Burkini
Youtube Screenshot
Sarkozi je ljubomoran na mene jer imam pare i lepe žene

Associated Press

Sarkoziju smeta burkini, Foto: Associated Press

Više stotina pristalica mahalo je francuskim zastavama, aplaudiralo i uzvikivalo Sarkozijevo ime, nakon što je obećao da će zaštititi francuski narod.

"Biću predsednik koji će ponovo vratiti autoritet države", naglasio je Sarkozi u obraćanju pristalicama u prepunoj sportskoj hali u gradu Šatorenar.

Nekoliko priobalnih francuskih gradova zabranilo je burkinije jer smatraju da se time krše zakoni sekularne države.

Sarkozi je naglasio da odbija da se burkini nametne na plažama i bazenima u Francuskoj, te da mora postojati zakon kojim će taj odevni predmet biti zabranjen na celoj teritoriji republike.

Sarkozi je početkom sedmice najavio da će se kandidovati za predsedničke izbore naredne godine.

Le Pen: Bitka protiv burkinija još nije gotova

Liderka francuskog desničarskog Nacionalnog fronta Marin Le Pen izjavila je da suspenzija zabrane burkinija na francuskoj Rivijeri nije iznenađenje, ali da bitka još nije gotova.

Ona je rekla da poslanici moraju "što pre" da glasaju o proširenju zakona iz 2004. godine o zabrani pokrivanja glave i drugih vidljivih verskih simbola u školama na sve javne prostore, prenosi AP.

"Burkini bi očigledno bili deo toga", napisala je Le Pen koja će biti kandidat na predsedničkim izborima 2017. godine.

I bivši predsednik Nikola Sarkozi, koji je takođe najavio predsedničku nominaciju, sinoć je na mitingu na jugu Franucske rekao da se zalaže za zakon o zabrani burkinija "na celoj teritoriji Francuske".

Gradonačelnik sa Korzike: Neću primeniti odluku suda

Gradonačelnik mesta Sisko na seru Korzike izjavio je da neće ukinuti zabranu nošenja burkinija, bez obzira na odluku suda.

Anž Pjer Vivoni je doneo odluku o zabrani nošenja burkinija posle 13. avgusta, kada se dogodio incident na plaži Siskoa, prenosi AP.

"Ovde su tenzije vrlo, vrlo jake i je ne bih povukao", rekao je danas gradonačelnik.

Vivoni je priznao da ne zna da li je neka žena nosila burkini prilikom incidenta u kome se grupa kupača, severnoafričkog porekla iz drugog grada u Francuskoj, sukobila sa meštanima Siskoa, prenosi AP.

"Bili su mi potrebi dani da razmrsim odnose koji su doveli do nasilja, a koji su mnogi pripisali upravo nošenju burkinija" rekao je gradonačelnik.