Glasanje izbori Crna Gora
Profimedia
Glasanje izbori Crna Gora

Profimedia

Ilustracija, Foto: Profimedia

Za novu vladu i njen program glasalo je 41 od 81 poslanika, a uzdržanih i protiv nije bilo.

Sednicu na kojoj je Marković predstavio program i sastav nove vlade bojkotavala je celokupna opozicija i debate o ciljevima i kadrovskom rešenjima nove izvršne vlasti nije bilo.

Marković je kao ključni izazov označio ekonomske probleme i rekao da će njegova vlada završiti proces pristupanja Crne Gore u NATO.

"Veću pažnju posvetićemo odnosima sa susedima, EU, sa SAD i Kinom. Nastojaćemo da prevaziđemo nerazumevanja u odnosima sa našim istorijskim saveznikom Rusijom", rekao je Marković povodom spoljno-političkih prioriteta vlade, što je kontinuitet dosadašnje spoljne politike.

Novi premijer se u ekspozeu posebno se osvrnuo na pokušaj terorističkog napada na izborni dan i rekao da će nova vlada "dati punu podrsku u rasvetljavanju zločinackog nauma prema Crnoj Gori i njenom premijeru".

"Bilo da su u pitanju strani ili državljani Crne Gore, ruka pravde i pravne države mora stići svakog učesnika ove kriminalne namere da se na brutalan način udari u temelje crnogorske države", rekao je Marković.

On je rekao da svaki ministar koji ne bude imao rezltate u prvoj godini dana rade, ne može računati na dalji rad u izvršnoj vlasti.

Nova vlada sastavljena je od pet partija, Demokratske partije socijalista (DPS) i stranaka manjinskih naroda i male Socijaldemokrarije Crne Gore.

Markovićeva vlada ima tri nova ministarstva - evropskih poslova, javne uprave i sporta. U novoj izvršnoj vlasti Marković je zadržao četiri ministra iz prethodne vlade Mila đukanovića.

Opozicija bojkotuje rad Skupštine i odbija da prihvati 39 manada koliko je osvojila na izborima. Traži da se do kraja rasvetli navodni pokušaj državnog udara na dan izbora i da taj slučaj dobije sudski epilog.

Komentari (1)

zileivan

28.11.2016 21:00

SAMO JOS DA OTKRIJETE GDE JE I KAKO STUDIRAO....DOBICE NADIMAK DIPLOMA