Vojislav Šešelj
Marko Đoković
Vojislav Šešelj

Marko Đoković

Vojislav Šešelj, Foto: Marko Đoković

Političari osuđuju ove izjave nazivajući ih rasističkim.

- Iz sve snage podržavam proteste roditelja školaraca koji protestuju protiv uključivanja dece izbeglica u redovna odelenja naših škola - napisao je Šešelj na Tviteru i optužio decu migranata da će upropastiti obrazovni nivo nastave.

- Mi Srbi nemamo rasnih predrasuda, ali deca stranaca ne znaju srpski jezik i njihovo učešće upropastiće svaki obrazovni nivo naše nastave - istakao je on i nastavio u započetom stilu.

- O smeštaju izbeglica i školovanju njihove dece brigu treba prepustiti nadležnim organima Ujedinjenih nacija. Mi nemamo novca ni za našu decu - naveo je vođa radikala i pozvao roditelje da nastave sa protestima.

Zoran Đorđević

Vesna Lalić

Zoran Đorđević, Foto: Vesna Lalić

Ministar za rad i zapošljavanje Zoran Đorđević kazao je za “Alo!” da su protesti zbog upisa dece migranata u škole u Srbiji u suprotnosti sa zakonom i naveo da su pre svega neljudski.

- Zbog toga želim da podsetim sve, pa i gospodina Šešelja, na prava koja su svakom detetu koje se nađe u ovoj zemji zagarantovana. Podsećam na Ustav, kao i Zakon o zabrani diskriminacije, a lideru radikala, poručujem da je on, kao i svaki građanin ove zemlje, dužan da poštuje Ustav sve zakone naše zemlje. Pozivam sve da iskažu pre svega human pristup prema svim ljudima koja su se zbog velikih nevolja, rata i stradanja, našla hiljadama kilometara daleko od svojih domova. Srpski narod i Srbija uvek su bili humani, to je deo naše tradicije - poručio je Đorđević.

Mladen Šarčević

Zoran Lončarević

Mladen Šarčević, Foto: Zoran Lončarević

Ministar prosvete Mladen Šarčević istakao je za “Alo!” da svako ima svoju pamet i osećaj.

- Decu volim i ne mogu da budem neko ko nema duše, čije god da je dete u pitanju. To je moj stav prema životu, a svako ima pravo na svoj - kazao je Šarčević.

Meho Omerović

Dejan Briza

Meho Omerović, Foto: Dejan Briza

Predsednik Odbora za ljudska prava Meho Omerović je naveo da skandal majstor srpske političke scene nastavlja sa prepoznatljivom politikom mržnje.

- Zabranjivati deci izbeglica da se uključuju u nastavni sistem, da pohađaju osnovne škole kao redovni učenici, a to obrazlagati tvrdnjom da “će to upropastiti svaki obrazovni nivo naše nastave” je čist rasizam i govor mržnje. A da su to deca naprimer stranih ambasadora da li bi i to bilo upropašćavanje obrazovnog nivoa? Sramotna i skandalozna izjava koja govori o njegovom odnosu prema toj nesrećnoj deci! Šta su mu ta nedužna deca kriva? Sram da ga bude!!! - kazao je Omerović.

Sanda Rašković Ivić

Dušan Milenković

Sanda Rašković Ivić, Foto: Dušan Milenković

Poslanica Sanda Rašković Ivić navela je za "Alo!" da je toj deci život dovoljno težak i da ga ne treba dodatno komplikovati.

- Meni izbeglička deca ne smetaju koje god vere ili rase bila. Toj je deci život dovoljno težak i nema potrebe da im ga dalje komplikujemo. UNHCR i međunarodne organizacije treba da finansijski mnogo više pomažu brigu o izbeglicama iz afričkih i azijskih zemalja u Srbiji - istakla je ona.

Sa bebom na posao: Tamara Tripić

promo

Tamara Tripić, Foto: promo

Potpredsednica Demokratske stranke Tamara Tripić je istakla da je školovanje te dece zajedno sa našom najmanje što ova država može da učini.

- Građani Srbije najbolje znaju kako je kada se nađeš u tuđini gde ne znaš jezik i kulturu, gde si pobegao da spaseš porodicu od ratne stihije i u tom smislu je školovanje dece zajedno sa našom najmanje što ova država može da učini da bi ta deca imala imitaciju normalnog detinjstva. Država mora da pomogne našim građanima i novim đacima da se na najbolji mogući način prebrodi strah od nepoznatog kako ta deca ne bi nosila i teret odbačenosti na svu muku koja ih je snašla - kazala je za "Alo!" Tripićeva. 

Komentari (18)

Meho

13.09.2017 19:01

bivši druže, ne napadaj Šešelja koji je rekao istinu! Srbija je siromašna i deci migranata treba da školuju zna se ko!

Kurjak

13.09.2017 19:09

Ne volim ovog Seselja ,ali je potpuno u pravu ,a to sto se bune i reaguju "politicari"(citaj namesnici i sluge MMF,Jeuropejaca i Jenkija)nema bas nikakvoga smisla ..cuj rece onaj sofer sto je sad ko neki politicar ..protivustavno..pa on nesrecnik i nezna sta pise u Srbskome ustavu...ni on niti ovi ostali dusebrznici

Rafael

13.09.2017 19:22

Ovaj Djordjevic u klin, a Seselj u plocu. Ovde nije rec o covekoljublju, ministre Djordjevicu, nego o devastiranju nivoa obrazovanja na stetu nase dece. Da li ste uzeli novac od UN za skolovanje dece migranata u posebnim skolama?

deda Vasa

13.09.2017 20:01

Dođe dan da se i ja u nečemu složim sa Šešeljem.Ako je verovati knjigama posle 2.sv.rata tako su Albanci iz Albanije masovno naseljavali Kosovo i Metohiju.Pogubnost toga plaćamo sada, pa se plašim da se istorija ne ponovi.

Bravo deda

13.09.2017 20:36

@deda Vasa - i za tebe i za Voju! Dobro ste oba rekla!

Minja

13.09.2017 20:27

Mozete da mrzite Voju al covek govori istinu

Дућа

13.09.2017 20:48

Ма Шешељ то каже из најбоље намере да не би деца која су се толико намучила и избеглиштву дошла још у ситуацију да их наш образовни програм још додатно заглупи..Па да им још ми после будемо криви ако не успеју у животу..

Goran

14.09.2017 15:16

@Дућа - Devedesetih godina za vreme ministra Danila Ž. Markovića i posle njega Jove Todorovića smo imali obrazovni sistem koji je valjao i bio dobar-Posle njih su ga pokojni Gašo Knežević i ostali sve do današnjih dana uništavali krojeći ga po meri Zapada.

dakijevski

13.09.2017 20:49

Чисто информативно, како ће та деца да прате наставу ако не знају српски? Хоће ли морати да се ангажују преводиоци на арапски или ће просветни радници морати преко ноћи да га науче. Шешељ је потпуно у праву.

стојке

13.09.2017 20:50

Живео Шешељ! Нека иду у европску унију у школу јер они су им направили рат и беду у држави!

slađa

13.09.2017 20:53

Ima nečeg dobrog u ovome što je Šešelj rekao. Normalni i humani ljudi, političari, su se svrstali na suprotnu stranu od njegove. Ujedinili su se bar po pitanju govora mržnje upućenog deci. Kako to neka deca mogu da unazade nivo obrazovanja drugoj? Nekada davno sam potpisala peticiju za puštanje Šešelja iz Haga, iako nisam bila pristalica njegove politike. Nikada se nisam pokajala, jer braniti nemoćnog na bilo koji način je naša ljudska dužnost. Neka on sada razmisli kako je ovoj nesrećnoj deci.

Bubica

13.09.2017 21:24

Ja ne vidim nista sporno i lose u ovim izjavam Seselja, slazem se sa svime. Nasa deca u oronulim skolama sede i uce, neke nemaju ni fiskulturne sale, knjige su skupe, jos trebamo da ulazemo u znanje izbeglih oduzimajuci od nase dece. Nije ni cudo sto nasi mladi beze iz Srbije. Svaka cast Seseju sto se jedini pobunio!

Реља

13.09.2017 21:45

Је л' се овде неко позвао на Устав? Кад треба Меркелевој да се увучете онда знате шта је Устав и шта су деца. Лицемери последњи, нисте Шешељу ни за баштоване.

Sten

13.09.2017 21:53

Ovaj ministar Djordjevic vec više puta dokazuje da je retko neinteligentan čovek. Taj čovek brka čovekoljublje sa rušenjem kvaliteta nastave srpske dece. Deca migranata moraju imati svoja posebna odeljenja, jer ona nisu u stanju da na potrebnom nivou prate predavanja. Zar ta deca nisu ovde privremeno?

THAAD

13.09.2017 22:59

A da li srpska deca koja treba da pohađaju školu na zapadu upropašćavaju obrazovni sistem Nemačke ili Australije kada ne poznaju odmah nemački ili engleski jezik ? Verovatno bi tu decu dr.Vjekoslav izmestio u posebna odeljenja i onda bi na sav glas pričao o rasizmu ,segregaciji,izolaciji Srba...od strane "mrskog nam zapada". Srbi možda nisu rasisti,ali ovaj politički klovn jeste.

ljubica

14.09.2017 09:21

Kada je vec Meho Omerovic pominjao decu ambasadora ni ona ne idu u srpske skole vec privatne. Pa eto mesta i sjajnog kadra koji ce uciti decu izbeglica. Neka imaju kao i ostala amabasadorska deca organizovan prevoz, rucak, uniforme i sve ostale pratece sadrzaje. A naucice i engleski.

Orvel

14.09.2017 10:09

Sa politikom ovog coveka se nikada nisam slagao ali ovaj put je u PRAVU.

Sale

15.09.2017 00:26

Moje komsije visoki intelektualci su tri godine cekali da ih prime u Kanadu,oboje sa znanjem engleskog