Mladen Šarčević
Mitar Mitrović
Mladen Šarčević

Mitar Mitrović

Mladen Šarčević, Foto: Mitar Mitrović

Kako se navodi u saopštenju, Šarčević jenakon posete Istraživačkoj stanici Petnica, kazao da je Petnica brend Srbije i institucija koja neguje istraživački duh kod mladih.

"S obzirom na značaj Petnice, kapacitet ove ustanove nije dovoljan. U ministarstvu ćemo Petnicu tretirati kao ustanovu sa posebnim prioritetom i imamo nameru da napravimo ovakve ustanove u raznim delovima Srbije, jer je važno da se deca bave naukom i druže", rekao je ministar Šarčević.

Osim Petnice, Šarčević je obišao i Valjevsku gimnaziju, Poljoprivrednu školu sa domom učenika "Valjevo" i Osnovnu školu "Desanka Maksimović", nakon čega je kazao da se razgovara o tome da Valjevopostane centar za visoko obrazovanje.

"Valjevska gimnazija je institucija od izuzetnog značaja i trebalo bi da obezbedimo bolje uslove da se deca bave sportom. Poljoprivredna škola ima jako dobar model organizovanja i može biti primer i nastavna baza mnogim poljoprivrednim školama u Srbiji. Učinićemo sve da škola dobije i neke nove segmente", rekao je Šarčević.

Ministar je tokom posete Valjevu razgovarao i sa gradonačelnikom Slobodanom Gvozdenovićem o dualnom obrazovanju, ali i o primerima prakse kakve primenjuju zemlje u regionu.

Komentari (1)

R Marković

24.09.2016 08:09

Lepo je što je ministar obišao Valjevo i najvio ulaganje u Petnicu i gimnaziju. Te institucije to zaslužuju jer su dale i daju kvalitetne kadrove. Goreći problem su tehnološki viškovi. Mladi profesori sede kući i primaju platu godinama kao tehnološki viškovi, dok stariji profesori drže nastavu. To nema nigde u svetu.