Si Đinping stigao u Beograd
Kancelarija za saradnju sa medij

 

Si Đinping stigao u Beograd

Kancelarija za saradnju sa medij

Si Đinping stigao u Beograd, Foto: Kancelarija za saradnju sa medij

"Očekujem da razmenim mišljenja sa liderima Srbije o bilateralnim odnosima kao i o drugim pitanjima od zajedničkog interesa i s njima zajedno isplaniram budući razvoj naših bilateralnih odnosa", poručio je predsednik Kine u govoru na beogradskom aerodromu.

Kineska strana je, kako je istakao, spremna da zajedno sa srpskom, koristeći dobar trend, podiže nivo bilateralnih odnosa i praktičnu

saradnju na još viši nivo i time otvori novu situaciju uzajamne koristi saradnje, zajedničke pobede i zajedničkog razvoja.

Si je izrazio zadovoljstvo zbog zvanične posete, kako je naveo, "lepoj Republici Srbiji" na poziv predsednika Tomislava Nikolića i preneo najsrdačniji pozdrav i najlepše zelje vladi i narodu Srbije, u ime vlade i naroda Kine.

On je naveo da je tradicionalno prijateljstvo između Kine i Srbije, kao i njhovih naroda, izdržalo istorijska iskušenja turbulentnih promena na međunarodnoj i domaćoj sceni i da "beleži novi sjaj iz stare tradicije".

Prema njegovim rečima, bilateralni odnosi Srbije i Kine su poslednjih godina, naročito od 2009. godine kad je uspostavljeno strateško partnerstvo između dve strane, "koračali brzom trakom razvoja".

"Međusobna politička poverenja dve zemelje su učvršćuju, a saradnja u oblasti energetike, izgradnje saobraćajnih infrastruktura i poljoprivrede beleže nove sjajne tačke, dok je kulturna razmena dinamična, a razmena ljudi sve intenzivnija", rekao je Si i dodao da Srbija i Kina održavaju komunikaciju i koordinacju u vezi sa međunarodnim i regionalnim pitanjima i dobro sarađuju u okviru uspostavljanja veza i saradnje između Kine i centralne i istočne Evrope.

Komentari (2)

Sima

17.06.2016 16:32

SAMO DA DOBIJEMO POSTENU VLAST KOJA CE ZNATI DA CENI

Kale

17.06.2016 16:38

Stidim se TOME I DRAGICE