Grejanje radijator
Vladimir Živojinović
Grejanje radijator

Vladimir Živojinović

Grejanje možete da otkažete samo uz dozvolu komšija!, Foto: Vladimir Živojinović

Prema njihovim rečima, uz zahtev za isključenje stambenog prostoram, potrebno je dostaviti saglasnost Skupštine stanara s obzirom na to da je instalacija u zgradi zajednička (u vlasništvu stanara), zatim dokaz o vlasništvu (kupoprodajni ugovor ili slično), kao i dokaz o izmirenom poslednjem računu „Infostana”. A rešenje o mogućnosti i troškovima isključenja sa sistema daljinskog grejanja se izdaje najkasnije 30 dana

Šta je potrebno za isključenje:

1. Pristanak komšija
2. Fotokopija lične karte
3. Dokaz o vlasništvu stana
4. Plaćen poslednji račun “Infostana”
5. Da platite troškove isključenja (preko 10.000 dinara)

nakon podnošenja zahteva. Kada je reč o vlasnicima poslovnih prostora, odnosno lokala, oni uz zahtev treba da dostave fotokopiju lične karte i dokaz o vlasništvu, ugovor o zakupu i saglasnost vlasnika ako je podnosilac zahteva zakupac prostora, a pravna lica treba da dostave dokaz o vlasništvu, izvod iz APR-a i PIB.

Cena isključenja sa sistema daljinskog grejanja zavisi od projekta unutrašnjih instalacija i tehničkih mogućnosti za isključenje (dela instalacija na kojima je neophodno obaviti radove, a koji imaju svoju utvrđenu cenu). Shodno tome, ne postoji definisana jedinstvena cena isključenja, već se obračunava za svaki konkretan prostor koji se snabdeva toplotnom energijom, ističu iz „Beogradskih elektrana”. Međutim, oni koji su prošli ovaj proces tvrde da su trebali da izdvoje i preko 12.000 dinara.

Od početka 2016. godine nešto više od 370 vlasnika beogradskih lokala i stanova je raskinulo ugovor o snabdevanju toplotnom energijom sa „Beogradskim elektranama”. Međutim, oni koji to trenutno imaju u planu moraće ipak da pričekaju kraj grejne sezone da bi podneli zahtev, jer je tako nešto moguće jedino u periodu između 3. maja i 30. septembra.

Komentari (7)

Kiza

16.10.2016 15:42

E da su Turci znali ovako da harace danas bi bili najbogatiji narod na svetu.

MM

16.10.2016 17:22

Nije u skladu sa Ustavnim pravom građana da traže saglasnost Skupštine stanara, jer nije trebala ni u trenutku potpisivanja ugovora vlasnika stana sa toplanom. Ne može treće lice da odlučuje o planovima, troskovima vlasnika stana. A šta ako Skupština stanara ne da saglasnost? U mom stanu je bilo 18-19'c. Sada se grejem TA pećima, kod mene je 24'c. Znači da treba da tražim od toplane da mi plati jer grejem komšijama stanove?

Ina

16.10.2016 19:45

Sramota je placati papreno a smrzavati se

sale

16.10.2016 20:03

Najjace je ono pristanak komsija hahahahaha pa kakve veze komsije imaju sa mojim stanom cevi ce i dalje prolaziti kroz moj stan a ja cu i dalje placati neku minimalnu kintu zbog toga pa koja je onda svrha komsija hahahahaha koji lopovi par ekselans i umesto da pruzaju najjeftiniji vid grejanja toplane su svojim pogresnim postupcima i prekomernim zaposljavanjem dovele do toga da su sada najskuplji vid grejanja i zato ljudi masovno zele iskljucenja i ko je kriv za to ima li pametnih u ovoj zemlji.

Zoran

16.10.2016 20:23

Naplata grejanja je organizovan kriminal koji podržava i sama Vlast jer se naplatom krije da se plaćaju kwh sa kojim se može grejati 2 grejne sezone. Ovakvim izmišljenim pravilima se otežava da se korisnik isključenjem spase od plaćanja REKETA: Vlasnici stanova imaju pravo da se isključe jer toplana ima ingerencije samo da održava ispravan kalorimetar , da ga baždari i naplaćuje samo sa cenom kwh isporučene količine zgradi od Oktobra završno sa Aprilom. Vlast štiti Toplane kao i gradske vlasti.

Zoran

17.10.2016 08:00

Sve dok građani Beograda ne shvate mehanizam ove pljačke, gde se sa cenom 1432,71 [din/m2 god] podeljeno sa cenom 7,57 [din/kwh]kupuje =189,26 [kwh/m2 stana god] a da se prosečno isporuči 96,05 [kwh/m2 stana god] (prosek od 11 god po merenju kalorimetrom isporučene kwh i podeljeno sa ukupnom stanbenom površinom svih korisnika). Tako stan od 60 m2 kupi 11.366,7 kwh god a isporuči se 5763 kwh i time plati dve grejne sezone jer je nezakonito izostavljen obračun između kupljenih i isporučenih kwh

Zoran

17.10.2016 08:09

Građani treba da se udruže kako bi sprečili ovu nezakonitu naplatu sa kojom se finansiraju paraziti i sa kojom gube jednu prosečnu godišnju platu, zavisno od površine stana. Treba da svakog meseca fotografišu stanja kalorimetra , vodomera, i strujomera za zajedničku potrošnju, jer samo tako mogu da kontrolišu neispravnost računa od Infostana koji ne prikazuje ovo godinama kao i način raspodele na pojedine korisnike pa NIKO NIJE U STANJU DA REKLAMIRA NEZAKONITU NAPLATU jer su računi bez podataka