Hilari Klinton
Profimedia
Berni Sanders

Profimedia

Berni Sanders, Foto: Profimedia

Protestovali su pred Gradskom većnicom u podne, a nameravaju da se kasnije pridruže grupama koje protestuju zbog policijske brutalnosti i ekonomske nepravde. Sve grupe zajedno planiraju da odu do sale u kojoj se održava konvencija.

Danas je drugi dan konvencije demokrata koja se završava u četvrtak, i danas bi trebalo da demokrate zvanično proglase Hilari Klinton za svoju kandidatkinju za prvu predsednicu SAD. Demonstranti su rekli da ih uopšte nije ubedio Sandersov sinoćni govor na konvenciji kada je rekao da na osnovu njenih ideja i njenog vođstva Hilari Klinton "mora da postane sledeći predsednik SAD".

Sanders je priznao da je razočaran što nije pobedio na partijskim izborima za predsedničkog kandidata, ali je pozvao svoje pristalice da se sada svi ujedine i podrže Hilari Klinton da pobedi republkanskog rivala Donalda Trampa, sa kojim će odmeravati snage na predsedničkim izborima u novembru.

Sanders "nije nikog ubedio da glasa za Hilari!", rekao je Greg Greg, bolničar iz Oregona i dodao da će on glasati za kandidata Zelenih, uz opasku da će "radije glasati za nešto što hoću i izgubiti, nego za nešto što neću i pobediti".

Policija je sinoć kaznila 54 građanina koji su pokušali da preskoče ograde kongresnog centra gde je tokom konvencije demokrata bilo velike napetosti između pristalica Sandersa, senatora iz Vermonta i pristalica Hilari Klinton.

Sandersove pristalice razljutile su se kada su "hakovani" imejlovi, objavljeni tokom vikenda, pokazali da su zvaničnici navodno neutralnog Demokratskog nacionalnog komiteta tokom primarnih unutarpartijskih izbora naginjali ka Hilari Klinton i radili na tome da miniraju Sandersovu kampanju.