Nenadić
EPA /Antonio Bat
Nenadić

EPA /Antonio Bat

Nema srljanja protiv Šveđana - Petar Nenadić, Foto: EPA /Antonio Bat

I tada se znalo da „orlovi“ vizu za drugi krug treba da traže u mečevima protiv Švedske i Islanda, a ukoliko večeras (18.15) savladaju Skandinavce, uz više nego očekivan trijumf domaćina nad Islanđanima, osnovni cilj biće ostvaren.

- Nismo odigrali dobro protiv Hrvatske, pogotovo u finišu prvog poluvremena, kada smo imali napad za izjednačenje, a tehničkim greškama dozvolili smo protivniku da se odlepi. Međutim, ne treba previše pričati o toj utakmici, ona je iza nas i treba da naučimo nešto iz nje i da idemo dalje - kaže Petar Nenadić i nastavlja:

Švedska nije ni senka trofejne reprezentacije

Selekcija Švedske zvanično je najuspešniji tim na evropskim šampionatima, budući da su Sklandinavci čak četiri puta osvajali titulu na kontinentalnim šampionatima. Ipak, već nekoliko godina to nije selekcija koja postavlja standarde u rukometu. Šveđani su značajno podmladili ekipu i glavne udarne igle su dvadesetdvogodišnji Džeri Tolbring i tri godine stariji Džim Gotfridson, koji je u prvom meču protiv Islanda postigao šest golova. Uz to, među stativama imaju sjajan golmanski par Andreas Palicka/Mikael Apelgren, koji su među najboljima na ovom turniru.

 - Mnogo nam se puta na velikim takmičenjima događala da pobedimo na prvoj utakmici, a onda ne odemo u drugi krug. Eto, sad praktično imamo stuaciju da večerašnjom pobedom obezbedimo nastavak takmičenja. Treba da odigramo ziheraški, jer su Šveđani veoma kvalitetan tim i ne treba srljati.

Grupa A

1. kolo

Island-Švedska 26:24 (15:8), Hrvatska-Srbija 32:22 (14:9)

Hrvatska 1 1 0 0 32:22 2

Island 1 1 0 0 26:24 2

Švedska 1 0 0 1 24:26 0

Srbija 1 0 0 1 22:32 0

2. kolo - nedelja: Srbija-Švedska (18.15), Hrvatska-Island (20.30)

Skandinavci nisu više onako jaki kao što su bili pre nekoliko godina, ali svestan je srednji bek „orlova“ da posao neće biti nimalo lak.

- Znam ih dosta, pogotovo iz Nemačke, gde sam dugo nastupao. Razgovarao sam s nekoliko njihovih igrača posle poraza od Islanda i rekli su mi da je to bila gotovo preslikana naša utakmica protiv Hrvatske, samo što su oni u finišu uspeli da smanje prednost rivala, a mi smo ostali na minus deset. Uz to, oni imaju možda i najbolji golmanski par na ovom EP i ukoliko njih dvojica ne budu na svom niovu, odnosno ukoliko mi budemo u dobrom napadačkom ritmu, ostvarićemo pozitivan rezultat - naglasio je Nenadić.