Braniće  se svim  sredstvima:  Vojislav  Šešelj
Zoran Ilić
Braniće  se svim  sredstvima:  Vojislav  Šešelj

Zoran Ilić

Najavljuje samoubistvo, Vojislav Šešelj, Foto: Zoran Ilić

Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj izjavio je da se neće dobrovoljno vraćati u haški tribunal, s obzirom da ga je sud pozvao da prisustvuje završnoj reči Tužilaštva. U slučaju da ga državni organi Srbije isporuče i eventualno Hag ipak osudi, Šešelj za Telegraf.rs kaže ima razrađen plan za samoubistvo.

Lider radikala nema nameru da se vraća u Hag, iako ga sledeće godine čeka izricanje pravosnažne presude, što je potvrdio predsednik suda Teodor Meron. On poručuje da ga Tribunal više uopšte ne interesuje i da se tamo neće vratit dobrovoljno.

- Meni je 13. decembra zakazana žalbena rasprava i ja sam odbio da idem - napominje predsednik SRS.

Kako se navodi u saopštenju Mehanizma za međunarodne krivične sudove, koji je nasledio Tribunal, pretres će početi uvodnim izlaganjem predsedavajućeg sudije, nakon čega će uslediti usmena argumentacija Tužilašva i Šešelja u vezi sa žalbom, u slučaju da Šešelj prisustvuje pretresu.

Branilac u pripravnosti je, kako je navedeno, već imenovan kako bi se obezbedilo da Šešeljeva proceduralna prava budu poštovana, u slučaju da on odluči da ne prisustvuje pretresu.

Međutim, posle ovoga, Šešelja očekuje i žalbena presuda u prvoj polovini iduće godine.

- Neću svojom voljom da idem. Mogu u Hag samo u lancima da me vrate. Ukoliko me režim isporuči, šta ja tu mogu - ističe Šešelj.

Iako je prvostepeno oslobođen svih optužbi, Šešelj bi mogao da se suoči sa osuđujućom presudom. Kako je njegov sin i poslanik u Skupštini Srbije Aleksandar, je na Tviteru pozdravio postupak Slobodana Praljka, odnosno samoubistvo haškog osuđenika, pitai smo lidera radikala da li bi postupio isto.

- Ja imam drugačiji stil. Ja to ne radim u trenutku i gotovo. Kada dođe do tako ozbiljnih razloga, ja štrajkujem glađu. Ja sam tri puta u životu štrajkovao glađu, poslednji je bio 28 dana. Ja jednostavno idem na to da umrem, ako ne ispunim ono što zahtevam - objasnio je Šešelj za Telegraf.rs svoj plan.

Inače, Tribunal u Hagu je 2016. godine oslobodio Vojislava Šešelja optužbi za ratne zločine tokom ratova devedesetih, ali tužioci su se žalili.

Komentari (12)

Trifun

08.12.2017 16:36

Kad će ćosavi vojvoda da napipa kafez ovde kod nas u Srbiji?

Diva

08.12.2017 22:37

@Trifun - Trifuna,kad ti postaneš pametan,tada ce Voja da napipa...!!napipa ti familiju glupane.

Трле

09.12.2017 16:10

@Trifun - Ауууу,бре,Трифуне бато,Дива те начисто изрезили!Направи те на ништа!У живац си је стрефио!Води,бато,рачуна?После оног октобра Шешељ је већ имао спаковану торбу за да иде на робију пошто је са Милошевићем ојадио Србију.Али килаве демократе када су га тражили није био код куће.Кажу да је тог дана у Земун Пољу крстио јариће и учлањавао у СРС?

Дућа

08.12.2017 17:04

Шешељ није Прљак кад нешто треба да скреће пажњу на особу онда то код Војислава траје у сваком случају дуже него код хрватских генерала тако да сигурно неће оставити лош утисак код Колиндице...

Сале

08.12.2017 19:32

Трифуне иди спавај.

Kum Toma

08.12.2017 22:40

Kukavica je on da to uradi.

Trifun

09.12.2017 06:13

Pozdrav za Sala i Divnu.Sličan se sličnom raduje.Čitajte danas , gde vaš ljubimac govori da su se dva čoveka ubila zbog njega.Završio ćosavi pravni fakultet a pola života u kafezu proveo.Ako tužilaštvo reaguje posle izjave o samoubistvu dva čoveka zbog njega ,eto ćosavog ponovo u zatvoru.

Diva

09.12.2017 17:52

@Trifun - Trifune,dušo...i dalje si glup!!!tugaaa

Слађана Ц.

09.12.2017 06:49

Баш бих волела да видим ко сме да др Војислава Шешеља испоручи тим злотворима. Сигурна сам да би и овог пута извојевао победу,али то би било самоубиство онога ко би то урадио. Др Војислав Шешељ је потребан Србији у Србији!!!

Трле

09.12.2017 16:04

@Слађана Ц. - Слађана Ц,наведи ми само једну корист коју је доктор Шешељ учинио за Србију?Пази,само једну? Да видимо зашто је он потребан Србији?Добро размисли јер сам ја његов велики непоштовалац који му зна биографију ,,до даске,,?Ако не изнађеш онда напиши тему на којој је Шешељ докторирао?

emil

11.12.2017 21:47

@Слађана Ц. - SladjanaC, kome je on potreban, nikome.

turimtiga

09.12.2017 15:45

sigurno izvšit će samoubisvo sa onim što drži u ruci. to će sebi nabiti u čmar (guzicu) i time oduzeti sebi život, jer JUNACI SAMO TAKO PEVAJUĆI UMIRU!