Si Đinping stigao u Beograd
Kancelarija za saradnju sa medij
Si Đinping stigao u Beograd

Kancelarija za saradnju sa medij

Si Đinpinga na aerodromu dočekao državni vrh, Foto: Kancelarija za saradnju sa medijima

Kineski predsednik Si Đinping sleteo je danas oko 13.40 časova na aerodrom Nikola Tesla u Beogradu. Njega su na aerodromu dočekali predsednik Tomislav Nikolić i njegova supruga, predsednik vlade Aleksandar Vučić, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković i ministar Ivica Dačić.

Srpski lovci

Tanjug/Rade Prelić

Srpski lovci dočekali avion kineskog predsednika, Foto: Tanjug/Rade Prelić

Po izlasku iz aviona Si Đinping i njegova supruga Peng Lijuan pozdravili su se sa predsednikom Srbije i njegovom suprugom, a Nikolić je potom po protokolu, gostu predstavio premijera, predsednicu Skupštine Srbije, ministre i savetnike.

 

Nakon što su probali tradicionalnu srpsku pogaču, gostima su deca uručila cveće. Dok je preuzimao buket iz ruku mališana kineski

predsednik je progovorio srpski.

"Hvala tebi", rekao je Si Đinping.

Predsednik Kine, njegova supruga i domaćini prošetali su kroz špalir garde Vojske Srbije, dok su ih pozdravljala deca u srpskim narodnim nošnjama, uz mahanje kineskim i srpskim zastavicama.

Potom je održan kulturno umetnički program, koji je počeo izvedbom "Igrale se delije", a tokom kojeg su predstavljene i narodne igre iz raznih krajeva Srbije.

Predsednik Nikolić je uvaženom gostu poručio da ga je Srbija sa radošću dočekala.

"Vreme je izvanredno. Iz aviona ste mogli da vidite kako je naša Srbija lepa zemlja i koliko je zemlje obrađeno. Spremamo se za žetvu pšenice. "Mi ćemo vas provesti kroz Srbiju, ići ćete u Smederevo", rekao je Nikolić.

Nakon aerodroma predsednici i delegacije dve države uputile su se ka Novom Beogradu gde su Tomislav Nikolić i Si Đinping položili vence na Spomenik nastradalim službenicima ambasade Kine u NATO bombardovanju 1999. godine.

Hrizanteme u beloj boji, boji žalosti u Kini, položile su i njihove supruge, predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, ministri u vladi, guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković i članovi kineske delegacije.

Poštu stradalim službenicima odali su i gradonačelnik Beograda Siniša Mali, ambasador Kine u Beogradu Li Mančang i savetnici predsednika Srbije. Tom prilikom su intonirane himne dve zemlje "Bože pravde" i "Marš dobrovoljaca".

Komentari (13)

milijana

17.06.2016 14:09

I ja zelim srdacnu dobrodoslicu drugu-gospodinu predsednoku svetske velesile u nasu lepu Srbiju, , uz lep poklon, nadam se da ce dobiti bar flasu TOMOVACE, a nadam se da ce i nasa drga DRAGICA u svemu imati vaznu ulogu, bar u jednom skupom osmehu.

nevenka uzelac

17.06.2016 14:58

@milijana - bog te Dragica kao avion ni pok. Jovanko nije joj do kolena.I Bog stvori prvu damu zemlje Srbije medju sljivama.

JA NA PRIMER NISAM NIKAKAV PRIMER

17.06.2016 14:13

Bolje da manje zagadjuješ planetu i da ne obaraš cenu rada nego što pričaš Srpski!

Eda

17.06.2016 14:41

ZNACI DACIC OSTAJE U VLADI,TRAGEDIJA KOJE PONIZENJE DA ON DOCEKUJE TAKO VAZNOG GOSTA ,KOJE PONIZENJE DIPLOMA I KOFERCE

Jovan

17.06.2016 15:14

Ovo je izuzetna cast za Srbiju to trebamo izuzetno da cenimo,Predsednik Kine je Doktor nauka i filozof i to ne kupljenih kao nas vec svojim teskim radom zaradjenim,oni su izuzetno cestit,posten lojalan narod i nasi politicari Koferce ,Diploma i ostali krimosi to ni po koju cenu ne smeju da uniste i zagade

Ricardo

17.06.2016 15:32

Jel su sva tri aviona nasa ili smo pozajmili od komsija.

realno rasuđivanje

18.06.2016 07:53

@Ricardo - Neverovatno koliko si G..UP. Imaginarnu stvar komentarišeš.

Marko

17.06.2016 15:54

OD TOME DOBICE DIPLOME I TOMOVACU POD USLOVOM DA MU PLATI DESETOSTRUKO

Zoran - Tico - Tico

17.06.2016 16:45

Ne mogu da verujem kako se u svemu vidi zlo. A šta fali kinezima, što imaju lovu i hoće da ulože u Srbiju. Što nam železaru ne kupiše Rusi ili Nemci? Uostalom, i da je došao kao turista, pa šta? Zašto baš u svemu mora da se vidi nešto loše?

Milos7043

17.06.2016 17:52

Ajde zbog Djinpiga sam okruzio ceo beograd da bi stigao kuci sve zatvoreno hahaha

Peca

17.06.2016 19:01

Dragica kao LEMON MARIQUE PIE

ninko

18.06.2016 09:27

Srbija bi trebala da prihvati kineske zakone koji su rigorozni prema kriminalcima politicarima i prema lopovima

Marko

18.06.2016 09:34

Da li se neko pita da li ce ta zeljezara u Smederevu da zagadjuje sredinu ,truje ljude s obzirom da sve poslove vode kriminalni i neobrazovani ljudi