Šapčani uče programiranje
Promo
Šapčani uče programiranje

Promo

Šapčani uče programiranje, Foto: Promo

Šabac je prvi grad u Srbiji koji je pokrenuo ovakav vid školovanja.

Od marta se prijavilo više od 1500 polaznika, njih 700 aktivno uči na platformi, a sertifikat će dobiti svako ko završi kurs.

Tokom jednogodišnje škole programiranja, koja je besplatna za sve Šapčane, polaznici uče osnove JavaScript-a, a na kraju kursa i da naprave svoju aplikaciju.

Stečeno znanje će im omogućiti da budu konkurentniji u potrazi za najplaćenijim poslom u Srbiji, za koji se prognozira da će u naredne četiri godine nedostajati između 50 i 100 hiljada stručnjaka Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović rekao je na dodeli sertifikata da je programiranje obavezno za školu u 21. veku, a da Šabac taj nedostatak nadoknađuje neformalnim obrazovanjem.

"Neformalno obrazovanje koje je Grad Šabac omogućio projektom E-Sova doveo je do toga da ćemo iz meseca u mesec imati nove mlade ljude koji su završili kurs. Oni treba da se zaposle, imaju dobru platu i ostanu u svom gradu. Nakon što je prvi ciklus projekta dao rezultate, imamo obavezu da nastavimo dalje. Praveći novi, treba da omogućimo da oni prerastu u ozbiljne programere i zarađuju od svog znanja. U Šapcu svako treba da zarađuje više, zato mi pravimo školu za 21. vek da bismo imali pristojno društvo u kom ljudi žive i zarađuju od svog rada i znanja", rekao je gradonačelnik Zelenović.

Predstavnici E-Sove i firme Clever organizovali su juče radionice za sve polaznike koji su završili kurs, sa ciljem da im pomognu da stečeno znanje primene u praksi i lakše pronađu posao.