Kremlj
profimedia
Kremlj

profimedia

Kremlj, Foto: profimedia

"Proglašavanjem jednog ruskog diplomate persona non grata hrvatska je vlada stala uz saveznike i partnere u EU i NATO i jasno osudila svaku prijetnju međunarodnom pravu te europskoj i globalnoj sigurnosti", navodi hrvatsko ministarstvo spoljnih poslova.

Kako se dodaje, danas je hrvatskom ambasadoru u Moskvi Tončiju Staničiću saopšteno da je odluka MSP Rusije o uskraćivanju gostoprimstva jednom hrvatskom diplomati, bivšem službeniku hrvatske ambasade u Moskvi, prenosi Index.hr.

Rusija je danas obavestila ambasadore stranih zemalja koje su proterale ruske diplomate da preduzima recipročne mere i naložila im da smanje broj svojih diplomata u Ruskoj Federaciji.

Britaniji je danas dat rok od mesec dana da svede svoje diplomatsko osoblje u Moskvi na isti broj koliko ima sada i ruska diplomatska misija u Britaniji, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova.

Zemlje koje su danas obaveštene o proterivanju njihovih diplomata su: Australija, Albanija, Nemačka, Danska, Irska, Španija, Italija, Kanada, Letonija, Litvanija, Makedonija, Moldavija, Holandija, Norveška, Poljska, Rumunija, Ukrajina, Finska, Francuska, Hrvatska, Češka Republika, Švedska i Estonija, prenosi AP.

U saopštenju ruskog ministarstva spoljnih poslova kaže se i da Rusija zadržava pravo da razmotri proterivanje i diplomata iz Belgije, Mađarske, Gruzije i Crne Gore.

U saopstenju se na pominje NATO koji je proterao sedam Rusa.

Moskva je juče donela odluku o proterivanju 60 američkih diplomata, a odlučila je i da protera onoliko diplomata iz drugih zemalja, koliko su one proterale ruskih diplomata zbog trovanja bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja u Britaniji.

Komentari (2)

Bnk72

30.03.2018 18:34

Bravooo!!!

Reciprocitet

30.03.2018 19:49

Što dalje od ruskog škarta ! A ako je u pitanju "reciprocitet" onda bi i zapad trebao da otruje nekog ruskog špijuna u Moskvi,a prebega ima .