Raketni sistem S-400
Wikimedia Commons
Raketni sistem S-400
Raketni sistem S-400, Foto: Wikimedia Commons

"Prema odluci vrhovnog komandanta odbrane, sistem PVO S-400 isporučen je u rusku vazduhoplovnu bazu Hmejmim u Siriji i već je aktivan na pokrivanju područja", navodi se u saopštenju ministarstva odbrane.

Na video snimku postavljenom na zvaničnu Fejsbuk stranicu ruskog ministarstva prikazano je istovarivanje raketnih lansera iz teretnog aviona, njihov transport i postavljanje.

Nakon što je Turska u utorak oborila jedan od ruskih aviona, Moskva je saopštila da će instalirati PVO sistem u Siriji da zaštiti svoje avione, koji izvode vazdušne udare na položaje terorista od 30. septembra.

Portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov izjavio je da je ruska vojska bila sigurna da ruski avioni koji uništavaju mete Islamske države neće biti napadnuti od snaga takozvane koalicije protiv IS, predvodjene SAD.

Obaranje ruskog aviona je, međutim, to promenilo i "sada će bezbednost aviona ruske flote...biti garantovana sigurnijim sredstvima", dodao je on.

Američki zvaničnici kritikovali su odluku Rusije da pošalje rakete u Siriju, ističući da njihovo prisustvo izaziva "pojačanu zabrinutost" zbog širine njihovog dometa od 400 kilometara koji se prostire preko granica Sirije ka Turskoj.

Ruska krstarica Moskva stigla u Latakiju

Ruski ratni brod „Moskva“, pored raketa naoružžan i antiraketnim i antipodmorničkim sistemima i torpedima, stigao je u sirijsku provinciju Latakiju da se brine o ruskim avionima u vazduhu. Brod je težžak 11.500 tona i visok 186 metara, preneo je Sputnjik. Krstarica „Moskva“ je u sušštini pomorska verzija dugog dometa vazduššnog odbrambenog sistema S-300. Krstarica „Moskva“ možže da operativno pokrije celu južžnu Tursku od Latakije, vodeći računa da od sada pa nadalje ruski avioni budu bezbedni u vazduhu, navodi Sputnjik.

 

Komentari (1)

misho

26.11.2015 15:42

turci sada neće dozvoliti ni deci da puštaju zmajeve.prpa,prpa...