Kamion Cisterna
Profimedia
Kamion Cisterna

Profimedia

Ilustracija: Profimedia

Ivan Rošković, vozač kamiona iz novosadske firme "Trans servis 021", imao je ovakvo iskustvo koje je prepričao "Večernjim novostima".

- Džip mi se preprečio na putu. Slika kao iz klasičnih presretanja u filmovima. Iz njega su izašla trojica i tražila mi da platim 100 evra za slobodan prolaz kroz volggradsku oblast. Počeo sam da se raspravljam da je to mnogo, a jedan je odmah krenuo da mi sa kamiona skida tablice. Na kraju, pošto sam iz bratske zemlje Srbije, spustili su mi traženi iznos na 70 evra. Dali su mi vizitkartu da mesec dana mogu slobodno da prolazim tom oblašću - ispričao je Rošković.

Kako kaže, reket se kreće od 20 do 300 evra za bezbedan prolaz, odnosno, kako to "stručno nazivaju" ruski mafijaši, "spokojan put".

Mafijaši vas čuvaju dok ste na njihovoj teritoriji, a ako ne platite polupaju vam vozilo ili premlate vozača.

Rošković se žalio i lokalnoj policiji, ali rekli su mu da ne mogu ništa, pošto je to "Volgogadska svakodnevica".

Slična situacija je, po njegovom iskustvu, i u moskovskoj oblasti, kao i kod Čebaljinska, a sve se dešava usred bela dana.

Vozači s prostora bivše Jugoslavije, njih oko 400, okupili su se u jednom udruženju i napravili kanal "Zelo", koji radi na principu radio-stanice. Mogu da komuniciraju 24 sata dnevno o stanju na putevima, granicama, vremenu... ROšković je upravo preko tog kanala, koji se kao aplikacija instalira na mpobilni telefon, saznao za druge vozače iz Srbije koji su imali iste probleme s plaćanjem reketa ruskim mafijašima.

Komentari (7)

Srbin

04.05.2016 01:10

Okrecimo se istoku i Rusiji i daleko ce se stici

Sever

04.05.2016 03:09

A sta ocekujete od mafijaske drzave? Ko je na celu te drzave? Bivsi KGB-ovac. Sta drugo ocekivati? Sa Rusijom samo razmena kulturnih dogadjanja i turizam! Nista vise ! Kakav biznis, to ne postoji tamo!

Vlada Rolovic

04.05.2016 23:34

@Sever - 22 godine poslujem u Rusiji (i obogatio se) i nikada nisam imao situaciju da neko pokusa da reketira moju rusku firmu niti vozace koji voze moju robu.

mile

04.05.2016 03:54

Kavi rusi bedak teski ,kada je tamo tako dobro zasto bi svi da zapale u usa .

XXL

04.05.2016 09:07

Pa dobro srbende su navikle na "taxe" i kod kuće kad im se nametnu. Samo da ne uvedu i akcizu.

XXL

04.05.2016 09:07

Pa dobro srbende su navikle na "taxe" i kod kuće kad im se nametnu. Samo da ne uvedu i akcizu.

Kamiondzija

04.05.2016 09:31

Na granici sa Kazakhstanom imaju i sopstveni kontrolni punkt, a reket naplacuju pred ocima policajaca... A "stalne musterije" dobijaju i popust (Celjabinska oblast)