Radmila Briza
RAS

Zato što je bilo jedno od najstarijih u državi i značilo je ljudima koji su ga pohodili. Čak i da nije bilo tako, taj hrast je svoj život, isti fenomen koji svi nosimo u sebi, započeo u vremenu kada niko od nas nije bio ni u vekovnom planu za bitisanje na ovoj planeti. Jedina krivica bila mu je što se isprečio na trasi tog puta. I danas verujem da je ona mogla da se pomeri kako bi se drvo sačuvalo.

Pre tri godine pitala sam da li u Srbiji postoji čovek čija će ruka zabiti testeru u njegovo stablo i ubiti ga? Nije bila jedna, već šest! Sekli su ga tajno, u vampirsko vreme, dok je narod spavao. Sat i po im je trebalo da ga obore. Jedan od njih priznao je da nikada nije sekao toliko veliko drvo. U celoj priči teška je i ta laž nadležnih da će biti sačuvan i pretvoren u spomenik. Ako su nadležni mislili da tako razbacan leži svuda unaokolo, onda je to spomenik njima i epohi kada je u Srbiji beton bio važniji od života. Mnogo je tužna ta slika i nadam se da ćemo mi starom hrastu svakog jula praviti spomenik rečima koje će ga otimati od zaborava, iako se dosad pokazalo da je Alchajmer Srbima najbolji drug!

Komentari (6)

SVETE ZRTVE

25.07.2016 06:33

Posle ovakvog "Pomena" Hrastu Zapisu,svaka sveta rana mora zaboleti i zasijati punim sjajem! Beskrajno Hvala!

Tuga

25.07.2016 09:43

Bravo Radmila. Dirnulo me je Vase secanje. Hvala. Za Hrast Zapis vise nista ne moemo uciniti ali nam secanja na njega niko ne moze oduzeti. Ocekujem i sledece godine Vase a i nase prigodno secanje.

IZABRANI

25.07.2016 13:45

@Tuga - OVAJ HRAST BAS KAO I SVAKI ZAPIS JE -SRPSKI NAROD. NJEGOVO SECANJE,VEZA SA PRECIMA...PLASTICNO DA OBJASNIM TO JE KAO DRVO U FILMU AVATAR...ONAJ KO JE SRUSIO OVAJ HRAST JE CRNOMAGIJSKI POSEKAO SRBE, PRESEKAO SPONU SA PROSLOSCU..KOLIKO SHVATAM SVET SE SVOJSKI TRUDI DA SRBE UBIJE A PREZIVELIMA DA PROMENI SVEST..E OVO JE DEO TOG PROCESA.. ZASTO? TO BI TREBAO DA ZNA SVAKI SVESTENIK DA VAM OBJASNI.ZASTO CUTE?PITAJTE IH KOJE PLEME IZ STAROG ZAVETA SU SRBI I KO SE PLASI PRAVOG IZABRANOG NARODA

Prvi red

25.07.2016 17:02

@Tuga - Tacno! Ali ja mislim da je to samo kukavni izliv besa zbog strasnih gubitaka koje su pretrpeli!Kako god izgledalo iz ovog mraka, SRBIJA SIJA!

"мали филозоф"

25.07.2016 18:39

Као аутор мултимедијалног израза у уметности, Ја, своју успомену на храст из Савинца држим у витрини као тродимензионално дело под називом "ОКОВРАТНИК". Урадио са минијатуру са оригиналним изданком храстовог стабла са све бусеном земље на којем игра папирно КОЛО људи налазећи се у оригиналној жичаној мишоловци, коју као "каргна" стежу две саобраћајнице асфалтираног аутопута. Жао ми је што не могу показати фотографију овог експоната.

milos

25.07.2016 18:56

I njega isekli noću,ccc...