Hojt Ji
Profimedia
Hojt Ji

Profimedia

Hojt Ji, Foto: Profimedia

Odluka administracije u Vašingtonu da na službu u Skoplje pošalje čoveka koji je trenutno njihov glavni operativac za Balkan, nimalo ne iznenađuje upućene sagovornike "Alo!" novina koji otkrivaju i da je Hojt Ji dobio tri ključna zadatka koja mora da sprovede dok je u Makedoniji.

- Hojt Ji će i formalno da iz Skoplja koordinira rad američkih službi na zapadnom Balkanu. Ima naređenje da u roku od godinu dana pripremi Makedoniju za ulazak u NATO. To će biti najbrže pristupanje neke zemlje ovom vojnom savezu, pogotovo zemlje koja ni vojno ni politički ni ekonomski ne ispunjava osnovne uslove za pristup ozbiljnoj Alijansi. Iza svega je naravno geostrateški interes američkog pozicioniranja u ovom delu Evrope. Ji ima zadatak da spreči povezivanje luke Pirej koju su kupili Kinezi sa Budimpeštom, i dalje zapadnom Evropom. Naime, kineski cilj je da brzom prugom od Soluna do Budimpešte transportuju svoju robu, Srbija je već ušla u projekat izgradnje svoje deonice, ali ključni deo je kroz Makedoniju koji će Amerikanci da opstruiraju. Treći i za nas najdramatičniji zadatak američkog diplomate je da učini sve kako bi u najskorije vreme i definitivno bila ukinuta Republika Srpska. Ovo će teško proći jer SAD nema mehanizme da sem silom promeni volju srpskog naroda u RS. Takođe, iz Skoplja će koordinirati i aktivnosti na definitivnom odvajanju Kosova od Srbije - ističe naš sagovornik blizak diplomatskim kanalima jedne velike istočne zemlje.

Karijerni diplomata Zoran Milivojević, kaže da je jasno kao dan da dolazak čoveka kao što je Ji na takvu poziciju neće ni malo biti u interesu Srbije, već će samo doprinositi jačanju koncepta NATO, i ne samo to nego će se još više potencirati na prznanju nezavisnosti Kosova i smanjenu uticaja Rusije na naše prostore.

- Ukoliko je tačna informacija da Ji dolazi za ambasadora u Makedoniju onda znači definitivno da je ključni cilj da Makedonija što pre uđe u NATO i da se time što pre cela ta linija NATO, posle ulaska Crne Gore i preko Kosova za koje isto postoji plan da uđe jednog trenutka, poveže i da se praktično preko Bugarske posle izađe na Crno more. Time bi se  potpuno zatvorio krug NATO na prostoru Balkana. Tačnije, time bismo mi bili potpuno okruženi i u budućnosti bi bili realizovani glavni strateški politički ciljevi NATO vezani za Rusiju i vezani za strateške ciljeve Kine koji se tiču njenog nastupa na jugu Evrope - objašnjava Milivojević.

Naš sagovornik podseća da je Ji službovao i u Zagrebu, ali i da je imao uticaj na skorašnja dešavanja u Makedoniji.

- U poslednje vreme bio je najaktivniji ovde u regionu oko ekspanzije NATO i američkih interesa. On je odlučujuće uticao i na rasplet krize u Makedoniji i na neki način sredio da se tamo formira makedonsko-albanska koalicija na čelu sa Zaevim. Šta sprema po pitanju RS, ja u ovom trenutku zaista ne znam, ali ponavljam ceo njegov aranžman neće biti u interesu Srbije - završava naš sagovornik.

Zna nas kao svoj džep

Karijera američkog diplomate Hojta Jia povezana je sa Balkanom gotovo dve i po decenije. Iz prvog reda je posmatrao neke od najvažnijih događaja na ovim prostorima - 1993. je pratio pripremu Dejtonskog sporazuma, 1999. je sedeo u kancelariji Havijera Solane, iz Podgorice je pratio kako se razdvajaju Srbija i Crna Gora, iz Soluna kako Grčka tone u finansijsku krizu, a iz Zagreba kako se Hrvatska priprema za ulazak u Evropsku uniju. U martu je u Prištini razgovarao sa Hašimom Tačijem, posle čega je predlog za formiranje kosovske vojske sklonjen s dnevnog reda. U maju je posetio Makedoniju, nakon čega se Nikola Gruevski povukao, a Đorđe Ivanov ponudio mandat Zoranu Zaevu. Istog meseca je u Albaniji razgovarao sa političkim liderima, posle čega su se svi složili da idu na izbore. Na istom putovanju se video i s Aleksandrom Vučićem i Sašom Jankovićem u Beogradu.

 

Komentari (18)

Mira

05.08.2017 06:40

Pa bolje da je ambasador Makedonoje nego zamenik drzavnog sekretara SAD

Panta

05.08.2017 08:16

Ako ovakav može da razori Balkan, onda Balkan ne treba ni da postoji!

Profa

05.08.2017 15:02

@Panta - On je samo lutak.....cije konce vuce Vasington.

Sloba

05.08.2017 08:22

Auh, kako bi Hojt Ji voleo da poluge vlasti drži Sasa Jankovic. Sve bi poslove ekspresno završio.

Ja

05.08.2017 09:06

@Sloba - Gresis Slobo, i to jako..nikad beze i expresnije nece zavrsti to sto su naumili...

turimtiga

05.08.2017 11:05

postavlja se pitanje zašto da se muči čovek u svim tim poslovoma, kada to mogu same države da urade. makedonija da udje u NATO, republika srpska da nestane, jer faktički i nepostoji i na kraju da se prizna republika kosovo jer DE FACTO i DE JURE već postoji. ne mučite čoveka bez potrebe, kada je već sve jasno kao BELI DAN!

realista

05.08.2017 12:11

@turimtiga - Nemoguce, on je nas prijatelj, kao sto su Vucicu svi u svetu osim onih koji ne glasaju za njegau Srbiji! Drugo, kad cujem sta se o Dodiku prica na Bn televiziji, lose se pise i njemu i RS.Valjda zato samo trci uz Vucica,uostalom on ima nase drzavljanstvo i nekretnine ovde.Lako je za politicare, kako ce biti narodu, bas njih briga!

Jo

05.08.2017 13:18

Bombastican naslov bez objasnjenja kako ce se to tacno desiti....obzirom da da bi se to desilo jako puno zakonskih multinacionalnih stvari mora perfektno da se slozi kao i sve strane.....tako da, mislim..........ali ovo Ji nas dobro poznaje....e to je vec druga prica jer jeto istina....prema tome jedino se lokalni politicari cvikaju jer nemogu da muljaju.......

Igor

05.08.2017 13:44

Znaci sotona licno.......neka proba pa cemo da vidimo.mozda i uspe

Srbin

05.08.2017 22:50

@Igor - sotona ti milošević koji je sve ovo zakuvao. mogli smo da budemo u nato,eu i da imamo kosmet. ali hteli ste vašeg slobu, i dobili ste prstenac.

нато наци зомби

05.08.2017 16:06

За нато-нацизам је небитна "спремност" по мерилима било какве вредности праве државе, већ спремности да послушно и немо трпи СВА понижења која МОРАЈУ да доживе ... или ће их уништити ! Дидуше, судбина им је на крају УСТА, али је мало идложена !

mmne

05.08.2017 16:08

izes balkan kad ga kroje mongoloidi

888

05.08.2017 19:05

Ova ŽUTA AMERIČKA GLAVA MNOGO PRIČA.. I jos nesto Otk.Jovanovo 12-1 I znak veliki pokaza se na nebu:zena obučena i sunce i mjesec pod nogama njezinijem, i na glavi njezinoj vijenac od DVANAEST ZVIJEZDA? Otk.Jovanovo 12-2 I bješe trudna , i vikase od muke, i mučase se da rodi. Otk.Jovanovo12-5 I rodi muško, sina koji će pasti sve narode s palicom gvozdenom; i dijete njezino bi uzeto k BOGU i prijestolu njegovu. Otk.Jovanovo 12-13 Otk.Jovanovo 12-16,17

Aktap

05.08.2017 20:24

Ko je uz Ruse uvek je živeo bedno. Ko je uz Amere uvek je živeo dobro. Pa vi izaberite. I lupetajte dalje razne maloumne filozofije o tzv. neprijateljima na Zapadu.

Meda

06.08.2017 04:14

@Aktap - Tacno tako statistika pokazuje ,svi mladi vredni ,pametni i radni odlaze u Ameriku i zapad ,a kriminalci ,lopovi ,tajkuni ubice u Rusiju

OKI

05.08.2017 21:13

To znaci da Lazirani upad nepoznatih osoba preobuceni u Srbske uniforme u Makedoniju sto objavise Vecernje Novosti Moguce istinit a ne Vucicev Marketing kako su okarakterisali neki Analiticari na TV N1 ,,amer TV "i izazivanjem sukoba opet optuze srbiju i tako pokrenu nerede na balkanu i rasturanju Srbije

auuuu

05.08.2017 22:40

pa svi Belosvetski imaju srpski pasos, av, dacicu, dr stefanovicu. STIDITE SE, a vasa deca ce tek stideti svojih roditelja

baradja

07.08.2017 11:20

Kako ovaj da pravi red na Balkanu,kad ne zna ni sam od čega je sve satkan,osim ako nije cilj da se pravi red...to će biti,pa zato ima dobre preporuke...