Car sa druge strane Lenjina
Screenshot YouTube
Car sa druge strane Lenjina

Screenshot YouTube

Car sa druge strane Lenjina, Foto: Screenshot YouTube

Iako su bili zakleti neprijatelji, ruski car Nikola II i vođa boljševičke revolucije iz 1917. godine gotovo su stotinu godina delili isto platno.

Ova tajna otkrivena je sasvim slučajno tokom nedavne restauracije na kojoj su angažovani stručnjaci sa Štiglicove akademije umetnosti i industrije u Sankt Peterburgu.

Naime, kada je 1924. godine Lenjin umro, sovjetski umetnik Vladislav Izmailovič dobio je zadatak da preko postojećeg portreta Nikole II naslika Vladmira Lenjina. On je tu naredbu odlučio da ignoriše pa je Lenjina naslikao s druge strane platna i tako sačuvao carev portret.

- Izmailović je sigurno znao da očuvanjem carevog portreta rizikuje život. Da ga je neko tada otkrio, strijeljali bi ga na licu mesta - objasnio je za Raša Tudej Vasilij Kičedzhi, rektor akademije.

Sačuvani portret je 1896. godine naslikao ruski umetnik Ilja Galkin. Iako je platno oštećeno u 70-im godinama prošloga veka, sa restauracijom se počelo tek 2013. godine. Međutim, carev je portret sa zadnje strane otkriven tek nakon što je slika skenirana rendgenom.

Komentari (1)

mr burns from simpsons

18.11.2016 13:49

pravilno je reci i protokolarno i po vaznosti i po vrermenu da je l. odpozadi cara