Vladika lidera radikala odlikovao Ordenom „Belog anđela“
RAS
Vladika lidera radikala odlikovao Ordenom „Belog anđela“

RAS

Vladika lidera radikala odlikovao Ordenom „Belog anđela“, Foto: RAS

Kako saznaje Alo!, razrešeni episkop najviše se uzda da bi mu mogla pomoći podrška lidera SRS-a Vojislava Šešelja, koji je u Hagu oslobođen krivice i koji zauzima sve značajnije mesto na političkoj sceni Srbije.

Istovremeno, za njega agituju i predstavnici Islamske zajednice (IZ), pa se i s njihove strane na patrijarhovu adresu stiglo pismo podrške. Filaretova sudbina podelila je vladike u dva tabora, jedni su za njegov povratak, drugi u koji spadaju Amfilohije i struje oko njega izričiti su protivnici, a sam patrijarh našao se u nezavidnoj poziciji. Situacija je takva naročito zbog toga što Saboru pristiže sve više zahteva kojima se traži Filaretov povratak. U pismu IZ upućenom patrijarhu, a u koje je „Alo!“ imao uvid, kaže se čak da je Filaret faktor stabilnosti i da je njegov povratak na tron Mileševske eparhije neophodan.

Jovanu nema povratka u Niš

Episkopu Jovanu Puriću nema povratka na tron u Nišu. Kako saznajemo, on sada ima opciju da bude na pomoći ostarelom episkopu šabačkom pošto ga je pozvao vladika Lavrentije, iako iz zdravstvenih razloga ne učestvuje u radu Sabora. Pošto se ovoj ideji Lavrentijevi sveštenici oštro protive, najverovatnija opcija je da se Purić trajno vrati u manastir Ostrog.

- Vaša svetosti imamo slobodu da vam se obratimo sa jednom molbom. Molimo vas, ako postoji ikakva mogućnost da gospodina vladiku Filareta vratite na svoju raniju dužnost episkopa Mileševske eparhije. Smatramo da bi to bilo veoma dobro, jer je vladika Filaret za vreme upravljanja Mileševskom eparhijom bio veoma agilan i dobronameran u održavanju dobrih odnosa između pravoslavnih i muslimana.

Takođe, smatramo da je to najvažnije na ovom veoma osetljivom području i u ovo veoma teško vreme za srpski narod i Srbiju, kao i za sve one koji žive na ovom prostoru. Vaša svetosti još jednom vas molimo da uz vaše dobro srce i sigurno interes SPC, a uz božju pomoć vratite vladiku Filareta na tron Mileševske eparhije. S poštovanjem i bog vam dao dobro zdravlje i dug vek - stoji u pismu koje su potpisali Hadži ef. Mustafa Makić, Predsednik odbora IZ i Salih Selimović, istoričar.

Zanimljivo je da bi prema rečima našeg odlično obaveštenog izvora iz SPC, Filaretu, koji silno želi da ponovo bude vladika, o čemu najbolje svedoči njegovo srceparajuće pismo upućeno patrijarhu koje smo objavili u subotu, odlučujuću pomoć mogao da pruži Šešelj.
- Nikako ne treba zaboraviti da je Filaret dugogodišnji prijatelj sa Vojislavom Šešeljem, koji je na velika vrata ponovo ušao u visoku državnu politiku Srbije, a Crkva i te kako vodi računa o svojim pozicijama u vrhu države. Poznato je da je prošle godine Filaret pre nego što će biti svrgnut odlikovao Šešelja Ordenom „Belog anđela“, a Šešelj se tek vratio iz Haga, njegova stranka bila vanparlamentarna. E, taj orden je kod nekih u vrhu SPC tad bio argument više da se razvlasti Filaret, uz administrativne propuste. Uprkost tome što je Šešelj bio glavni uzrok Filaretovog svrgnuća, nakon prošlog Sabora i Amfilohije je odlikovao čelnika radikala. To bi moglo da pomogne Filaretu - pojašnjava naš sagovornik.

Izgurao svoje: Amfilohije

Alo!/Ana Paunković

Izgurao svoje: Amfilohije, Foto: Ana Paunković

 

Sabor na ivici incidenta

Zbog teških tema na dnevnom redu Sabora, prošlonedeljne sednice povremeno su bile na ivici incidenta. Tako se zamalo desilo da ovogodišnje zasedanje napuste mitropolit Amfilohije i episkopi Grigorije Durić, Teodosije Šibalić i Joanikije Mićović. - Četvorica vladika su insistirali da svaki ponaosob ima po dva glasa prilikom odlučivanja, jer pored svojih, privremeno upravljaju još po jednom eparhijom. Ostali episkopi su bili protiv. Takva praksa nikad nije postojala u SPC. Češljani su i zapisnici s ranijih zasedanja koji su to potvrdili. Po toj logici bi i patrijarh trebalo da uvek ima tri, a trenutno čak četiri glasa. Amfilohije i vladike nisu odstupili. Tada je Amfilohije demonstrativno izašao sa Sabora. I verovali ili ne, tim postupkom uspeo je da umilostivi ostale učesnike Sabora koji su se na kraju složili da ima dva glasa, odnosno ova četvorica vladika sad imaju ukupno osam glasova prilikom odlučivanja - ispričao nam je naš izvor.

Komentari (8)

komentar

24.05.2016 16:31

Bruka!

vesna paj

24.05.2016 18:09

OVO JE VELIKA BRUKA ZA SPC, IMA JOS U SABORU ZOOGLASENIH, NA PRIMER PAHOMIJE, I DALJE SEDI U TE CRKVENE FOTELJE U SPC!

badza

24.05.2016 18:13

Не роди се више Арсеније Чарнојевић.

teniser

24.05.2016 18:14

Ako ovo dozvolite, tesko nama, Vama, nasoj Crkvi!!!!!!!! Ocistite ih jos ih ima. Provo onog Pahomija, jer se su djeca od njega zalila da ih je seksualno uzmnemiravao, a on je namerno odugovlacio sudski postupak i na kraju je zastareo. A da se na vreme sudilo vladika Pahomije bi bio osudjen!

dejanvma

24.05.2016 18:29

Ej Srbijo, Ej Crvko citam ovaj komenmtar o PHOMIJU, pa zar je moguce brate mili, da je on jos vladika!!!!!!!!!!!!! SRAMNO DRZAVO I CRKVO!!!!!!!!!!!!! Gde ce nam biti kraja, majko mila!

teodor

24.05.2016 19:06

Ja poznajem jednog koji je bio napastvovan od Pahomija, taj decko je prosao takvu golgotu da vam ne mogu opisati. Sta je on njemu sve radio fuj fuj fuj. Taj Pahomije

Драгомир

24.05.2016 20:44

Да споменем које луксузне аутомобиле попови возе.Море,не возе они већ имају личне шофере!Море,бато,возили би се они и у ЈУГО али га МЕРЦЕДЕС више не производи.Кажу да њихови инџилири се опасно заложили да конструишу нов модел!Биће вуча на сва пет точка.Мислим на пети који је резервни.А електроника?Ни Јапан им није раван.Свемирски програм.Само да видите најновији изум задњег брисача!

uzicanin

25.05.2016 12:38

Filaret je lazno svedocio u korist svog druga Pahomija!