Da li će žena i dalje moći sama da odluči o abortusu?
profimedia
Da li će žena i dalje moći sama da odluči o abortusu?

profimedia

Da li će žena i dalje moći sama da odluči o abortusu?, Foto: profimedia

Više vrhunskih ginekologa u Srbiji, koji nisu želeli da „polemišu sa ministarkom javno”, kazalo je za „Alo!” da u ovom času, dok se ne izmene Ustav Srbije, Zakon o prekidu trudnoće i Zakon o pravima pacijenata, ne vredi govoriti o državnom savetu za smanjenje abortusa, u kojem će biti sveštenici, nevladin sektor i ostali stručnjaci.

- Žena ima pravo da do 10. nedelje trudnoće sama odluči da li ide na abortus ili ne. I tu se stavlja tačka - izričiti su bili svi.
Ministarka nije precizirala kada će to telo početi sa radom, ali je, podsetimo, najavila da će u tom savetu biti sveštenici, nevladin sektor i drugi stručnjaci. Ministarka je istakla da će oni imati zadatak da trudnice, ali i sve žene upoznaju sa štetnim stranama abortusa.

Prof. dr Snežana Rakić, direktorka GAK „Narodni front”, kaže za „Alo!” da svaki lekar pre intervencije obaveštava ženu šta je abortus i kakve su njegove eventulane posledice po zdravlje. Ona ne misli da bi državni savet za smanjenje broja abortusa mogao da ima obavezujuću ulogu za žene, već, ako se oformi, samo savetodavnu.

- Na celu tu priču postoji samo jedan odgovor - po Zakonu o prekidima trudnoće, žena do 10. nedelje trudnoće ima pravo da sama donese odluku da li će da ode na abortus ili ne. Ona čak ne mora nikome ni da kaže za svoju odluku, niti da se konsultuje s bilo kim. Ženino je pravo da ne kaže svojoj okolini, mužu i partneru da je trudna! Dakle, taj savet može da ima samo savetodavnu ulogu, i to ukoliko žena uopšte želi da ih pita za mišljenje. Oni ne mogu od nje da zahtevaju da ne ode na abortus. Dobro zna ministarka kakav je to zakon. Žene to mogu da shvate kao diskriminaciju. Njeno je pravo da odlučuje, njeno je telo, konačno, Ustav joj sve to garantuje - zaključila je prof. dr Rakić.

Slavica Đukić Dejanović

RAS

Slavica Đukić Dejanović, Foto: RAS

Posle cele halabuke koja se digla u javnosti oglasila se juče i Slavica Đukić Dejanović kako bi pojasnila ideju, rekavši da država ne formira nikakav poseban savet za odobravanje abortusa.

- Samo će se pojačati savetodavni rad sa ženama u okviru postojećih institucija kako bi se upoznale sa posledicama prekida trudnoće - kaže ministarka.

DS: Ne leči se kuga kandilom

- Problem velikog broja abortusa u Srbiji ne može da se rešava kandilom, već upravo proaktivno, obrazovanjem, u savetovalištima za mlade, kao i pomoću lako dostupne i jeftine kontracepciju. Sveštenici treba da rade svoj posao, a reproduktivnim zdravljem da se bave stručnjaci - rekla je potpredsednica demokrata Tamara Tripić.

LSV: Treba nam seksualno obrazovanje

- Sam naziv tog tela govori o dubokom nerazumevanju da je abortus izbor žene i njena odluka, da se on tiče njenog života, zdravlja i stava. Još gore, to je put ka uvođenju zabrane abortusa. Pad nataliteta ne može se zaustaviti razgovorima sa sveštenicima, već populacionom politikom - rekla je Maja Sedlarević iz LSV.

Protođakon Ljubomir Ranković: I muž treba da se pita

- Pitanje abortusa nije samo pitanje isključivo žene, jer žena dete nije začela sa vazduhom ili virtuelnim bićem, nego sa muškarcem, i treba podjednako da odlučuju. Nemam ništa protv formiranja tog saveta, dobro je i da sveštenici budu u njemu i da se govori o svetinji života. Abortus je šok u životu žene i kao sveštenik znam da žene koje su abortirale na ispovesti govore kako sanjaju svoju nerođenu decu, kako ih spremaju za školu, kupuju im odeću - rekao je protođakon Ljubomir Ranković.

Komentari (63)

Ljilja

24.12.2016 16:15

Razbesnela je i zene zbog krsenja ljudskih prava, ne zbog zelje da se smanji broj abortusa.

aki bg

24.12.2016 18:05

@Ljilja - ne seti molim te..... jadni vi kme kme

Mira

24.12.2016 20:41

@Ljilja - @ aki bg, ti ne seTi. Zene je razbesnela, a ti slobodno idi kod popa da se savetujes u vezi zivotnih odluka. Ti si jadan, ako te ne vredjaju stvari koji se svakodnevno namecu i ako to gutas ko pas s maslom. Jadan ti, kme, kme.

milos

25.12.2016 14:05

@Ljilja - Razbesnela je zene ne zbog krsenja ljudskih prava jer one krse ljudska prava nego zato sto im abortus garantuje gospodarenje zivotima i muskarcima,kada se abortus zabrani krci se put ka ravnopravnosti polova a to zenama ne igra. Zbog toga ste vi besne.

Mira

25.12.2016 15:39

@Ljilja - @Milise, ravnopravnost polova i medju ljudima uopste ne postoji. O diskriminaciji po raznim osnovama ima se mnogo reci. To ne resava ukudanje ili uvodjenje jednog prava.

Snežana

24.12.2016 16:18

Ne mogu da verujem kako alavi funkcioneri izmišljaju posao za svoje partijske poslušnike ne bi li oteli još koju paru za sebe. Sram Vas bilo više! Savetovališta za mlade postoje, lekari ginekolozi, takođe. Šta tu ima sveštenici da se pitaju? Jesu li žene glupe, pa im pored lekara i psihologa trebaju još i sveštenici? Da li se Slavica sa sveštenicima savetovala kad je planirala porodicu? Zna se ko obrazuje omladinu. A ko hoće kod sveštenika po savet, nek izvoli, niko mu ne brani

gjk

24.12.2016 16:41

Hoce li u savetu biti i popovi pedofili

majka

24.12.2016 20:28

@gjk - svaka ti cast na pitanju!

Ja

24.12.2016 23:15

@gjk - A po cemu su cedomorke bolje od tih pedfila!?

Realno

25.12.2016 20:50

@gjk - Kada ti razvratni popovi budu placali porez iz kojeg ce se pomoci siromasnima da podizu decu,da se grade skole i vrtici e tek data razvratni popovi i crkva mogu nesto traziti.Komunisti su jednoumljem gusili narod ali SPC svojim inkvizitorskim zahtevima,koje prosledjuje preko politicara zrelih za psihijatriju,ih daleko nadmasuje.

Cicko

24.12.2016 16:41

Samo je zena apsolutno vlasnik svog zivota, tako i svog tela.Samo zena odlucuje hoce li , ili nece raditi abortus.Samo zena odlucuje dali ce da se sa nekim konsultuje oko abortusa ili ne.Sve drugo je oduzimanje prava zenama, i vracanje na neke stare navike , a koje niko vise ne zeli.

kole

24.12.2016 19:26

@Cicko - tako i treba, ali kad ta zena ostari ko ce da joj zaradi penziju i hrani, leci frizira ako vecina zena poslusa ove feministkinje?

Velja

25.12.2016 13:55

@Cicko - Ja eto zelim ! Dete koje zacnem i koje sam napravio ne zelim da niti majka niti drzava niti bilo koje trece lice mogu da ubiju bez posledica. I da,zelim da se ta prava zenama i oduzmu posto ta ista prava mene diskriminisu i ponizavaju. Kraj svake price.

zena

24.12.2016 16:58

Bravo doktori. Kakav savet, kakvi popovi! Kad bi se moglo svaka bi zena volela da rodi ali ako SITUACIJA ne dozvoljava, samo zena treba da odluci. Za nju je to velika muka i puno kosta!

Kvazimodo Sorabius

24.12.2016 17:48

Neki ne veruju kad kazem da svakom psihijatru treba savet psihijatara. Da im je mesto u ludnici. Da nikada nikoga nisu izlecili, ali jesu milione UBILI: "dijagnozom" da je neko bio "uracunljiv" kad nekoga ubije u samodbrani, a da je neuracunljiv kad ubije iz obesti - ako je poznat. Izmestiti psihijatre iz medicine a udruziti s vracarama, popovima...

Branka

24.12.2016 18:00

U škole treba uvesti seksualno vaspitanje umesto veronauke i građanskog. Sa mladima treba razgovarati i edukovati ih a ne da nam popovi određuju sudbinu. Na ovaj način se neće povećati natalitet, samo će se abortusi raditi ilegalno. Dokle će crkva da se meša u sve pore našega života. Popovi nazad u crkve!

mačič@branka

24.12.2016 20:47

@Branka - U pravu ste Branka. Kod popova postoji i inače dvostruko pravilo. ili su pedofili, a o tome čute, ili su seksualno akrivni-dvostruko. TJ ILI SU GEJEVI I TU NEMA ZIME, NEĆE MUŠKO OSTATI U DRUGOM STANJU, A AKO SU STREJT I NEKOJ ŽENI NAPRAVE DETE ONDA ĆE SIGURNO TAJNO BITI ZA ABORTUS A JAVNO??? SVKAKAKOprotiv ubistva nerođenog deteta jer nije njihivo!!!OKRENI OBRNI - DOK JE MUŠKARCIMA LEPO, ŽENA MORA DA SE BORI POSLE ZA SVOJE PRAVO DA NE RODI NEKO NEŽELJENO DETE. ONDA MUŠKIMA I DALJE LEPO, A ŽENAM?

Ja

24.12.2016 22:28

@Branka - A vi ne znate kako se prave deca? Vasa deca ne znaju kako se prave deca? Treba neko na tabli da vam crta, narocito vama matorikama, koje se cistite svaki cas, kao da idete kod frizera , a ne na ubijanje rodjenog deteta? Plati sama bagro kasapljenje tog deteta, a ne da ti ja placam i ostali poreski obveznici, kad znas samo da rasiris noge, a ne znas da ih skupis, ili da se zastitis ili da naucis cerku kako da se zastiti i kad uopste treba da stupi u seksualne odnose!

BOLJE

24.12.2016 18:10

bi g-dji bilo da se bavi svojom strukom, a ne politikom. Nikada neću razumeti takve, koji završe fakultet, specijaliziraju i uplove u politiku. U toj politici, počinju da gaze svoju struku, da brukaju istu, jer eto ona je baš veštačila psihičko stanje onog nekog koalicionog druga joj, što je ubio nekoga sa ledja. Pare, samo pare, a i moć. Takva sada treba da odlučuje o tome, da li neka žena treba da abortira ili ne. Znaju mladi kako se prave deca, ali znaju da nemaju standard da bi ih odgajali.

Ja

24.12.2016 22:24

@BOLJE - Zene koje ni same ne znaju koliko puta su u zivotu isle na abortus, koje nemaju ni trunku odgovornosti i ljudske savesti i jesu za njenu struku! A ima ih mnogo, verujte!

Stanica

24.12.2016 18:29

Ja sam ateista i ne dozvoljavam nijednom popu da mi soli pamet. Našta to liči da se nameće mišljenje popova? Osim toga, žena treba sama da odlučuje o sebi, a ne neki drugi. Ovo je sramota

Ja

24.12.2016 21:05

@Stanica - Ja sam takodje zena i mogu da kazem s punim pravom da mnoge zene ni pameti ni srca nemaju! Znam ih ogroman broj koje ne znaju ni da kazu koliko su puta abortirale u zivotu, onako iz cistog cefa! Takve treba onemoguciti da zatrudne kao sto se onemogucavaju zivotinje, jer nista bolje od zivotinja nisu! Jos su gore, jer imaju ljudsku svest, a ponasanje ispod zivotionjskog!

Ja

24.12.2016 22:22

@Stanica - Vi ovde ne odlucujete o sebi, nego o zivotu i smrti deteta koje ste same svojom voljom napravile! Nema nista monstruznije nego ubiti svoje dete! Koja si ti zena, kako te nije sramota?Sto se ne stitis ako neces decu?I ja sam zena, ali od nekih me je sramota , u zemlju bih propala od tuge i sramote...Sa onima koje ne znaju ni koliko su puta u zivotu abortirale, ja jednostavno ne razgovaram, sa tim sljamom ne bih ni kafu popila!

Stanica

25.12.2016 09:14

@Stanica - Ovo je odgovor onima koji misle da, ako se neko protivi ovakvoj kontroli, odmah iza sebe ima 100 abortusa. Ja imam troje dece i nijedan abortus iza sebe. Smatram da je abortus izuzetno lose resenje kontrole radjanja. Ali da popovi odlučuju, kao i neke nevladine organizacije, to je sramota. Nijedan pop nije manje gresan od bilo koga, niti ima pojma o bilo cemu, niti mu je mesto u bilo kom savetu o planiranju porodice.

wwwwwwwwwwwwwww

24.12.2016 19:17

Ljubomorna baba što je više niko neće,a uvlači se popovima - misli da će joj oni srediti da ode u raj!

meda

24.12.2016 21:10

@wwwwwwwwwwwwwww - Komentar je bas dobar, zasto toliko minusa?

Orvel

25.12.2016 05:27

@wwwwwwwwwwwwwww - Sudeci po broju minusa ceo sps a narocito ludara ck sps-a ove nazovi doktorke je dobila uzbunu.Sramota ko se danas ne bavi medicinom.Spali Slavice diplomu jer si ovik nakaznim stavom pogazila zakletvu Hipokratovu zakletvu.Sramota kako ce politicari nisko pasti samo da bi se odrzali na vlasti.

tropa

24.12.2016 19:43

Abortus je ubistvo! Ubiti dete u 10-oj nedelji,a vec u prvoj mu srce kuca??? Pogledajte na youtube kako izgleda ubistvo deteta,secenjem makazama! Pogledajte kako nemocno vristi zarobljeno u utrobi majke ubice,pogledajte i placite,svi vi koji abortus tj ubistvo odobravate. Stidite se sto se ljudima nazivate i zahvalite Bogu sto i vas,vasa majka nije zive iskasapila

penzionerka

24.12.2016 20:32

Pijanstvo je gore od hleba nego od vina! Ova zena treba hitnu medicinsku pomoc, nesto nije u redu sa njom.Uvredila je lekare, prekrsila je postojece zakone kojim se uredjuje porodica i pravo na prekid trudnoce, a sada hoce i da Natasa Kandic, Sonja Biserko... i svestenik pedofiul odlucuju o tome!?!Pa se sada cudimo sta nam lekari odlaze ali i ne samo oni.Strucnjaci koji se ne drze svoje struke i ne dokazuju u njoj a idu u politicare odgovorno tvrdim da su nula od strucnjaka! Retke su iznimke.

King

24.12.2016 20:35

Kad ljudi nemaju pravi izgovor za nesto onda se uhvate nebitne stvari kao pijan plota. Ovde se svi uhvatili cinjenice sto ce neki svestenici da budu u tom odboru. Pa jebali vas oni ovde se ne radi o njima nego o necem mnogo ozbiljnijem. I sto neko ovde rece ako ga je napravila sama nek sama i odlucuje hoce li da ubije svoje dete ili ne ali posto je ucestvovao i otac deteta onda bi trebalo da i on ima pravo glasa u odlucivanju.

zora vukasinovic

25.12.2016 02:57

@King - postovani king sigurno sam starija a mozda ste vi takodjer ovu culi.74g kukao i zalio se Dobrica Cosic veselom Branku Copicu za los natalitet srba na Kosovu.Idi moj dobrici posto si dobro potentan pa je..ji se bez toga nema podizanje nataliteta.Drug Cosic ga nije poslusao nama se to razbi o glavu.Vi ste u pravu ali i vasa ce da ode niz vjerar.

Nesa

24.12.2016 21:08

Sada se politicari utrkuju koce bolji slogan da iznese. Kaxem da svaki politicar obavezno da 10% od svoje zarade ne plate za decu Srbije. Posebno Canak.

Joooooj zivote

24.12.2016 21:25

Kada bi vise mislile na sebe i koristile kontracepciju, ne bi toliko ostajale u drugom stanju i morale na abortus. Nego lepo bilo, a lako cemo posle pod noz! Strasno je to sto ima mnogo zena koje hoce bebu i ne da im se i biroktatija koja treba da se odradi ne bi li jadne stigle do vto, a ove kojima je bog dao tu mogucnost, odlucuju se na ubistvo! Tuga, ja bih svima zabranila abortus! Misli malo glavom pre, a ne da se hvatas za nju posle! Seksualno obrazovanje u skole!

Tesa

25.12.2016 08:53

@Joooooj zivote - To razmisljanje je sovinisticko. Homos Balcanicus. Zar samo zene treba da misle na kontracepciju?

MIMA

24.12.2016 21:37

Molim gospodju Dejanović da bude mašina za radjanje dece, pa neka ih odgaja po Zaknima koje donosi, neka to isto dete obrauje i školuje pa ako mi se svidja kako je uradila ja ću da ga usvojim. Ko su oni da mi kažu kako ću da živim tj. preživljavam i daliću da imam dece i koliko.

Ja

25.12.2016 01:33

@MIMA - Ko te tera da budes masina za radjanje dece, ko te tera uopste da pravis decu koju ces posle da ubijas, izvoli objasni! Ko ti daje pravo da ubijas, objasni i to! Ko ti daje pravo da trosis ionako oskudne medicinske resurse na svoj idiotizam i da se tako izivljavas!

maksa

25.12.2016 08:53

@MIMA - ....pa sto se punis ko suntav pusku...da bi onda morala da abortiras....i naravno planiranje porodice je prava stvar...a ne samo da siris noge pa posleno trosku drzave....

Zena

25.12.2016 12:06

@MIMA - Jesi ti cula za kontracepciju?Bitno je tebi da uzivas, pa ako ostanes u drugom stanju, lako cemo, ubijemo dete i gotovo.I treba da postoji ova komisija, jer treba da se poveca svest o kontracepciji.Zato nam majke vode cerke sa 15 i 16 godina da abortiraju.

auuuuu

24.12.2016 22:21

slavice, pa skroz si o.....a, nadam se u tvom Lazi cuvaju mesto za tebe.....ti sad vise ne mozes, a tvoja snajka nece i ajmo po zenama srbije. SRAM TE BILO

marginalno

24.12.2016 23:44

Djukić-Dejanovićka, zašto vi imate samo jedno dete? Svojom naprednom idejom sunovraćujete Srbiju u mračnjaštvo. Možda bi trebalo da potražite konsultacije u jednoj odredjenoj ustanovi? Ko je vama dao pravo da odlučujete o životima žitelja Srbije? Ova vaša ideja bi trebalo da vas za navek izbaci iz politike. Nemam reči da opišem šta vam želim. Predlažem svim lekarima a posebno ginekolozima i SANU da se peticijom obrate Vučiću.

Ja

25.12.2016 01:34

@marginalno - Mozda je bolje da je ubila stotine dece koju je sama napravila! Onda ne bi imala cega da se stidi, je li?

TO

25.12.2016 14:48

@marginalno - i nije njena ideja, već Vučićeva. Baš ste našli crkvu, u kojoj bi se molili. Dotična neuropsihijatar je samo morala da nadje način, kako Vučićev imperativ da osmisli. Inače sve je to ista bratija, koja ništa ne čini, da se mladi odlučuju za potomstvo. Ne obezbedjuju standard, nego se bave abortusima.

mi smo snaga

25.12.2016 02:34

Ovolika ženska prava su veliko zlo. Znači, svako može muškarcu da ubije bebu a da ovaj nema ni pravo da zaštiti svoje čedo. A kad je reč o imovini koju je stvorio muškarac u braku, onda mora pola da da ženi i milion ovakvih neprevednih stvari gde su žene strahovito povlašćene.Jasno je da su ove zakone pravili feministi muškarci, zbog svojih ćerki i pod uticajem žena, ali to je samo protiv njihove ženskadije, nacije i budućnosti. Moramo da vratimo patrijahat u bliskoj budućnosti.

Ja

25.12.2016 04:32

@mi smo snaga - Ovo i nisu zenska prava, ovo sto se kod nas dogadja je monstruozna zloupotreba prava od strane zaostalih, primitivnih prostakusa, koje ne koriste nikakvu zastitu tokom seksualnih odnosa, pa abortiraju po sto puta! Zatim takve zaostale i neodgovorne majke odgajaju iste takve neodgovorne cerke i rezultat je sta? Najveca stopa abortusa u Evropi! Posto stoka nije dorasla tom pravu,drzava mora na neki nacin da spreci nastavak te prakse. Ima mnogo nacina da se tome stane na put!

Majka

25.12.2016 08:49

@mi smo snaga - Kada muskarci budu imali matericu I budu 9 meseci trudni i budu prosli porodjaj onda ce moci da odlucuju da li ce dete da se rodi ili ne.

Zena

25.12.2016 10:35

@mi smo snaga - Hahahahahahaha!!!!!!

Ja

25.12.2016 12:33

@mi smo snaga - Ma kakav feminizam covece, ovde se radi o primitivnim zenama koje u 21. veku ne koriste nikakvu kontracepciju, vec samo znaju da rasire noge! A pitanje je i koju korist ginekolozi imaju od tih silnih abortusa, ko zna sta rade sa tim ostacima deteta! Cim su ovako zapenili tu nesto nije u redu! Braniti potpunu slobodu abortusa u zemlji koja ima najvisu stopu abortusa u Evropi, tu nesto debelo smrdi!

Ginekolog po kucama

25.12.2016 05:17

Inkvizicija se uvodi u Srbiju.Verovatno ova Slobina dokazano nesposobna za politiku a kako vidimo i za medicinu u te savete ce,za platu normalno smestiti,nezaposlene clanove sps-a i sns-a.Posle zaposljavanja na mestima nastojnika zgrada a sada i vrsenja abortusa Vucic ce moci da se pohvali da nezaposlenih nema,doduse nezaposlenih clanova sns-a.

momazver

25.12.2016 07:23

Protodjakone u šta onda spada Sveti duh?...od koga je zatrudnela Devica...Ili je Marija u trenutku dok ju je svrbelo uho,gurnuvši mali prst u njega, da se počeša,doživela trenutnu retroaktivnu partogenezu/žensko-muško-žensko/ejakulirala i oplodila samu sebe?!? /Monahinje i časne sestre zbog takvog mogućeg začeća nose odeću koja pokriva uši!/DAKLE?

Ja

25.12.2016 18:14

@momazver - Sta drobis, kakve usi? Sta mute ginekolozi sa tim embrionima, to ti meni reci, kad su toliko zapenili za navodno pravo zene na abortus i to u zemlji gde ima najvise abortusa u Evropi?

Ja

25.12.2016 08:00

Abortus zabraniti odmah.prvenstveno sto se tice rodne ravnopravnosti,niko nema prava ocu da ubija,sklanja ili uzima dete,izjava doktorke da zena ima prava ni da ne kaze ocu da je trudna je skandalozna diskriminacija i muskarca stavlja u ulogu bedniju od truta u zivotinjskom svetu. A sa druge strane to sto je klasicno ubistvo ne treba ni trositi reci.

Ja

25.12.2016 18:11

@Ja - Izvini, ali to dete nece rasti u tvom telu, nego u telu zene i ne mozes ti nikog na silu da nateras da ti rodi dete! To je odluka pre svega zene, a ne tvoja, ja samo apelujem na zene da ne prave decu koju nece da rode. To je veliki greh i prema sebi i prema tom detetu. Molim vas nemojte to raditi, kad sve to moze da se spreci. Budite prave zene, odgovorne prema sebi, svom telu i svojoj dusi!

Đorđe

25.12.2016 09:10

Ginekolozi su za slobodu abortusa jer dobro naplacuju tolike abortuse po Srbiji i dobro zaradjuju.Briga njih za prava zena.

Marija

25.12.2016 15:47

@Đorđe - Svako pravo ima posledicu. Nisam za abortus, ali cesto postoje opravdani razlizi za to. Kontracepcija i edukacija to treba da resavaju. Ali edukacije u skolama NEMA. A kontraceptivna sredstva mladjoj populaciji su finansijski cesto nedostupna ili ih je sramota da kupe jer nisu dovoljno edukovani. Savet nije losa ideha ali realuzaciju treba da odrade STRUCNA lica. Takodje, uz osnivanje saveta treba mnogo drugih stvari u drustvu popraviti, pa nece biti problema.

Ja

25.12.2016 18:07

@Đorđe - Ne samo to, nego ko zna sta rade sa ostacima te dece, kome ih prodaju i u koje svrhe! Nisu ioni zapenili za prava zena, to ste u pravu, jer koje je to pravo? Pravo da svesno pravim decu pa da ih svesno ubijam? Meni kao zeni to pravo ne treba!

Luna

25.12.2016 10:48

@Ja, cemu tolika iskljucivost? Zakon omogucava abortus i razlozu za takvu odluku kao i za nezeljenu trudnicu su razni. Zasto stavljate sve u isti kos? Mislite da zene koje su abirtirale nebrojano puta zbog nepaznje opste treba da umaju decu? Edukacija je najvaznija i jeftinija kontraceptivna sredstva, naravno. Za mlade, besplatna!!!

Ja

25.12.2016 18:06

@Luna - Ako se meni obracas, a ja sam zansko, razlozi nisu razni, ima ih svega dva -tri! Licno priznajem kao razlog samo zdravstvene probleme da se iznese trudnoca i trudnocu kao rezultat prisilnog seksualnog odnosa! Svaku drugu trudnocu smatram vasom licnom odgovornoscu, pa je shodno tome resavajte po svojoj savesti, ali za vase licne pare,a ne u drzavnim bolnicama. Kad vas privatnik lupi po dzepu, onda cete videti koliko je abortus skuplji od kontracepcije.

Luna

25.12.2016 22:28

@Luna - Pogresnu metu gadjas. Samo imam misljenje koje je drugacije od tvog. Ali, ti to nerazumes, neinformisana zeno ili covece ili mongiloidu ili hermafrodiru ili jednocelijski organizmu. Sta god da si. I pomiri se sa tim da ce se i u buduce od tvojih para mnogima svasta placati. Dzabe se nerviras i ostale zasmejavas.

@ja@BOLJE

25.12.2016 15:02

Neka je i tako kako kažete, ona nije na klinici. Ona je političar. Ona će i dalje da se bavi politikom, a drugi će da rade. Ništa ona neće činiti profesionalno, sa tim ženama, koje pominjete.

Mina

25.12.2016 15:06

Kada drzava bude vise, mnogooo vise, poradila na problemu nezaposlenosti, vecim platama, izgradnji vrtica, kvalitetnijem i besplatnom skolivanju, boljem i organizovanijem zdravstvu, na sredjenim porodilistima, na obaveznom seksualnom obrazovanju, e tek tada ce moci da menja stvari u vezi abortusa. Do tada ce mladi menjati drzavu.

Ja

25.12.2016 15:21

Luna Ovaj poslednji komentar nisam pisala ja , vec neko ko se potpisao mojim nadimkom, a ocigledno je musko! Zato zelim da razjasnim! Nisam za zabranu abortusa, vec za storgu kontrolu u drzavnim ustanovama! Kod zena koje nekontrolisano abortiraju, treba uvesti sterilizaciju i to je moj stav! Abortus je skuplji od kontracepcije , samo one to ne znaju jer ga placaju svi poreski obveznici tim neodgovornim i zaostalim zenama.

Sestra

25.12.2016 22:32

@Ja - Abortus se i u drzavnim bolnicama placa. Ako je trudnica zdravstveno ugrizena ili nesto nije u redu onda se ne placa.

Drago

25.12.2016 16:51

Zbog ovih sebicnih,prostih,neobrazovanih srpkinja koje znaju samo da se drogiraju,alkoholisu i kurvaju Srbi ce kao narod da nestanu.Srpkinje nece da radjaju,to je najveci problem.Deca su obaveza,brak je obaveza...