Mihail Hanevič
privatna arhiva
Mihail Hanevič

privatna arhiva

Mihail Hanevič sa Radanom Džodićem, Foto: privatna arhiva

Naša državljanka je u Petrograd došla po preporuci srpskih lekara, nakon što je u Institutu za onkologiju i radiologiju odlučeno da je ne operišu. Kada je stigla na pregled kod čuvenog Mihaila Haneviča, glavnog hirurga Petrogradskog onkološkog instituta, bolest je ozbiljno uznapredovala - tumor je bio težak pet kilograma, a ona je jedva disala.

- Operacija je trajala više od pet sati i bila je izuzetno komplikovana, jer je trebalo ukloniti deo jetre, a s druge strane sačuvati vitalnost krvnih sudova, ali bez obzira na mnogobrojne teškoće, uspeli smo  otkriva za „Alo!“ Hanevič i dodaje:

Više volimo politiku od zdravlja

Prema rečima onkologa Haneviča, informisanje stanovništva o važnosti blagovremenog pregleda treba da bude prioritet jer samo zahvaljujući blagovremenim pregledima bolest može biti otkrivena u ranoj fazi, što šanse za izlečenje čini daleko većim.

- Nažalost društvo je mnogo više zainteresovano za politiku nego za zdravlje, a trebalo bi da bude obrnuto - rekao je ruski lekar.

- Kod ovakvih zahvata, koliko god to čudno zvučalo, mnogo toga zavisi i od samog raspoloženja pacijenta. Žena kojoj smo odstranili tumor bila je od samog početka optimistična, videlo se da veruje i nama, i našem radu, i našem znanju. Generalno mogu da kažem da ljudi u Srbiji imaju veliko poverenje u ruske hirurge - istakao je Mihail Hanevič i dodao da su i konsultacije i operacija bili besplatni.

- To je moj doprinos razvoju saradnje između naših zemalja - istakao je glavni hirurg Petrogradskog onkološkog instituta i napomenuo da je nakon bombardovanja 1999, kada je naša zemlja zagađena osiromašenim uranijumom, u Srbiji naročito postao aktuelan raka štitaste žlezde.

Mihail Hanevič kaže da će nastaviti da pruža pomoć Srbima, i to kako lekarima, tako i teško obolelim pacijentima.

- Važno je da se saradnja između naših zemalja razvija ne samo u oblasti politike, biznisa ili kulture već i u medicini. Sa srpskim kolegama sam se dogovorio da pacijente koji ne mogu da se operišu u Srbiji pošalju kod nas u Rusiju - kaže on.

 

Komentari (1)

Jakov

06.02.2018 13:38

Sve pohvale ruskim lekarima...da je neka ruskinja trebala doci kod nas odrali bi je ....