Zoran Petrović
Aleksandar Dimitrijević
Protiv uvođenja tehnologije: Zoran Petrović

Aleksandar Dimitrijević

Protiv uvođenja tehnologije: Zoran Petrović, Foto: Aleksandar Dimitrijević

Predstavnici Crvene zvezde i Partizana u finišu sezone bez trunke odgovornosti zbog iznošenja gomile optužbi na račun delilaca fudbalske pravde direktno stavljaju metu na čelo sudijama koje će u poslednja dva kola voditi mečeve dva naša najveća kluba!

Nisam za sudije strance

Povremeno provejava ideja - zbog čega ne angažujemo sudije iz inostranstva, kada već pojedini klubovi nemaju poverenja u naše arbitre?

- Nisam zagovornik te ideje. I pored svega, naše sudije imaju dovoljno iskustva i znanja. Ako ćemo iskreno, nije ova naša liga takmičenje koje ima potrebu za 15 Mažića - kaže Zoran Petrović, posmatrač suđenja u Superligi.

Ovo je dramatična konstatacija Zorana Petrovića, jednog od naših najboljih sudija svih vremena, koji u razgovoru za “Alo!” tvrdi da tokom 47-godišnje karijere ne pamti ovoliki pritisak na arbitre i kaže da je ozbiljno zabrinut za svoje mlađe kolege, koji ovih dana, očigledno, trpe neverovatan pritisak.

- Klubovi, zajedno sa svojim navijačima, stvaraju atmosferu linča i time ugrožavaju sudije, zbog čega sam iskreno zabrinut za njihovu bezbednost. Posle svega što se dešavalo poslednjih meseci, ispada da treba da se molimo bogu da se sezona završi bez ljudskih žrtava! Šampionska titula ili borba za opstanak u ligi ne smeju da budu pitanje života ili smrti. Ovde kao da se prave liste za odstrel!

Na šta konkretno mislite?
- Uzmite za primer to što navijači na društvenim mrežama ostavljaju brojeve telefona fudbalskih sudija. Kroz šta oni kasnije prolaze, ne smem ni da zamislim. I nisu u pitanju samo telefonske pretnje... Ko može da garantuje tim ljudima bezbednost kada na njih na ulici naleti neki fanatik. I te sudije imaju porodice. Objavljuju se fotografije sa navodnim navijačkim opredeljenjem nekih arbitara, a danas u fotošopu može svašta da se uradi.

Šta savetujete sudijama u takvim situacijama?
- Godinama im govorim - ako dobijete pretnje, odmah ih prijavite. Obično se primedbe iznose tek kad se nešto loše desi, ali onda je kasno. Jasno je meni da su potrebni čvrsti dokazi kako bi neko bio krivično gonjen, ali sve ovo što se dešava, što čitamo po medijima, vrsta je žestokog pritiska. Pre 10 godina su ozbiljne probleme imale sudije u Grčkoj, Rumuniji, Bugarskoj, ali ni blizu kao naše.

Znači li to da bi sudije trebalo da dobiju fizičko obezbeđenje u završnici prvenstva?

- Policija svakako treba da pruži pomoć organizatoru na samoj utakmici! S druge strane, zbog uvođenja dodatne pratnje neko bi se našao da protumači kako se dešavaju neke zakulisne radnje. Svi moramo da doprinesemo smirivanju tenzije i da se ovo naše prvenstvo završi bez novih skandala.

Šta poručujete Zoranu Širokom, sudiji na meču Radnički - Partizan, i arbitru Danilu Grujiću na utakmici Javor - Crvena zvezda?

- Kolege, znate dovoljno, imate iskustva, gledajte samo teren i ništa više!

Komentari (1)

sole

17.05.2017 15:48

ako dodje do krvoprolica kriva je aktuelna vlast, sve zarad glasackog tela.aktuelna vlast zna se ko podelila je Srbiju na crvenu i crnu boju. premijer i predsednik zastupaju gradjane kompletne Srbije, bez obzira na boju i verispovest.zna se odakle mrznja govora potice zadnjih godina, propali bivsi nedodirljivi politicar/Bujanovac,Presevo/, famozni "dr", a vlast cuti.gradjani usranu motku i ugasiti velikane.