Ivica Dačić
Alo!/Marko Đoković
Ivica Dačić

Alo!/Marko Đoković

Ivica Dačić, Foto: Alo!/Marko Đoković

- Sastao sam se sa preko stotinu predstavnika zemalja koje su priznale Kosovo. Primera radi, kada sam bio na Madagaskaru, uručili smo orden predsedniku zemlje jer nije to uradio. Onda smo pričali sa resornom ministarkom koja je priznala da su imali ogroman pritisak. Posle toga je ona smenjena, imenovan je izvesni francuski državljanin i Madagaskar je kasnije priznao Kosovo. Mora se znati da te zemlje trpe strahovite pritiske.

Dačić je iskreno progovorio i o takozvanim prijateljima Srbije.

- Daleko od toga da su nam SAD, Velika Britanija i Francuska prijatelji. Neka izvini predsednik Vučić, ali tako je dok rade protiv naših interesa. Pozivam sve naše ljude u inostranstvu da mi se jave i da ukoliko imaju bilo kakve veze sa tim zemljama da uradimo nešto zajedno – rekao je Dačić i otkrio koliki je albanski uticaj u Stejt departmentu:

- Barjaktari, američki diplomata inače poreklom sa Kosova, mi se obratio na srpskom. Sa Mekmasterom sam pričao posle zvaničnih sastanaka, ali ga je Barjaktari bukvalno odvlačio od mene. Da vas pitam, kakvi smo mi strateški partneri kada je poslednji američki predsednik boravio u našoj zemlji Džimi Karter, a Velike Britanije premijerka Margaret Tačer - rekao je Dačić i ponudio rešenje višegodišnjeg mimoilaženja sa američkom politikom:

- Mislim da je rešenje direktan razgovor sa Donaldom Trampom jer Stejt department to neće pokrenuti nikada.

Dačić se potom okrenuo odnosima sa Rusijom.

- Sa njima se sastajemo, pregovaramo, često se i ne slažemo, ali imamo redovan diplomatski odnos. A kada odemo u ameriku, oni nas tretiraju kao građane drugog reda. Ne daju nam čak ni parking mesto ispred konzulata u Njujorku. To sam Amerikancima rekao u Vašingtonu i upitao Badžetza Pacolija: je li tako Pacoli? A on se snuždio i baš sam ga uvalio u probleme.

Šef srpske diplomatije se potom okrenuo unutarpolitčkim temama i otkrio nešto što javnost nije znala.

- Bio sam na sastanku sa Đinđićem i najavio mi je moguću koaliciju sa SPS, jer je rekao da dok je živ ne želi da sarađuje sa Koštunicom i G17 plus. Svedok ove priče mi je Ružica Đinđić. A onda je uzeo u ruke novčanicu čiji ste tada žig mogli da skinete rukom. Eto kakvo je mišljenje imao o svojim koalicionim partnerima - rekao je Dačić, aludirajući na Mlađana Dinkića.

Komentari (8)

JA

27.12.2017 02:20

Kako sada predsednik da se "pojavi" pred Makronom i da mu kaže da je osvojio 95% glasova.

Goca

27.12.2017 10:30

Sve sto je nas predsednik Vucic brizljivim, mukotrpnim, diplomatskim radom postigao sa zapadnim zemljama, ovaj Dacic je srusio jednom recenicom!! Stvarno su u pravu oni sto su za njegovu smenu!

Deki

27.12.2017 10:44

Ovo je skandal! Ministar inostranih poslova podriva politiku Predsednika!!! Dacic direktno porice sve sto je predsednik Aleksandar Vucic izjavljivao i radio u vezi Francuske, Amerike , Engleske!!

Bokica

27.12.2017 10:51

Svi koji su za dobar status Srbije u svetu, koji su za politiku naseg predsednika su iznenadjeni! Dacic je dao izjavu koju nismo ocekivali! Pokazao svoje pravo lice!! U stvari je zauzeo stav protiv predsednika!!

Todor

27.12.2017 10:57

Predsednik Aleksandar Vucic kaze da su nam te zemlje prijatelji. Ovakav stav Dacica je direktno podrivanje spoljne politike i našeg predsednika i vlade i SNS i Srbije. Ovo je za ozbiljno preispitivanje saradnje sa SPS.

Трле

27.12.2017 13:53

Срби се борили против муџахедина а бројне евро државе по наговору подмуклих енглеза и глупих амера нас бомбардовале?Бомбардовали су нас авиони Италије,Грчке,Мађарске,Пољске,Норвешке,Исланда,Луксембурга ... Данас њихов народ СТРАХОВИТО страда од тих истих муџахедина!Бомбаши самоубице!Улећу камионима међу пешаке! Да Српском народу надокнаде ДЕСЕТОСТРУКО штету бог им никада неће опростити тај јерес!Спашени амерички авијатичари у Србији молили Клинтона да нас не бобардује!Али Хилари наредила!

Petar

27.12.2017 16:44

Malo je napada od strane botova. Da nije u pitanju dogovor SNS-SPS? Ako SPS izađe sam na izbore ...

Prometej

27.12.2017 17:27

Ovo je prijatno iznenadjenje, da neki ministar kaže pravu istinu. Bravo Dačiću! Otkači se od velikog diktatora, Nemoj dozvoliti da istorija o tebi piše ono što će o njemu i da tvoja pokolenja budu pamćena po tome. Sačuvaj bar ovo malo što je ostalo od Srbije.