Forenzičar
Profimedia.rs
Forenzičar

Profimedia.rs

Ilustracija, Foto: Profimedia.rs

U ovom centru zaposleno je 170 osoba, gde se nalaze DNK i foto-laboratorija, rade se fizičko - hemijska veštačenja, forenzička akustika, veštačenja rukopisa i dokumenata, forenzička psihologija, daktiloskopija i sudsko medicinska i biološka veštačenja. Tu se "slivaju" svi tragovi koje pronađu u toku uvđaja.

 - Nijedan detalj ne sme da promakne - prča Aranitović, zadužen za najteže slučajeve, koordinaciju rada uviđaja, obuku, kao i za unapređenje kvaliteta rada.

 - Moramo da znamo šta tražimo, a to je uvek rezultat pažljivog promišljanja. Procenjujemo lice mesta, skupljamo informacije, proveravamo moguće verzije događaja. U većini slučajeva najizazovniji deo uviđaja predstavlja izazivanje i fiksiranje nevidljivih tragova, svega onoga što nije vidljivo golim okom i na prvu loptu. Kada sve uzrokujemo, izmerimo, snimimo i fotografišemo, vraćamo se u kancelariju.

Iako od njih očekuju da reše slučaj za dan - dva, to često, kaže sagovornik, nije realno. Ovi ljudi su na raspolaganju 24 sata dnevno. Bilo da su na dečijem rođendanu ili porodičnom slavlju, poziv na posao to prekida u trenu. Na terenu zatiču prizore koji se urežu zauvek u pamćenje, ali emocije su u drugom planu. Za ovaj posao neophodni su strpljenje i pedantnost.

Na početku njegove karijere pod lupom na terenu bili su otisci prstiju, tragovi obuće, alata, oruđa i vatrenog oružja. A onda je forenzikom zagospodario DNK i bez "njegovog veličanstva", ideja o savršenom zločinu bila je i ostala samo fraza.

 - Svaki kontak ostavlja trag bez dileme. Naizgled ni iz čega izvlačimo mnoštvo tragova i zaključaka. Ipak, ne ide to tako brzo kao u serijama - kaže iskusni forenzičar i dodaje:

 - Ono što vidite na ekranu delimično stoji kada je reč o metodama, ali, na primer, pronalaženje ubice zahvaljujući mušici koju su pronašli na mestu zločina zaista nema veze sa stvarnošću. Njihovi uslovi rada, kao i oprema, isto tako su nerealni. Istina je da naše zanimanje sa godinama dobija i na popularnosti. Raste poverenje u službe i više se oslanjaju na nas - ističe Arnautović.

Tagovi

Komentari (2)

djenka

29.05.2016 04:49

Poverenje u sluzbe bas raste, pogotovo od ubistva Jelene Krsmanovic. Tu ste se bas pokazali!

momazver

29.05.2016 10:02

A *Savamala*?Toliko tragova,a *ubica* nepoznat?!...a i svedoci... jedan umro...