Kim Džong Un
Profimedia
Kim Džong Un

Profimedia

Kim Džong Un, Foto: Profimedia

"Ako dve zemlje odluče da žele da pregovaraju, to bi svakako bio njihov izbor", rekla je Nojert novinarima. 

Ona je, međutim, rekla da je moguće da severnokorejski lider pokušava da izazove neku vrstu razdora između SAD i Južne Koreje, prenosi Rojters.

"Mogu da vas uvereim da se to neće dogoditi... Veoma smo skeptični prema iskrenosti Kim Džong Una da sedne i razgovara", rekla je Nojert.

Američki predsednik Donald Tramp ranije danas je ocenio da eventualni razgovori između Severne i Južne Koreje imaju "mešovit potencijal", a da sankcije uvedene Pjongjangu počinju da deluju.

"Sankcije i drugi pritisci počinju da ostavljaju velike posledice na Severnu Koreju. Vojnici opasno beže u Južnu Koreju", napisao je Tramp na tviteru, prenosi Rojters.

"Raketaš" (Rocket man) sada želi da razgovara sa Južnom Korejom prvi put. To je možda dobra vest, a možda i nije - videćemo!" dodao je Tramp aludirajući na severnokorejskog lidera Kim Džon-una.

Južnokorejski ministar za ujedinjenje Čo Mjong-gjon predložio je ranije da se iduće nedelje u pograničnom mestu Panmundžom održe pregovori na visokom nivou s vladom Severne Koreje, a ta ponuda je usledila nakon što je Pjongjang nagovestio moguć dijalog, iako ostaje pri svojim nuklearnim ambicijama.

Ministar Čo je na konferenciji za novinare izrazio očekivanje da se dve Koreje fokusiraju na pitanje učešća severnokorejske delegacije na Zimskim olimpijskim igrama u Pjeongčangu, koje počinju sledećeg meseca, tokom pregovora koji bi, prema njegovom predlogu, mogli da budu održani 9. januara, prenosi Rojters.