Vladimir Putin
Profimedia
Vladimir Putin

Profimedia

Vladimir Putin zadovoljno trlja ruke, Foto: Profimedia

Ruski predsednik Vladimir Putin oglasio se nakon odluke Velike Britanije da napusti EU i poručio da "niko ne želi da hrani slabe" ekonomije, verovatno aludirajući na činjenicu da Britanci nisu želeli da doprinose budžetu EU i na taj način pomažu ekonomski daleko slabije zemlje od sebe.

"Misilm da je jasno zašto se ovo dogodilo. Kao prvo, niko neće da hrani i podiže slabe ekonomije, da izdržava druge države i nacije", saopštio je Putin.

On je rekao da Britanci očigledno nisu bili zadovoljni načinom na koji su rešavani bezbednosni problemi, pogotovo otkako je počela migrantska kriza.

Ruski predsednik je prokomentarisao i izjavu britanskog premijera u ostavci Dejvida Kamerona, da je "Putinu sigurno drago što Ujedinjeno kraljevstvo napušta EU".

"Ovakve izjave nisu izazvale efekat kakav su želeli. Niko nije imao pravo da komentariše Rusiju, pogotovo nakon što su glasovi prebrojani. Ovo nije ništa drugo nego primer loše političke kulture", rekao je Putin i dodoa da se Moskva nikad nije mešala u referendum u Britaniji i da nije iznosila nikakve komentare po tom pitanju.

"Mislim da smo taktički odigrali... Pratili smo situaciju, ali se nismo mešali niti pokušali da utičemo na odluku građana Britanije", rekao je predsednik.

Međutim, udeo funte u deviznim rezervama Rusije je isto tako veliki, a njena vrednost je danas drastično pala po objavljivanju rezultata referenduma.

Uprkos prošlogodišnjem kolapsu cena nafte, devizne rezerve Rusije su povećane, zahvaljujući pozitivnom suficitu tekućih plaćanja, pa su tako bruto međunarodne rezerve Rusije sredinom juna dostigle najviši nivo u ovoj godini, od 393,9 milijardi dolara.

Udeo zlata u rezervama Rusije je porastao sa dva odsto iz 2006. godine na 13 odsto u ovom trenutku, saopštila je nedavno centralna banka Rusije.

Vrednost zlatnih rezervi Rusije je preko noći skočila, jer je cena tog plemenitog metala uzletela na vest o Bregzitu.

Od početka godine, cene zlata su se snažno oporavile, sa nivoa od oko 1.000 dolara za uncu na 1.266 dolara uoči održavanja referenduma u Britaniji 23. juna.

Zahvaljujući Bregzitu, Rusija je na zlatnim rezervama zaradila 3,7 milijardi dolara, a njihova vrednost je početkom ove nedelje iznosila 54 milijarde dolara.

Nažalost, najveći deo te zarade je odmah nestao zbog sunovrata vrednosti funte, koja je u elektronskom trgovanju, između zatvaranja berze 23. juna i otvaranja 24. juna, pala za 8,3 odsto.

Komentari (2)

LJUBA SRETENOVIĆ ŠAMPION

24.06.2016 20:12

LIČNO NISAM LJUBITELJ PUTINA ALI OVAJ PUT SVAKA MU JE NA MESTU.

OTAN

25.06.2016 14:38

Prvo zaradili na zlatu a onda izgubili zbog pada GBP ?! E,put-off stvarno treba da trlja...nešto !