ODKB
Ministarstvo odbrane
ODKB

Ministarstvo odbrane

ODKB , Foto: Ministarstvo odbrane

Oni će obići mnoge centre, ali i učestvovati na Omladinskom forumu, gde će razgovarati sa najvišim srpskim zvaničnicima, otkriva “Alo!”.

Povodom Dana oslobođenja Beograda, Škola nacionalne odbrane Vojske Srbije od 18. do 21. oktobra organizuje Omladinski forum u okviru saradnje Republike Srbije i ODKB-a, koji čini šest zemalja Evrope i Azije: Rusija, Belorusija, Kazahstan, Kirgizija, Jermenija i Tadžikistan. U najvišoj vojnoj školi kod nas ove nedelje očekuje se 130 gostiju iz šest zemalja sa generalnim sekretarom te organizacije, jermenskim general-pukovnikom Jurijom Hačaturovom, na čelu.

Predstavnici tog tela već su stigli u srpsku prestonicu, gde će boraviti četiri dana. Prema našim saznanjima iz izvora bliskih ruskim i srpskim službama bezbednosti, oni će voditi razgovore o saradnji u vojno-obaveštajnoj sferi.

Dačić: Nema sastanka špijuna!

Ivica Dačić, šef srpske diplomatije i prvi potpredsednik Vlade, kaže za “Alo!” da Srbija sarađuje sa svima. “Mi sarađujemo i sa NATO i sa ODKB-om. Ova poseta ugovorena je odavno, a teme će biti zajednička borba protiv terorizma i drugi oblici saradnje. Ovo je vrlo značajan događaj za Srbiju i nije to nikakav sastanak špijuna, kako ga mnogi nazivaju”, rekao je on.

Bezbednosni stručnjaci kažu za naš list da su u Srbiju došle i stotine špijuna!

Zanimljivo je i to da ta delegacija dolazi u Beograd posle niza poseta visokih zvaničnika NATO, pre svih Rouz Gotemeler, zamenice generalnog sekretara. Takođe, tokom leta su u više navrata srpsku prestonice posetili brojni generali, koji su razgovarali sa našim najvišim zvaničnicima.

Diplomata Zoran Milivojević kaže za “Alo!” da je dolazak jedne ovakve delegacije potvrda da oni imaju pun interes za saradnju sa Srbijom.

- To što nam stižu predstavnici ODKB-a još jedna je potvrda naše vojne neutralnosti i političke nezavisnosti. U tom smislu je važno da se sa njima održavaju dobri odnosi, isto kao i sa NATO. To će biti prilika za razgovore i na vojnom i političkom planu i prilika za utvrđivanje mogućnosti za još bolju saradnju. Radi se o prostoru koji je za naš strateški važan, a to je evroazijski prostor. Nema razloga da i na tom nivou ne održavamo dobre odnose. Njihov dolazak u Beograd govori nam da imaju pun interes za saradnju sa Srbijom i potvrđuju ulogu i značaj Srbije u ovom trenutku kao faktora stabilnosti i bezbednosti na balkanskom prostoru - kaže on.

Vulin otvara forum

Ministar odbrane Aleksandar Vulin otvoriće danas u Domu Garde u Topčideru Omladinski forum Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB). Pozdravni govor održaće general-pukovnik Jurij Grigorijevič Hačaturov, generalni sekretar ODKB-a.

 Sličnog je mišljenja i vojni analitičar Aleksandar Radić.

- Srbija treba da gradi vojne odnose sa svim zemljama koje su u komunikaciji sa nama prijteljske i tu nema tabua. Zna se šta su glavna strateška opredeljenja i šta su prioriteti. Ne može biti ništa loše, štaviše, može samo da se profitira od toga što se sarađuje sa što većim brojem zamalja. Recimo, Jermenija ima ruske vojne snage na svojoj teritoriji, ali i svoje jedinice u sastavu misije NATO u Avganistan - kaže on.

Borojević: Jasna poruka

Politički analitičar Saša Borojević kaže da ga ova poseta ne čudi.

- U Srbiji funkcioniše 97 tajnih službi. Najjača tajna služba kod nas je iz Slovenije, druga po redu je turska, pa hrvatska, izraelska... Svi koji imaju neke ekonomske intrese u Srbiji poslali su svoje službe kako bi zaštitili svoje ekonomske interese. Ako nam Rusi sada šalju toliki broj špijuna, to je dokaz da možemo da očekujemo najveći ekonomski rast u narednom periodu i to je veoma dobra vest. Špijunaža je uvek dobra ako je povezana sa ekonomojom - kaže naš sagovornik.

 

Komentari (17)

јејо

19.10.2017 06:58

"окупација"!? : БОЉА РУСКА ЧИЗМА ОД ЗАПАДНЕ ДЕМОКРАТИЈЕ

momazver

19.10.2017 07:00

Ne trebamo se bojati stranih špijuna no domaćih izdajnika u našim redovima.NIŠTA ONI NE MOGU DA POSTIGNU,AKO NE NAPECAJU DOMAĆE LJUDE KOJI ĆE RADITI ZA NJIH. Setite se šta su pre 5-6 godina radili pripadnici hrvatske SOE.Pokupovali su za Todorića, ustvari za njihovu državu, državnim hrvatskim novcem skoro SVE naše STRATEŠKE kompanije...ulje, brašno, vode,poljoprivredne parcele..a to im prodale domaće *patriote*.A direktori firmi postali su isti oni špijuni iz hrv. ambasade koji su posao obavili.

Sale

19.10.2017 07:25

Pa kada su Ameri mogli da instaliraju svoje špijune u sve institucije ove banana državice onda mogu i Rusi. Ako već odavno nisu.

realno

19.10.2017 08:31

Samo nam jos oni sada trebaju. Gde su bili kad smo ih trebali i kad su nas bombardovali da nas brane?,Pa jos Tudjmana odlikoval!!!!????i

Žika

19.10.2017 14:11

@realno - Nisu Tuđmana nego Mesića.

Darlinka

19.10.2017 10:02

Pa tu su i iz ostalih država. Zašto je ova vest toliko čudna?!

Vesna

19.10.2017 10:44

Pa neka ih, kad po Srbiji vrsljaju kojekakvi zlocinci sto bi nam smetali Rusi koji nikada nisu nasem narodu naneli zlo .

turimtiga

19.10.2017 12:49

@Vesna - e vesna, vesna mora da si mlada i zelena. beograd je oslobodjen od crvene armije 1945 godine. kada su rusi ušli u beograd silovali su i mlade i stare dame, nisu birali, jer nije im pradstavljalo nikakvih problema. pa ako opet dodju rusi, onda taj scenario ponovit će se zasigurno. istorija je dakazala da se ona uvek nakon 50 godina ponavlja.

Vesna

19.10.2017 13:49

@Vesna - Po recniku bih rekla da nisi iz Beograda ,a od toga sto pises samo je istina da su Rusi oslobodili Beograd .A o znanju istorije pravopisu i o tome kako si se potpisao nebih .

Žika

19.10.2017 14:14

@Vesna - @turim ti ga ti si budala... Grebo vas Gebels... Koji reče 1000 pura ponovljena laz na kraju izgleda ko istina.

Тртрћко

19.10.2017 14:44

@Vesna - Шта ли су ти турили у твоју главу да ми је да знам?Дођи у моје београдско село и стани испред споменика 25 погинулих црвеноармејаца и кажи то пред сведоцима оно што си написао?ДВАДЕСЕТ И ПЕТ ЈЕ ПОГИНУЛО У БОРБИ ПРОТИВ НЕМАЦА!Двадесет и пет док наши момци нису били код куће када се требало ослобађати од немаца.Ту причу су верглали и немци у Немачкој ,,како црвеноармејци силују све живо,, а постоји емисија где немице причају ,,како су морале да то лажу по наредби очајних нациста,,!

Pera Detlic

19.10.2017 12:18

Neka ih, sto vise ruskih agenata Srbija ce biti bezbednija.Ja bih im odobrio da likvidiraju domace izdajnike i strane spijune.

jiji

19.10.2017 21:39

@Pera Detlic - KAD TI JOS SMANJE PENZIJU I OPLJACKAJU DO KOSKE ONIO CE OTICI ,BEZBEDNOST IH NIKAD NIJE INTERESOVALA ,KAO NI 1999

Nina

19.10.2017 14:10

Rusi nisu prijatelji Srpskog naroda niti su ikada bili ,iskljucivo i jedino gledaju svoju korist ,pljackaju nas da nemaju meru ,placamo najskuplji gas na svetu ,sad drze ove nase politicare kriminalce u sapi i gledaju i oni da se sto vise omaste i imaju korist

Nesa

19.10.2017 14:12

Hoce i oni da olese ovaj napaceni i gladni narod ,sto da ne LAKA LOVA ,korist nikakv za narod

Mita

19.10.2017 14:14

A zasto samo Srbiju peumucno svi pljackaju ,nisu otisli u Dansku ,Island nego ovde gde pare padaju sa neba pravo u dzep

Тртрћко

19.10.2017 21:34

Да видим како стојите са историјом око ОСЛОБОЂЕЊА БЕОГРАДА?Ко је ослободио Београд: - Украјинци или руси?Сви су они били Црвена армија! ... А шта мислите да л' је истина да су са Црвеном армијом били и бугари?