Vojislav Šešelj
Profimedia
Vojislav Šešelj

Profimedia

Vojislav Šešelj, Foto: Profimedia

Konstitutivna sednica Odbora za kontrolu bezbednosti protekla je u napetoj atmosferi, a nakon sat vremena rada predsedavajući, inače najstariji član, lider SRS Vojislav Šešelj u jednom trenutku je prekinuo i zatražio da službe bezbednosti dostave podatke o Bečiću, koji je, kako kaže, upleten u razne kriminalne afere.

"Službe to mogu sutra, prekrustra doneti, što pre to bolje, a kad službe dostave nastavićemo ovu sednicu odbora. Do tad ne postoje uslovi za rad. Ako službe dostave izvešaj u kome opovrgavaju te afere, ja ću staviti stvar na glasanje", rekao je Šešelj.

Šešelj je, uz opasku da vladajuća većina može da radi šta hoće, ali ne može dokle hoće, nakon toga napustio sednicu.

Po njegovom izlasku, na sednicu je došla i predsednica skupštine Maja Gojković, koja je poručila da se tako ne brani dostojanstvo parlamenta i da se parlament ne koristi za jeftine političke poene.

Predsedavanje je posle Šešelja preuzeo Meho Omerović iz SDPS, kao sledeći najstariji posanik, koji je stavio predlog o izboru predsednika na glasanje.

Za Bečića je glasalo šest članova odbora, dok je jedan bio protiv, a nakon što je predložio Dušana Bajatovića za svog zamenika, sednicu su, uz obrazloženje da predsedavajući nije u sali i da je na snazi pravno nasilje, napustli i članovi odbora iz DS-a.

Bečića je za predsednika Odbora predložila poslanica SNS Marija Obradović.

Ona je obrazlažući predlog istakla da ga za to kandiduje njegov dugogodišnji poslanički staž i iskustvo u odbrani.
"Naš zadatak kao odbora je da se što više bavimo konkretnim radom. Mislim da će poslanici pre svega vladajuće većine, odnosno SNS apsolutno biti na tom zadatku", rekla je Obradović i ocenila da će Bečić biti ozbiljno posvećen tom poslu.

Iz DS su zamerili što uoči sednice nije bilo konsultacija, a poslanik te partije Radoslav Milojičić kazao je da nema ništa protiv Bečića, koji je, kako je istakao, samo posledica bahatog i nestručnog vladanja SNS.

"Nije on kriv, već Vučić koji se za sve pita. SNS je napravio zemlju u kojoj komunalna policija indirektno ubija čoveka. Obesmislili ste i ovaj odbor i sve institucije. Postoji jedan čovek koji je gospodar života i smrti, a to je Aleksnadar Vučić i mi ćemo da glasamo protiv", rekao je Milojičić na sednici odbora.

Odgovorio mu je Vladimir Djukanović (SNS) rekavši da nije čuo nijednu konkretnu primedbu na predlog za predsednika odbora, te da su članovi slušali političku tiradu.

"Vi ste napravili komunalnu policiju, vi ste joj dali ovlašćenja. Elegantno ste se mešali u rad pravosudja i nismo mogli da otvorimo nijedno poglavlje. Sudije su se birale po političkoj podobnosti", uzvratio je Djukanović.

Primedbe je imao i lider Pokreta Dosta je bilo Saša Radulović istakavši da bi bio red da se dostavi biografija kandidata, iako to Poslovnik ne predvidja.

"Dosta je bilo će biti protiv predloga. SNS je odlučio da postavi svoje ljude na sva ključna mesta u odborima, a to nije dobro. Opozicija to kritikuje, a onda se isto ponaša kada dodju na vlast. Sa tom praksom treba prekinuti", rekao je Radulović i dodao da bi trebalo promeniti i Poslovnik.

Primedbe na izbor Bečića tokom sednice izneo je i Šešelj, koji je rekao da su službe bezbednosti jedne države obično pod apsolutnom kontrolom izvršne vlasti, a da bi u skupštinskom odboru trebalo da dodje do izražaja kontrola opozicionih stranaka.

"Ako takva kontrola ne postoji, onda je svaki oblik parlamentarne kontrole besmislen", naglasio je Šešelj.
On je rekao da u procesu konstituisanja radnih tela nisu obavljene konstultacije sa šefovima poslaničkih grupa, te da nikada nije bilo pravo većinske stranke da ona sama odredi ko će biti šefovi skupštinskih tela.

Bečić je, odgovarajući Šešelju na kritike, rekao da mediji mogu da pišu šta god požele, a da je protiv njegovih moralnih principa da im plaća reket kako bi prestali.

Bečić je rekao i da je jedinu krivičnu prijavu protiv njega podnela DS 2003. godine, ali da su sve optužbe odbačene.

Primetivši da opozicija ne poznaje Poslovnik, Obradović ih je pozvala da poštuju pravila, ali je i podelila Bečićevu biografiju uz komentar da bi parlamentarci trebalo da znaju o kome se radi.

"Kako ste ga ishvalili, pomislio sam da ovde imamo biografiju Nikole Tesle", rekao je Milojčić i dodao da "niko nije dužan da prati njegovu biografiju".

Komentari (11)

mirko

05.07.2016 14:21

Kriminalci nastavljaju da vladaju

koja

05.07.2016 14:27

Za rubriku "ne verovati".

strika

05.07.2016 15:43

taj se trpa samo da ima neku funkciju.malo mu poslanicka plata.a i lajav je tesko nama s njim

Kvazimodo Sorabius

05.07.2016 16:26

Ko o cemu, neoradikali o postenju. Maja o jeftinim poenima - a o sns-ovskim skupim poenima ni rec? Skupim po narod, po Srbiju.

Миле96

05.07.2016 17:21

Овог Бечића кад га видим помислим да нема ни 8 разреда основне школе, свака част Шешељу што је напустио преседавање. Шта мисле ти из Снс секте да могу све, па није никоме горела до зоре па неће ни њима!

Драгомир

05.07.2016 23:16

@Миле96 - Миле96,Шешељ је оличење школовања!У експериметалном одељењу је био као основац јер комунисти нису радили истраживања на пацовима већ директ над децом?А када су га пре времена истерали са факултета тутнувши му диплому пожелели су му добро здравље а за памет је било касно.Обожавао је фашизам и са том темом докторирао!А код Тите једино није била доктор моја баба Радојка.Колико га не цене доказ је да када је и у праву иритирали су га да напусти седницу?Бечић?Није био конобар већ кондуктер.

Сава Прокоповић из Ритопека

05.07.2016 17:39

Опасна Марија. Иде по земљи Србији и прикупља податке о лицима. Сада је на тепету овај конобар Бечић. Он је био предмет њене позитивне опсервације. Шта че тек бити када крене да прикупља ппдатке о женама и мушкарцима који су јој се замерили. Опаснија је од Спасића и Тривана.

sever

05.07.2016 18:37

Ajde dovedite jos gore od ovih ako mozete!!! Sto nas mrcvarite, ubijte nas odmah pa vladajte Srbijom dok ste zivi!!!

stručno

05.07.2016 18:49

DON aleksadar vučić

s

05.07.2016 19:53

@stručno - ovo nema nigde..bruka i sramota ,seselj u celosti u pravu....cak i da ima malo sumnje BECIC NEBI MIGAO DA OBAVLJA TAJ ZADATAK....NECE NI MOCI.....MORA DA PADNE ...

pomozi Bože

05.07.2016 21:22

Ne volim politiku.... Ali ovo moram da prokomentarišem. Jadna li si zemljo moja. Zar kvazi političari, neškolovani i korumpirani, oni koji zarad lične koristi falsifikuju diplome, a ne znaju dve prostoproširene rečenice da sklope, zar oni da odlučuji o našoj sudbini