Saobraćajna nesreća
Emil Čonkić
Saobraćajna nesreća

Emil Čonkić

Ilustracija, Foto: Emil Čonkić

Većina njih ne zna i da to isto „dejstvo“ imaju lekovi protiv alergija, antibiotici, ali i oni protiv bolova!

Ukoliko su vozači pod njihovim dejstvom, akteri saobraćajnog udesa biće krivi za nesreću! Zato, kako stručnjaci navode za „Alo!“, neophodan je najveći oprez, pre nego što bilo šta popijete i sednete za volan.

Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, kaže za „Alo!“ da se u praksi pokazalo da većina građana ne zna za to, i apeluje na nadležne u državi da bi bilo razumno rešenje da se propiše da svaka apoteka ima istaknutu tabelu lekova i pomoćnih lekovitih sredstava koja bi mogla da utiču na sposobnost vozača.

- Problem ima dve strane: vozači ne znaju šta znače oznake na kutijama lekova koje upozoravaju da utiču na rukovanje mašinama, dok sa druge strane, neki nisu uopšte obeleženi, kao što su pomoćna lekovita sredstva. On može da uđe u apoteku, kupi samo jednu kesicu nekog sredstva za prehladu, ne dobije uputstvo, popije to i bude akter udesa. U Srbiji ne postoji statistika koliko se saobraćajnih nesreća zbog toga desilo, jer se toksikološke analize rade po nalogu dežurnog tužioca koji rukovodi uviđajem kod najtežih udesa - navodi Okanović i dodaje da se saobraćajke pod dejstvom lekova ubrajaju u one iz nehata, posebno ako vozač nije znao za posledice uzimanja leka na njegov organizam.

- Zakon o bezbednosti saobraćaja kaže da ne smete upravljati vozilom pod dejstvom alkohola, psihoaktivnih supstanci, kao i lekova koji umanjuju sposobnost vozača. Naravno, vozač koji je popio takvu supstancu će odgovarati, jer je dužan da pre uzimanja leka pročita uputstvo i vidi da li utiče na njegovu vozačku sposobnost - objašnjava on.
Pavle Zelić, farmaceut u Agenciji za lekove i medicinska sredstva (ALIMS), apelovao je na sve koji sedaju za volan da, prilikom primene lekova za koje je naznačeno u uputstvu da mogu da utiču na njihovu sposobnost upravljanja motornim vozilima, ta upozorenja shvate izuzetno ozbiljno.

- I ne samo to, jer na vožnju mogu da utiču i druga neželjena dejstva lekova koja mogu da se ispolje tokom vožnje. Bitno je da najozbiljnije shvate sve te važne informacije, koje se nalaze u uputstvu za lek ili pomoćno lekovito sredstvo, i apsolutno ih poštujete - naveo je Zelić.

Apotekari: Budite obazrivi

Dragoslav Petronijević, direktor sektora za razvoj u Apotekama „Beograd“, upozorava građane da većina lekova koji se koriste za lečenje psihijatrijskih i neuroloških bolesti spadaju u lekove koji utiču na psiho-fizičke sposobnosti ljudi, ali i antibiotici, analgetici i lekovi koji se koriste kod alergija ili nazeba.

- Obeleženi su na pakovanju i upustvu za korišćenje praznim trouglom u boji teksta, punim trouglom crvene boje ili simbolom paragrafa u boji teksta. Naše stručno osoblje u svim apotekama, pri izdavanju ovih lekova, uvek naglasi i upozori pacijenta da oni mogu uticati na vožnju - kaže za „Alo!“ Petronijević.

 

Komentari (4)

vojvodina

29.05.2016 23:17

Bože dragi, ala ovaj Okanović lupeta. Bolje vijajte akose za volanom, a ne osobe koje moraju da su pod terapijom. Ovakvo šuketanje ne pamtim. A ti Okanoviću imaš pametnijih stvari pa o tome razmišljaj.

klon

30.05.2016 07:47

@vojvodina - ODAKLE TI BANU U SRBIJU , PA NA FUNKCIJU , PA PRERAMETAN , KOJE ŠKOLE ZAVRŠI , KOLIKO JOŠ DOZVOLA PORED OVIH 17 ĆETE IZMISLITI ?

djnjt

30.05.2016 06:19

ko vise drzi ovog okanovica i alvirovica od te dvojce mi je muka kao da smo mi svi debili a oni sve znaju uzas treba ih smeniti i zabraniti

vojvodina

30.05.2016 13:51

@djnjt - Zaboravio si čuvenog Rebića...stručnjaka