Sergej Lavrov
Profimedia
Ambasada SAD

Profimedia

Ambasada SAD, Foto: Profimedia

Diplomate će morati da napuste Rusiju do 5. aprila, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

„Na osnovu principa reciprociteta, prema uzvratnim merama, 58 zaposlenih u američkoj ambasadi u Moskvi i dva zaposlena u Generalnom konzulatu SAD u Jekaterinburgu proglašeno je za persone non grata za aktivnosti nespojive sa diplomatskim statusom. Oni moraju da napuste teritoriju Rusije do 5. aprila“, ističe se u saopštenju.

Osim toga, kako je ranije saopštio ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, biće zatvoren Generalni konzulat SAD u Sankt Peterburgu.

Ranije su američke vlasti u znak solidarnosti sa Velikom Britanijom u slučaju „Skripalj“ objavile da proteruju 48 ruskih diplomata i 12 službenika ruske misije u UN, a takođe da zatvaraju konzulat Rusije u Sijetlu. Ruskim diplomatima je naređeno da napuste SAD u roku od nedelju dana — do 2. aprila.

Sergej Skripalj, koji je radio za britanske obaveštajne službe, i njegova ćerka Julija otrovani su 4. marta u britanskom Solsberiju. London tvrdi da je Rusija umešana u trovanje Skripalja supstancom A-234, što Moskva kategorično negira.

Komentari (5)

Цицка

29.03.2018 23:21

Дошла сам до овог закључка , Енглези ако заиста хоће, а да нису у неком договору са ЕУ,да изађу из те заједнице и ако неће да се попишмане у вези изласка значило би да су смислили нешто , можда би ово као штит од њих био следеће: Да се Шпанија ојача , да се издвоји од НАТОа и добро ојача као држава , зато је и држе у НАТОу , када би она била јака , као некада, када је била бум спреј за Енглезе , све би било другачије , НАТО држи земље Европе САМО ДА НЕ БУДУ ЈАКЕ , ДАЛ ЈЕ ТО ЈАСНО СВИМА ИЗ Европ

Luka

30.03.2018 06:33

@Цицка - Englezi drže Gibletar a nikakve veze s njim nemaju. Umesto da Gibletar drže Španija zajedno sa Portugalijom i Marokom drže ga Englezi koji su daleko! Retko odvratni političari, ustvari produžena ruka Amera!

Цицка

29.03.2018 23:26

Све је узалуд акосе тако нешто не уради, имате са једне стране Енглезе, њихову вештачку државу преко баре и НАТО који држи у шаци да ни репом не смеју да мрдну ни једна држава из Европе и шта још имамо и ми да уђемо у тако нешто , да ли се то схвата , мало решење је Шпанија да се ојача , да изађе из НАТО , да брани доле југ а да напада север , нека се сете каква су сила били и шта су сад , где су сад , нигде у НАТО спонзоруше НАТОа

Цицка

29.03.2018 23:35

Скрипаљима су дали отров за некога да га они употребе , можда за Путина или Ердогана а можда и за нашег Вучића Нису рекли како би се Скрипаљи заштитили од новичока ако би га употребили тет а тет . Колико су њих отровали у сред Енглеске , а сви хрле тамо , мој познаник је радио тамо за највећу банку из вештачке државе и побегао је , увидео је какви су то људи . Добро је ово за Русе , што каже вечерас Милојевић директор Радија , баш ми се допао ја сам милсила да је он безвезе међутим добар лик

Цицка

29.03.2018 23:40

Нису нам се слагали ставови међутим вечерас у ДА можда НЕ се све поклопило , на исти начин размишљамо е он је рекао да су Албанаци са Ђурићем пуцали себи у ногу тако су и Енглези са новичоком и Скрипаљима пуцали себи у ногу , џаба им и МИ6 само ако се ојача Шпанија . Кукукуку шта ће бити онда , НАТО ће се распасти , можда ће остати неке бедне државе које немају своје ја .Мада морам да приметим да Милојевић има неке чудне новинаре у јутарњим часовима чији се ставови не поклапају са његовим .