Sirija Rat u Siriji
Profimedia
Sirija Rat u Siriji

Profimedia

Rat u Siriji, Foto: Profimedia

Rusko ministarstvo odbrane je saopštilo da je otvorilo koordinacioni centar u svojoj vazduhoplovnoj bazi u Siriji i da "već spovodi rad sa predstavnicima (pobunjeničkih) grupa u različitim mestima u provincijama Hama, Homs, Latakija, Damask i Dera".

Neka lokalna primirja već su dogovorena, stoji u saopštenju.

 


Moskva navodi da je obezbedila "praktične rezultate na severu provincije Latakija", kao i da je "vojna akcija zaustavljena" u mestima poput Gnajme i Bordž Islama u planinskom području, preneo je AFP.
Razgovori o prekidu vatre u drugim mestima u Latakiji i Homsu su u toku, naveli su ruski zvaničnici.

Neki američki zvaničnici izrazili su sumnju u poštovanje prekida vatre, a američki državni sekretar DŽon Keri upozorio je da Vašington razmatra "plan B" ukoliko Moskva i Damask ne ispune svoj deo sporazuma.
Rusko ministarstvo pozvalo je SAD da preduzmu praktične korake ka prekidu vatre, umesto "slova i reči", navela je francuska agencija.

Moskva je poručila da su Rusi u utorak informisali američku vojsku o radu na koordinacionom centru, ali da do "sad nije bilo recipročnih koraka od partnera".
Ministarstvo odbrane je istaklo da mirovni sporazum "ne odgovara svima", podsećajući da Turska nastavlja da koristi artiljeriju velikog kalibra na mete u Siriji.

Ruski ratni avioni, koji sprovode operacije u Siriji od septembra, nastavljaju sa bombardovanjem džihadista IS i drugih "terorističkih grupa", dodaje ministarstvo.
Tokom protekla dva dana, ruski avioni izveli su 62 leta na 187 meta u provincijama Hama, Raka, Alepo, Homs i Deir Ezor.

OBAMA OPREZAN U POGLEDU PRIMIRJA U SIRIJI

Američki predsednik Barak Obama izrazio je danas obazrivost kad je reč o iščekivanom prekidu vatre u Siriji, upozorivši da je situacija na terenu i dalje teška.
"Veoma smo oprezni kad je reč o očekivanjima s tim u vezi", izjavio je Obama u Ovalnoj sobi, gde je primio jordanskog kralja Abdulaha, prenosi AFP.

Obama je naglasio da je situacija na terenu teška, ali je napomenuo da je tokom protekle nedelje postignut izvestan napredak u obezbedjivanju humanitarnog pristupa ugroženom sirijskom stanovništvu.
"Ukoliko u narednih nekoliko nedelja dodje do smanjenja nasilja... onda to pruža osnovu za dugoročnije primirje kako na severu tako i na jugu i omogućuje nam pomak ka političkoj tranziciji koja će na kraju biti nužna kako bi se okončao gradjani rat u Siriji", zaključio je predsednik SAD.

Prekid vatre između pobunjenika i snaga sirijskog predsednika Bašara al-Asada, prema dogovoru u kojem su posredovali Moskva i Vašington, trebalo bi da stupi na snagu u petak u ponoć.
Sirijska opozicija još nije odlučila da li će ga prihvatiti, dok je sirijska vlada juče prihvatila uslove sporazuma.