alo.rs Zdravlje

ISHRANA

Alkalna dijeta!

Autor: | 21.01.2013 - 08:02:00h | Komentara: 0

Naše je telo alkalno, ali neke njegove funkcije proizvode kiselinu. Upravo to izaziva stres u organizmu, posebno u probavnom sistemu, što rezultira gojenjem i osećajem umora. Stručnjaci tvrde da alkalna ishrana garantuje više energije, ravan stomak i blistavu kožu.

Gvinet Paltrou

Gvinet Paltrou

Alkalni način ishrane, za kojim su poludele holivudske dive poput Gvinet Paltrou, Kirsten Danst, Dženifer Aniston i Mirande Ker, podrazumeva konzumiranje više voća i povrća poput kelja i brokolija, više ribe i maslinovog ulja, a što manje mesa. Veoma je dobro piti vodu sa sveže isceđenim limunom i što češće konzumirati miso supu. U organizam morate unositi samo 30 odsto kisele hrane kako bi pH vrednost tela bila između 7,35 i 7,45. Najjednostavnije i laički rečeno, alkalna ishrana je ona koja se sastoji od 75 odsto alkalnih namirnica i samo 25 odsto kiselih.


Nedeljno 500 grama mesa
Ako vam netko kaže da jedete samo voće i povrće, to nije dobro. Proteini se ne smeju izbegavati jer će doći do acidoze. Cele žitarice su na glasu kao zdrave, ali one su kisele. Znači li to da ih treba izbegavati? Ne. Jedite ih za doručak, ali jedite tokom dana voće i povrće jer ćete tako neutralizovati njihov kiseli učinak. Isto tako možete jesti i meso jer ćete ga neutralizovati voćem i povrćem. Ipak, s mesom ne treba preterivati, pa treba ukupno nedeljno konzumirati tek pola kilograma. Kada je reč o voću i povrću, preporučljivo je jesti sve uz izuzetak brusnice i šljive, koje pridonose kiselosti.

Dženifer Aniston

Dženifer Aniston

Jednostavan recept
Ako razmišljate o tome kako neutralizovati kiselost, ne treba se preterano opterećivati jer će neutralizaciju rešiti 400 grama voća i povrća dnevno (uključujući barem 30 grama mahunarki, orašastog voća i semenki) i ne više od 500 grama crvenog mesa nedeljno. Što jednostavnija hrana, to bolje.

Kako jesti?
1. Meso, riba, živina, jaja, sirevi, hleb od celog zrna, kukuruz, sočivo, orasi doprinose kiselosti.
2. Bademi, cvekla, kelj, spanać pridonose baznosti.
3. Mleko, kafa, čaj, med, šećer imaju neutralan uticaj.
4. Sve voće, osim brusnice i šljiva, doprinosi baznosti.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP