Devojka Žena Kancelarija Posao Kompjuter Doručak na poslu
Shutterstock
Devojka Žena Kancelarija Posao Kompjuter Doručak na poslu

Shutterstock

Ilustracija, Foto: Shutterstock

A sedimo svuda, na poslu uglavnom! Ipak, verovali ili ne, čak i ako sedimo imamo šansu da smršamo.

Evo i kako:

1. Isplanirajte 30 minuta vežbanja
Proučite svoj dnevni raspored i probajte da nađete vremena da vežbate 30 minuta, pet dana u nedelji. Izbacite iz rasporeda sve što je manje važne od vašeg zdravlja, poput aktivnosti na društvenim mrežama i gledanja TV-a. Ako ne želite da propustite omiljenu seriju, vežbajte dok gledate televiziju.

2. Pretvorite stepenice u teretanu
Kada idete na posao, koristite stepenice umesto lifta. Takođe, jedan trening od pola sata možete da kompenzujete s 10 minuta hoda uz i niz stepenice, triput dnevno ili, ako možete, hodajte pola sata u cugu.

3. Napunite fioku radnog stola zdravim grickalicama
Ako bar jednu fioku na poslu napunite zdravim grickalicama pomoći ćete sebi da ne posegnte za čipsom, keksom i drugim grickalicama iz automata na poslu. Obezbedite suvo voće, orašasto voće, nemasne kokice i čaj, piše "Zadovoljna".

4. Dnevno popijte 2,7 litara vode
Žena koja je fizički aktivna dnevno bi trebalo da popijete barem 2,7 litara vode. Ispijanje vode tokom radnog vremena može da otkloni umor, spreči glavobolje uzrokovane dehidratacijom i spreči vas da jedete kada niste gladni.

5. Grickalice jedite uz belančevine
Kada osetite želju za grickanjem, uzmite voće ili keks u kombinaciji s belančevinama. Naime, belančevinama, važnima za izgradnju mišića, treba duže da se svare od ugljenih hidrata i šećera zbog čega nećete osetiti nagli porast i jednako nagli pad šećera u krvi. Puter od kikirikija, orašasto voće, semenke, nemasna govedina i tvrdo kuvano jaje biće odličan izbor.

6. Ponesite ručak od kuće
Umesto odlaska u kantinu gde ne možete sto odsto da znate kako je hrana pripremljena ili umesto naručivanja iz restorana brze hrane, zasigurno najbolji izbor biće da nosite ručak od kuće. To može biti i jednostavna hladna salata s piletinom i puno povrća ili neko drugo meso u kombinaciji s belančevinama – izbor je širok. Obrok možete da pripremite i veče pre kako ujutro ne biste bili u frci.

7. Stojite za stolom
Kad god ste u prilici, ustanite na poslu jer su istraživanja pokazala da dok stojimo za radnim stolom, možemo da sagorimo devet kalorija više u jednom satu nego kada sedimo. Uz to, stajanje poboljšava i nivo šećera u krvi što takođe doprinosi mršavljenju.