Vanzemaljac Vanzemaljci
Profimedia
Međunarodna svemirska stanica

Profimedia

Međunarodna svemirska stanica, Foto: Profimedia

Ruski kosmonaut Anton Škaplerov izjavio je da bakterija nije bila na MSS-u tokom njenog lansiranja 1998. godine, kao i da je tamo najverovatnije "doletela iz svemira".

Bakterija je prvo testirana na MSS-u, ne bi li se naučnici uverili da nije štetna po ljude, a nakon toga je prevezena na Zemlju radi dodatnih proučavanja.

Škaplerov je za TASS rekao da su kosmonauti pronašli bakteriju dok su uzimali uzorke s trupa MSS-a.

"Ispostavilo se da brisevi sadrže bakteriju koje nije bilo tokom lansiranja MSS-a, a to znači da je došla iz svemira i smestila se na spoljnoj površini stanice", rekao je Škaplerov.

On je dodao da su na Zemlji započeta istraživanja i da se za sada se čini da bakterija ne predstavljaj opasnost, kao i da MSS nije opasna po ljude.

Ranije se događalo da bakterije sa Zemlje budu prenete u Međunarodnu svemirsku stanicu, pa je tako otkriveno da one mogu da prežive i svemirski vakuum.

Naučnici znaju da svemir neobično utiče na bakterije, a na Univerzitetu Kolorado otkriveno je da neke baktere menjaju oblik u svemiru ne bi li preživele napade uobičajenih lekova koji ih uspešno ubijaju na Zemlji.

"Znamo da se bakterije drugačije ponašaju u svemiru i potrebne su veće koncentracije antibiotika ne bismo li ih ubili. Tokom eksperimenata smo proveli sistematsku analizu menjanja fizičkog izgleda bakterije", izjavio je naučnik Luis Zea, inače glavni autor tog istraživanja.

Naučnici su proučavali bakteriju ešerihiju koli, a rezultat istraživanja podigao je zabrinutost ne samo zbog astronauta koji su izloženi uslovima u svemiru, nego i zbog svih stanovnika naše planete.

Komentari (9)

СЕНОВИЋ

28.11.2017 20:46

Чиме су је наватали.

nedjo

29.11.2017 00:07

Ja sam budala.

Bravo

29.11.2017 01:22

@nedjo - Toliko toga receno u jednoj prostoj recenici, svaka cast ! :))

pravi nedjo

29.11.2017 18:56

@nedjo - neka ozbiljna budala se predstavlja u moje ime. u to ime živeli!

janko

29.11.2017 04:08

Jedna bakterija vanzemaljski zivot hahahahahjj ...........

Predrag

29.11.2017 09:01

Većvidim Amerikance kako pripremaju studio u kom će svetu prikazati bliski susret sa vanzemaljcima. Pošto Stenli Kjubrik nije više među živima, NASA se dvoumi između Džejmsa Kamerona i Stivena Spilberga, koji su vrsni režiseri SF filmova

nedjo

29.11.2017 09:17

naravno da ima života ,ali nisu ludi da se jave ,pa da ih zemljani upropaste

severne tribine

29.11.2017 09:46

Čekajte! Svemirska stanica, kosmonauti, ruski, američki, bakterija... A gde su poruke ovih što tvrde da to ništa ne postoji? I poruke onih što im je tesno u glavi pa tvrde da je Zemlja ravna? Gde ste ?

aktap

29.11.2017 09:52

Jel to rekoste "ruski kosmonaut"? A jel beše ono da ima onih koji tvrde da Međunarodna Svemirska Stanica NE POSTOJI? I da se takvi uglavnom izjašnjavaju kao rusofili? Pa kako onda? Putinofili se dernjaju na sve strane da Ameri lažu, das nema MSS, da nisu sleteli na Mesec, a ovamo ruski kosmonauti na MSS!!?? Znači i Rusi lažu zajedno sa Amerima jel?!?