Šećer je droga
Shutterstock
Šećer je droga

Shutterstock

Šećer je droga, Foto: Shutterstock

1 PAMETNO BIRAJTE
Prvi korak na putu izbacivanja šećera iz ishrane je fokusiranje na to šta kupujete u prodavnicama. Obraćajte pažnju na etikete. Morate razumeti šta na njima piše da biste znali šta jedete. Najvažnije je da proverite spisak sastojaka, a sve što se završava na “oza” - glukoza, sukroza, laktoza, maltoza je u prevodu - šećer. Što je lista sastojaka duža, to u proizvodu ima više šećera. Dakle, prvi korak je da izbacite svu gotovu hranu koja sadrži šećere.
Sledeći korak je da prestanete da dodajete šećer u tople napitke i u hranu. Posebno obratite pažnju na zaslađenu hranu koju unosite, a da toga niste ni svesni, na primer pločice od žitarica koje iako deluju zdravo, sadrže gomilu šećera.

2 KORAK PO KORAK
Detoksikacija od šećera ume da bude jako teška. Onima koji obožavaju slatkiše će se činiti da je nemoguće da ih izbace iz jelovnika. Najvažnije je da ne mrzite sebe ako s vremena na vreme pojedete nešto slatko. Nutricionista Šona Vilkinson kaže: “Teško je odustati od šećera i dok neki ljudi misle da je ’skidanje’ na suvo lakše, to može da bude problem. Postepeno uvodite nove korake, i ako vam tako prija, postepeno i smanjujet unos. Ukoliko imate neodoljivu želju za mafinom ili parčetom čokolade, nemojte se osećati kao da niste uspeli, jer to može da preraste u izgovor - odustajem jer sam odustao”.
Važno je da dokažete svoju posvećenost cilju tako što ćete se odmah vratiti zdravijoj ishrani. Odmah znači već sutra od kada ste “zgrešili”. Kada drastično smanjite unos šećera, osetićete razliku u energiji, i videćete da već posle nekoliko dana ili nedelja izgledate mnogo bolje.

Krofne

Shutterstock

Krofne, Foto: Shutterstock

3 IZBALANSIRAJTE STOMAK
Brojna istraživanja su pokazala da su mikrobakterije koje žive u našem stomaku veoma važne. Hiljade mikroba koji se kriju u našem digestivnom traktu su krucijalni za naše zdravlje. Oni utiču na težinu, baš kao i na brojna oboljenja. Sa izbacivanjem šećera će se narušiti broj bakterija koje imate u stomaku. Najbolje je da zbog toga uzimate probiotik. On će izbalansirati mikrobe i sprečiti da kod vas prevlada želja za šećerom. Ponekad je potpuno izbacivanje šećera preveliki šok za telo. Ako se “skidate” naglo to bi moglo da prouzrokuje veći broj “loših” bakterija. Prirodan način da se oslobodite tih loših bakterija je da redovno uzimate probiotik. Opcija su i jogurt, kefir, surutka i miso supa.

4 OBUZDAJTE KRIZU
Kada počnete da izbacujete šećer iz ishrane, neizbežno je da energetski nivo može da pada, dok se vaše telo aklimatizuje na promenu. To može povećati želju za slatkišima. Da biste smanjili krize, uzimajte hrom. Ovaj mineral pomaže da se nivo insulina u krvi izbalanisra. Ima ga u crnom biberu, celim zrnima žitarica, pšeničnim klicama, siru, jetri, pivskom kvascu...

5 DUŽE BUDITE SITI
Kad pregladnimo, nemoguće je da izbegnemo “napad za čokoladom ili nečim slatkim”. Vama se čini da organizam traži dozu šećera, a on zapravo žudi za proteinima. Namirnice bogate proteinima se duže zadržavaju u stomaku, pa smo s njima siti. Jedite meso, ribu, jaja, sočivo, orašaste plodove sa svakim obrokom koji uzimate jer ćete tako iskontrolisati apetit.