DECA STRADAJU? OVO JE VULIN ZAKUVAO I SADA SAMO VRI! KAKAV JE ON MINISTAR?

Vesna

13.08.2017 14:43

A gde su bili cuvari?

nedjo

13.08.2017 20:27

ne moze mu niko nista