Petrit Seljimi prekriven razbijenim jajima
Jutjub printskrin
Da li će biti zajedno na utakmici?: Edi Rama i Aleksandar Vučić

Associated Press

Velika prašina se podigla oko njihovog susreta: Edi Rama i Aleksandar Vučić, Foto: Associated Press

Velika prašina podigla se oko sastanka premijera Srbije i Albanije, navodi u autorskom tekstu za kosovske medije zamenik šefa diplomatije Kosova Petrit Seljimi.

"Buka je nastala nakon pisanja pojedinih beogradskih medija da će samitu u Nišu možda prisustvovati i neimenovani zvaničnici Kosova, a spekulisalo se i oko ciljeva i formata sastanka, ali nešto tiše i o predlogu Beograda i početku radova na auto-putu Niš-Drač", navodi Seljimi.

Kako prenosi B92, Seljimi ističe da je na Trećem regionalnom samitu šefova država zapadnog Balkana, koji je održan u Parizu, Albanija bila u centru pažnje, ali i da je odobreno nekoliko važnih projekata, između ostalih i produženje takozvanog "nacionalnog auto-puta" koji ide van granica Kosova, od Merdara do Niša.

On navodi da srpski premijer poslednjih godina neprestano ističe značaj puta Niš-Drač za regionalno povezivanje i saradnju i dodaje da politika Tirane ne treba da bude zarobljena u tom diskursu.

Seljimi smatra da "postoje dva osnovna problema u pokušajima Beograda da transformiše auto-put Drač-Niš u projekat srpske dobre volje za bolju regionalnu saradnju".

"Produženje koje će Srbija graditi od Niša do Merdara, uz pomoć evropskih fondova, je sedmina investicija koje su uložile Priština i Tirana", dodaje on.

Kako ističe, Niš će biti čvorište na auto-putu Priština-Tirana i postojećeg auto-puta između Skoplja i Zagreba, ali čvorište je i Prizren, a kada bude povezana i Crna Gora, to će biti i Skadar.

Seljimi zaključuje da je nazivanje tog auto-puta projektom Niš-Drač prilično proizvoljno, kao na primer i Drač-Slavonski Brod, i dodaje da iza ovog leži daleko opasniji problem.

Vučić i svi srpski zvaničnici insistiraju da se o odnosima Kosova i Srbije razgovara kao o odnosima između Albanaca i Srba. Srbija nema problem da razgovara sa Tiranom, sa 'kosovskim Albancima', da finansira ili da učestvuje na konferencijama i događajima sa Albancima, ali, Srbija apsolutno nije spremna da se suoči sa Kosovom, kao što i odbija da koristi termin 'Kosovari'za građane Kosova. Uvek se govori o 'kosovskim Albancima', ali nikada o 'Kosovarima'“, smatra zamenik šefa diplomatije Kosova.

On ističe da „Srbija sanja 'rešavanje problema' Kosova preko Tirane, za Srbiju Kosovo nije država i Priština nije glavni grad jedne države te auto-put ne može biti Beograd-Priština ili Beograd-Priština-Tirana“.

„Koristeći čudan naziv auto-puta Drač-Niš, Beograd ponovo potvrđuje svoju želju da zadrži preovlađujući fokus na etničkim terminima“, dodaje Seljimi i naglašava da „albanska vlada ne sme da upadne u takvu zamku“.
„

Dobrosusedski odnosi su izuzetno važni u procesu integracije u EU i otopljavanje odnosa Tirane i Beograda postalo je moguće kao derivat dijaloga Prištine i Beograda. Zbog sastanaka kao što je taj u Nišu, gde su ekonomija i politička saradnja u fokusu, niko u Prištini ne bi trebalo da se ljuti. Ali biće razočaravajuće ako Albanija pristane da učestvuje ili čak bude svedok preimenovanje auto-puta Priština-Tirana“, zaključuje Seljimi.

Komentari (1)

stara garda

27.08.2016 10:11

Dosta smo mi pomagali Albance na Kosovu,za vreme SFRJ na Kosovo je slato po nekoliko miliona dolara a onda su nam zabili noz u ledja.