Knjigovodstvo Papirologija Administracija
Shutterstock
groblje mađarska

Profimedia.rs

Čik dokaži da nisi u grobu sa svojim imenom, Ilustracija: Profimedia.rs

Baš takva situacija desila se Huani Eskudero iz Španije (53), koja je živa i zdrava, ali za državu mrtva.

Ona se, naime, već sedam godina bori da dokaže vlastima da je živa, pošto je zbog administrativne greške registrovana kao mrtva. Zbog toga ne može da obavi neke od uobičajenih obaveza: da zakaže pregled kod lekara ili da obnovi vozačku dozvolu.

Pošto njena muka toliko dugo traje, Huana je predložila vlastima da sama ekshumira svoje posmrtne ostatke iz "svog groba" i dokaže da nije tu sahranjena.

Inače, sve je počelo pre sedam godina kada je umrla žena istog imena i datuma rođenja. Ta žena je umrla u Malagi, a Huana je živela u mestu Alkala de Gvadaira kod Sevilje.

Nakon smrti te žene Huanin broj socijalnog osiguranja izbrisan je iz sistema, pa je ona sada zvanično mrtva za španske vlasti.

U prvom trenutku Huani i njenoj porodici to je bilo smešno i zabavno, ali ubrzo su počeli problemi.

Huana je saznala da je mrtva nakon intervencije u hitnoj pomoći mesta u kom živi. Srećom, lekarka je poznavala od ranije, pa je pristala da je primi.

- Kada je u kompjuter ukucala moje ime, izašlo je obaveštenje da sam mrtva. Naravno, primila me je, pošto me poznaje, a i videla je da mi je intervencija neophodna - rekla je Huana.

Pošto je mislila da će problem rešiti brzo i jednostavno, Huane je otišla u filijalu socijalnog osiguranja. Mislila je da će biti dovoljno da je vide živu i da im objasni da je u pitanju greška. Ali...

Tamo je shvatila da je situacija kudikamo ozbiljnija, pošto je njeno ime odjavljeno u svim mogućim državnim institucijama. Takođe, rečeno joj je da je sahranjena na groblju u Malagi.

Huana se i dalje zajedno s porodicom bori da dokaže da je živa, ali još nije ni bliku rešenja problema. A problemi se gomilaju.

Naime, kada joj je 2011. godine preminuo suprug, Huana nije mogla da nasledi njegovu penziju, pošto nije mogla da dokaže da je živa.

Godinu kasnije joj je istekla vozačka dozvola, koju već pet godina ne može da obnovi, pošto joj je rečeno da mrtvi ljudi ne mogu da voze.

Ali najbozarniji trenutak desio se prošle godine...

Huana je, naime, pozvala gradsko veće Malage ne bi li razrešila ovu situaciju. Tada su joj rekli da taksa za njen grob nije plaćena i da će njeni posmrtni ostaci biti kremirani i prebačeni u urnu.

- Tada smo ostali bez teksta. Pošto sam videla da je mama zbunjena, uzela sam od nje telefonsku slušalicu, da bi i meni rekli isto. Ne znam da li su me shvatili, odnosno da je moja majka živa i da stoji pored mene - rekla je Huanina ćerka Marta.

Sada je Huanina poslednja šansa iskopavanje ostatake njene mrtve imenjakinje i upoređovanje DNK.

Inače, iako je Huana za vlasti mrtva, za banke je itekako živa. Redovno joj naplaćuju rate kredita i uzimaju uplate za - životno osiguranje!

Komentari (2)

nedjo

04.10.2017 00:42

bolje ziv nego mrtav

momazver

04.10.2017 08:32

@nedjo - Ma vidiš da je bankama svejedno.