Vladimir Pavićević
Oliver Bunić
Vladimir Pavićević

Oliver Bunić

Vladimir Pavićević, Foto: Oliver Bunić

On je za „Alo!” otkrio kakvi su mu planovi, govorio je o predstojećim beogradskim izborima, a pitali smo ga i šta misli o uvredama koje mu je uputio bivši saradnik Zoran Živković.

Selite se u Crnu Goru?

- Već neko vreme radim na formiranju instituta za istraživanja politike i političke teorije, čije će sedište biti u Crnoj Gori. Budući da me politika interesuje bez obzira na to gde sam, u Crnoj Gori ću se baviti i praktičnom politikom.

Angažovani ste u stranci koja se zove Crnogorska. Da li to znači da postajete crnogorski nacionalista?

- Ne, nacionalizam nije ideologija koju bih mogao da zagovaram. A Crnogorska je politička stranka koja u Crnoj Gori želi da ojača građanske sentimente na kojima se i temelji ustav. Moj je utisak da, bez obzira na ustavno utemljenje, građanski stubovi države nisu dovoljno razvijeni i vidim svoju ulogu u njihovom jačanju. I to pre svega zagovaranjem ideje da ustavni patriotizam bude jedna od osnovnih integrativnih tačaka crnogorske države.

Može li smetnja vašim planovima biti restriktivni zakon o državljanstvu u CG?

- Ne, po crnogorskom zakonu o državljanstvu imam pravo i na crnogorsko i na srpsko državljanstvo, a isto važi i za srpski zakon. Pola svog života sam proveo u Crnoj Gori, a pola u Srbiji. Mislim da i moj pravni status u obe države odgovara prilikama u kojima sam se nalazio.

Bez opraštanja

Dobro, gospodine Pavićeviću, kako da se oprostimo od vas?

- Kakvo opraštanje? Planiram da u meri u kojoj budem u mogućnosti u celom regionu promovišem građanske ideje i zagovaram načela na kojima počiva moje političko delanje. Sigurno ću biti u komunikaciji i sarađivaću sa prijateljima sa FPN-a ili iz BOŠ-a, Fondacije „Zoran Đinđić“ i drugima.

A Fakultet političkih nauka?

- U oktobru sam razgovarao sa dekanom našeg fakulteta, profesorom Simićem, i izneo mu svoje nove profesionalne planove, a koji više neće biti vezani za fakultet. Nije mi bilo lako to da izgovorim, jer je na tom fakultetu, što se tiče mog razumevanja politike, pa i mog delanja u politici, sve počelo. Tu sam naučio i jednu od najvrednijih stvari, ne samo u politici - da treba da se učimo vrlini.

Dakle, nećete više predavati na FPN?

- Na FPN-u ću biti angažovan do 15. januara 2018. Sa dekanom sam se dogovorio da potpišemo sporazumni prekid radnog odnosa. Mislim da sa fakulteta odlazim bez mrlje u karijeri, ali o tome će suditi, pre svih, studenti FPN-a.

Zoran Živković je nedavno pokušao da vas uvredi tvrdnjom da ste propali docent i politički nadničar...

- Svako ima pravo na svoje tumačenje stvarnosti. Što se tiče politike, trudio sam se da časno zastupam interese građana koji su me izabrali za poslanika u Skupštini i oni mogu da sude o tome jesam li politički profiter. Moj stav povodom svih pitanja je uvek bio jasan, a uvrede nikada nisu bile, niti će biti deo mog pristupa politici. I ne samo to, već nikada nijednu ružnu reč ne bih mogao da izgovorim o ljudima sa kojima sam prijateljski živeo.

Slede beogradski izbori...

- Mislim da izbore u Beogradu opozicija ne treba da koristi za prestrojavanja i takmičenje unutar opozicionog saveza. Osnovno pitanje treba da bude koji blok, sa kojim ličnostima i programom može da pobedi naprednjački savez.

Koga sve vidite u tom savezu?

- Vidim pre svih ostalih DS i pokret čiji je lider Saša Janković. Potom i druge političke formacije koje zagovaraju evropske vrednosti. Beogradski izbori su i prilika da ovaj modernizacijski, evropski blok pokaže da upravo sa te strane može doći alternativa tehnologiji vladanja koja se primenjuje od 2012. Na autoritarnoj desnici takve snage danas nema.

Komentari (14)

zix

20.11.2017 21:13

Idi brate tamo ti je i mesto.

Sladjana

20.11.2017 21:24

Molim vas istrazite ovo oko drzavljanstva. Nije tacna ingormacija da obe drzave daju dvojno drzavljanstvo. A mnoge to zanima. Postoje mahinacije i nacini da studenti iz CG "muzu" obe drzave. Naime, nekako dobiju srpsko drzavljanstvo pa primaju stipendije i tamo i ovamo. Za to se zna i to je javna tajna. Ali legalno - nema dvojnog drzavljanstva. Istrazite ovo.

Aleksandar Popovic

20.11.2017 22:49

@Sladjana - Crnogorski studenti se skoluju u Srbiji na racun poreskih obveznika. Status studenata na budzetu dobijaju potpusujuci cirkularnu izhavu da se osecaju Srbima! ! A u samoj izjavi stoji da je potpisuju iz jedinog razloga da bez muke budu na budzetu. na Na racun stotina srpske dece koja za koji poen nisu presla upusni cenzus za budzetsko finansiranje. Ovaj propis donela je Kostunicina vlada s culjem da se smanji broj c/g separatista na referendumu o odvajanju od Srbije.

Đorđe

21.11.2017 06:39

@Sladjana - Ko ispuni uslov ide na budzet.To je tako!!!Nisu deca iz Republike Srpske i Crne Gore kriva sto su pametnija i vrednija od "juzne pruge".Neka "juznjaci" zagreju stolicu pa sa bodovima zasluze budzetsko mesto na fakultetu!!!

petar

20.11.2017 22:09

Jedno kratko vreme sam bio u novoj stranci , gde sam upoznao Zivkovica I Pavicevica. I ja I ostali koji su tu bili svi imamo isto misljenje takva dva mufljuza I lazova I sada se razisli kakva steta !

Aleksandar Popovic

20.11.2017 22:33

Nista cudno. Covek je poreklom Crnogorac. I posto su Crnogorci u Srbiji pronasli rezervnu drzavu, a obicno imaju i jedno j drugo drzavljanstvo, i on moze da se “seta” od Beograda do Podgorice i obratno.

Mauro

20.11.2017 23:00

Da on ce i dalje na FPN predavati predmet koji se zove "Nenasilni otpor" koji predaje i njegov drug iz Otpora, Srdja.

nedjo

21.11.2017 00:15

i to nam uz kalemegdan

E moj Djordje

21.11.2017 09:50

kradjordje, ti si toliko lukav i pakostan i sam sebi ne veruješ u to što kažeš. Reci mi da učenik od oš do srednje i nakon srednje sa nekom 2 položi prijemni i dobije veci br.bodova od učenika sa čistom 5. Daj bre ne soli nam pamet.

LJUBICA

21.11.2017 10:43

Idi covece. i ne vracaj se vise.

Paznja

21.11.2017 11:26

Hoce da jaca gradjanstvo u cg i da se bavi politikom a pojma nema o crnogorskim zakonima. Crnogorski zakon ne dozvoljava dvojno drzavljanstvo sa Srbijom, Bosnom i... Pozdrav iz Crne Gore ;)

Тртрћко

21.11.2017 14:59

@Paznja - Одпоздрав из Србије.Добро вам били поштоване комшије!Двојно држављанство је добро за оне којима држава није у срцу јер није у крштеници!Имају сва права а никакве обавезе?Оног тренутка када ми србијанци најзад преузмемо целокупну власт у својој Србији много проблема ће нестати.Све док нас воде лобисти из Босме са њиховим Вучићем нама овде 'леба нема!

Bato

21.11.2017 15:15

@Paznja - Neko može uzeti dvojno državljanstvo a neko ne...sve zavisi od političkog opredeljenjA.I veza....

Pera Detlic

21.11.2017 16:37

Al se usrecio......