Kosovo
Profimedia
Kosovo

Profimedia

Kosovo, Foto: Profimedia

Taj razlog je, kako kažu naši sagovornici, jednostavan, a to je želja da Kosovo ostane njihova crna rupa u kojoj će nastaviti da peru svoje najprljavije pare i gde će i dalje razvijati svoje nelegalne biznise.

Zapadne sile, kako se spekuliše, odredile su rok da se pitanje Kosova reši do kraja godine, a tu njihovu žurbu analitičari objašnjavaju time da ne žele da im propadnu milijarde evra koje su do sada uložili u Kosovo, već bi da ih što pre obrnu, odnosno udvostruče.

Božidar Spasić, analitičar i bivši šef specijalnog tima Službe državne bezbednosti, potvrđuje da kada je reč o Kosovu, kod dela EU i njihovih glavnih sponzora iz SAD ne postoje samo vojnopolitički ili strateški interesi, već pre svega ekonomski.

- Amerikanci su prvi stvorili sakrivene račune po Bahamima, po Atlantiku ili Tihom okeanu, gde se pere njihov ogroman novac i naravno da im takve rupe trebaju i negde u blizini EU. Upravo na Kosovu je nekoliko stotina milijardi dolara uloženo u raznorazne projekte, na primer u neke odbrambene sisteme, a sa aspekta bezbednosti Kosovo neme ni najmanje bezbednosnih rizika, a naročito nikakav napad na Kosovo ne ugrožava SAD. Na Kosovu je, takođe, pronađena rupa u kojoj se ne samo može oprati novac nego se mogu koristiti određena rudna bogatstva, o kojima Srbija i ne zna, dakle, ne zna šta su sve Amerikanci usred dela Kosova koji oni prikrivaju pronašli i šta crpu iz naše zemlje - objašnjava naš sagovornik, pa nastavlja:

- Njima je Kosovo takođe veza s Albanijom, a oni preko Albanije žele da održe ulaz u Jadransko more. To im predstavlja veliki interes, da tamo ima njihovih flota. Na Kosovu trenutno ima između 5.000 i 10.000 raznih američkih biznismena i kvazibiznismena, lutalica, koji su dovedeni da operu novac. Tamo cveta šverc cigareta, šverc droge, pića i svih roba za koje je EU uvela posebne carine. Prosto je, Amerika se uvek oslanja na mafiju i uvek šuruje sa mafijom, kao i deo EU koji ne može da ne popusti pod pritiscima SAD - objašnjava Spasić.

Skot: SAD su svima partner

Sjedinjenje Države su partner i Srbije i Kosova, tvrdi ambasador te zemlje Kajl Skot, a na pitanje da li se SAD prepoznaju u izjavama predsednika Srbije da se oseća izdano od zapadnih partnera, Skot je rekao - nema potrebe za tim. Kada je reč o kriterijumima koje Srbija mora da ispuni na putu ka EU, ambasador Skot je bio jasan:

- Da bi postala članica EU, to je jasno, potreban je pravnoobavezujući sporazum o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije. Prošle sedmice videli smo da je učinjen veliki korak unazad u tom procesu. Mislim da je jedino rešenje da se krene dalje, da se problemi rešavaju pregovorima - rekao je Skot.

Politikolog Jelena Vukoičić ističe i da je Amerikancima i Zapadu Kosovo bitno i zbog ekstremnog zaoštravanja odnosa SAD sa Rusijom.

- U međunarodnim odnosim dešavaju se velike turbulencije. Amerikanci su dominantna sila na Balkanu, NATO je dominantan vojni savez na Balkanu, ali oni žele da utvrde dominaciju tako što će zaokružiti kosovski projekat. To znači ulazak Kosova u UN i to im je nezavršeno političko pitanje, proces koji po njima predugo traje. Ucenjivanjem i pritiskanjem žele da slome Srbiju, ali i RS, koje se odupiru tolikoj dominaciji SAD i Zapada i neguju dobre odnose sa Rusijom. To se dovodi u vezu i sa ulaskom Crne Gore u NATO, Makedonija je sledeća, a takođe se vrši jak pritisak na BiH da uđe u NATO. Globalno, Amerika gubi uticaj, a tamo gde je dominantna želi da bude sigurna. Kina, poput Rusije, raste veoma brzo, a SAD sada tamo gde jesu jake i gde se ne sudaraju sa ruskim i kineskim uticajem direktno, kao što je slučaj na Balkanu, prosto žele da se dodatno utvrde - kaže naša sagovornica.

Vučić nikad nije bio ovoliko razočaran

Srpska premijerka Ana Brnabić je pre nekoliko dana nakon razgovora sa predsednikom rekla da je Aleksandar Vučić kao nikad dosad razočaran reakcijom Zapada u vezi sa incidentom na Kosovu.

- Mislim da je sve ono što se dešavalo u poslednje vreme nešto što je svojevrsni presedan. Ja sam takođe zabrinuta i razočarana nedostatkom reakcije naših (zapadnih) partnera - poručila je Brnabićeva.

 

Komentari (1)

acika

04.04.2018 21:58

Taman dok ne iskopaju sav uranijum